PSD ca forma de guvernamant

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 11:47
11489 citiri

Tudorita-Rodica Boboc era, pana deunazi, o deputata PSD cvasi-necunoscuta. A iesit din anonimat dupa ce a fost intrebata de catre un reporter ce forma de guvernamant are Romania. Cuvintele astea au surprins-o. "Cum ce forma?", a murmurat ea. Cand i s-a repetat intrebarea, reprezentanta poporului a fost prompta: "forma de guvernamant e a Partidului Social Democrat".

Unii au ras auzind raspunsul si s-au grabit sa-i reproseze deputatei ca nu a indicat una dintre formele clasice de guvernamant sau, cum se spune azi, de regim. Dar poate ca nu trebuie sa radem de ea. Uneori, cei saraci cu duhul rostesc adevaruri simple, pe care o minte slefuita, dar vicleana, nu le-ar marturisi.

De ce sa nu admitem ca Tudorita-Rodica Boboc a fost sincera si - la urma urmei - chiar indreptatita sa spuna ce a spus? E regimul actual unul parlamentar, prezidential ori semi-prezidential? Sau nu cumva, de cand Dragnea a pus mana pe putere, s-a petrecut ceva cu forma de guvernamant? S-o luam pe rand.

Avem noi un regim parlamentar? Pesedistii si aliatii lor spun asta doar atunci cand vor sa blocheze justitia si, in particular, sa impiedice ridicarea imunitatii unui ales al neamului. Iordache-alta-intrebare si Tudorel Toader sunt partasi la aceasta desfigurare a relatiei dintre puterea de a face legi si cea de a judeca incalcarea lor.

E sigur si ca regimul actual nu tinde in vreun fel spre o forma prezidentiala. Nici Iohannis nu vrea asa ceva, caci - vai! - ar putea crea impresia ca seamana, fie si pentru o clipa, cu "jucatorul" Basescu, nici PSD nu-l lasa, amenintandu-l cu suspendarea de fiecare data cand ne face sa credem ca si-ar putea exercita autoritatea.

Ar mai fi forma semi-prezidentiala. E greu, totusi, sa folosim aceasta categorie, cata vreme presedintele a refuzat s-o asume, desi decurge din textul Constitutiei. El a respins pana si termenul care descrie situatia actuala de "coabitare", un concept pur tehnic, nu partizan si cu atat mai putin moral. Iohannis e spectator. In aceste conditii, Dragnea a facut tot ce i-a trecut prin minte, fiindca, pentru oamenii din partid, PSD se reduce, de fapt, la sef.

O intamplare recenta o vadeste mai bine decat orice altceva: dupa ce premierul Grindeanu a fost demis, prin votul partidului mobilizat de la varf, pentru ca ar fi fost manipulat de "forte obscure", deunazi tot el a fost numit intr-o inalta functie publica de catre aceiasi insi, sub bagheta aceluiasi Dragnea.

Nu ne mai mira, de aceea, aproape nimic. Nici ca avem un ministru al Educatiei care pare sa nu fi luat BAC-ul la limba romana, nici ca de Agricultura se ocupa un clovn, nici ca titularul portofoliului Transporturilor il demite pe seful CFR doar dupa ce a intarziat trenul in care se afla, iar nu intrucat cetatenii pierd zilnic mii de ore din pricina garniturilor ce nu respecta orarele anuntate.

Prin asemenea gesturi si cu asemenea responsabili, forma noastra de guvernamant a fost corupta. Traim intr-un soi de neo-feudalism, cu baroni a caror cultura politica patriarhala ii face sa se supuna orbeste sefului si-i impinge sa dispretuiasca cetatenii. Asta nu l-a impiedicat - dimpotriva! - pe un secretar de stat din actualul guvern sa ne anunte ca viitorul nostru e... orasul inteligent. Iata termenii folositi de numitul Vicentiu Gavril Dorin Stir, profet al lumii pesediste de maine: "noi vrem cu tehnologia care o avem sa cream un oras inteligent, dar [...] trebuie ca cetateanul de rand sa aiba si el spirit civic ca si el sa se ridice la nivelul orasului inteligent [...] Degeaba noi am creat acuma, punem pubele, sticle, plastic, dar daca noi, cetateanul, nu stim ca sa mergem sa punem gunoiul menajer exact cum sunt pubelele, totul nu este facut intr-un mod corect".

Tudorita-Rodica Boboc si Vicentiu Gavril Dorin Stir ne ajuta sa pricepem cine si cum ne guverneaza.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#deputat PSD forma guvernamant , #presedinte PSD