RISE Project dezvaluie cum si-ar fi construit Dragnea puterea politica prin filiera braziliana. Seful PSD: Nu am nicio afacere, nicio proprietate in Brazilia. E o legenda

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 16:48
15395 citiri
RISE Project dezvaluie cum si-ar fi construit Dragnea puterea politica prin filiera braziliana. Seful PSD: Nu am nicio afacere, nicio proprietate in Brazilia. E o legenda
Foto: Arhiva Ziare.com

O ancheta jurnalistica publicata, miercuri, sugereaza ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-ar fi consolidat influenta, folosindu-se de un cerc restrans de oameni de incredere, care de aproape zece ani s-ar intalni secret in Brazilia si ar face afaceri.

Insa seful social-democratilor sustine ca de 11 ani merge in Brazilia, dar ca nu are afaceri sau locuinte acolo.

Din asa-zisul cerc de apropiati ai lui Dragnea facea parte si milionarul Costel Comana, patronul Regiotrans, care s-a sinucis in avion in 2015, se arata in ancheta RISE Project.

"RISE Project a investigat modul in care si-a construit Dragnea puterea politica si economica si a descoperit ca premierul Grindeanu nu este singurul interpus al sefului PSD. In ultimii zece ani, Dragnea si-a consolidat influenta, folosindu-se de un cerc restrans de oameni de incredere", scriu jurnalistii de investigatii, vorbind despre "filiera braziliana a grupului care l-a ajutat si, la randul lui, a profitat de ascensiunea politica a lui Dragnea: grupul din Cumbuco".

Jurnalistii ii numesc pe acesti milionari "oamenii lui Dragnea". Printre ei se numara Mugurel Gheorghias, zis si "Melcul", fost coleg de facultate al sefului PSD. Gheorghias a fost si in trupa rock pe care o avea Dragnea in tinerete.

Mugurel Gheorghias este actionar al firmei Tel Drum si a infiintat in Brazilia o firma pentru investitii in hoteluri si restaurante inca din anul 2010.

RISE Project mai sustine ca "Gheorghias a introdus de cel putin sase ori in Brazilia, in 2010-2011, bani descrisi drept 'investitii directe din Romania'".

La randul sau, Comana, tot fost coleg de facultate cu Dragnea, a infiintat alte doua societati comerciale pe malul Atlanticului, "cu ajutorul aceluiasi localnic care apare in firma lui Gheorghias".

Jurnalistii de investigatie mai sustin ca au identificat si o vila "cu piscina si teren de tenis unde petreceau Dragnea, Comana, Gheorghias si alti apropiati".

Citeste intreaga ancheta despre cercul de apropiati ai lui Dragnea

Cum se apara seful PSD

Dupa aparitia in presa a acestor informatii, Dragnea a asigurat ca nu are nicio proprietate in Brazilia si ca aceasta este "o legenda" care circula de multi ani.

Intrebat de un jurnalist daca a avut sedinte in Fortaleza, Brazilia, seful PSD a spus ca nu, potrivit News.ro. "Nu am avut nicio sedinta in Fortaleza. Sunt sigur. Sedintele le-am tinut aici", a aratat el.

Referitor la presupuse afaceri in tara de peste ocean, Dragnea a precizat, vizibil iritat, ca toate aceste speculatii sunt false.

"Doamna, eu nu am nicio afacere in Brazilia, nu am nicio proprietate in Brazilia. E o legenda care circula de foarte multi ani. Daca dumneavoastra sau altii imi gasiti acolo proprietati, va promit ca le donez", a mentionat Liviu Dragnea.

"Eu merg in Brazilia de 11 ani si va anunt si ii anunt pe toti cei care sunt preocupati de asta ca o sa mai merg. Asa cum am mai mers si in alte locuri din lume, am stat in Brazilia in foarte multe locuri. Brazilia e o tara mare. Nu am facut nimic ilegal. Din cate stiu eu, am avut si inca am dreptul sa circul in aceasta lume, punct", a continuat liderul PSD.

Intrebat de cate ori a stat pe strada Cocotierilor din Fortaleza, Dragnea a spus ca nu cunoaste aceasta strada.

El a mai fost intrebat si ce a facut cu cei 4,9 milioane de lei pe care i-ar fi incasat de la Costel Comana, seful PSD a raspuns ironic ca "a cumparat cocotieri".

Ce spunea fostul prefect de Teleorman despre Dragnea si Brazilia

Fostul prefect de Teleorman si sef al filialei judetene a partidului, Teodor Nitulescu, a povestit in octombrie 2015, intr-o emisiune televizata, cum era invitat de Liviu Dragnea in Brazilia.

"Bai, zice, 'hai sa mergem pana in Brazilia, facem o vizita'. Eu zic - era prin februarie - 'pai de ce sa mergem, ce sa cautam, e frumos, dar unde mergem?'. 'Mergem, ca am eu acolo cu Mazare o chestie misto in Brazilia'", spunea fostul prefect de Teleorman, potrivit Digi 24.

Nitulescu a mai spus si ca Dragnea i-a propus sa "faca jumi-juma" compania Tel Drum si a mai facut dezvaluiri despre excursiile lui Dragnea si Radu Mazare, fostul primar al Constantei, in tara de peste ocean.

"Se duceau (Dragnea si Mazare - n.red.) an de an domnule, de doua ori pe an, de trei ori pe an... Evident, pai cum, aveau, cumparasera (....) Facusera o casa mare de vacanta, adica era o chestie. Se ducea cu oameni din Tel Drum acolo, cu prieteni apropiati, cu Fiscuci (Marian Fiscuci, fost coleg de liceu al lui Dragnea, administrator al Tel Drum - n.red.), cu directorul Pitis (Petre Pitis, director general al Tel Drum - n.red.). Pai, da, era notorie chestiunea asta", a aratat Teodor Nitulescu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Liviu Dragnea Brazilia, #Liviu Dragnea afaceri Brazilia, #Liviu Dragnea cerc apropiati Brazilia , #presedinte PSD