"S.O.S. PSD" sau solutia din ceasul al doisprezecelea

Vineri, 17 August 2018, ora 10:30
17631 citiri
"S.O.S. PSD" sau solutia din ceasul al doisprezecelea

Recenta scrisoare deschisa a doamnei senator Ecaterina Andronescu, intitulata "SOS PSD", a picat in aceste zile fierbinti ca o bomba, menita sa atraga atentia social-democratilor ca Liviu Dragnea este in stare "sa dea foc" tarii si formatiunii, numai ca sa-si salveze propria piele.

Totusi, nu mi se pare chiar bomba. Dimpotriva, pare consecinta logica a evenimentelor. Hai, sa recapitulam. Cu totii ne amintim ca, pentru debarcarea nemotivata a premierilor Grindeanu si Tudose, dlui Dragnea nu i-a fost usor sa obtina acordul CExN si poate nici nu-l obtinea, daca aceasta caricatura de "organ colectiv" n-ar fi fost papusata de dansul personal.

Motivul era clar: se temeau cu totii ca presedintele, satul de toanele lui Dragnea, n-ar mai nominaliza un premier tot din PSD, iar partidul ar pierde guvernarea. Constitutia ii permite. PSD n-a obtinut majoritate absoluta la scrutin, iar formatiunea PSD+ALDE nici n-a existat la alegeri. E aranjata "la masa verde", unde au batut palma Tariceanu si Dragnea, in contul poporului roman. Aferim!

Neasteptatul mesaj al presedintelui Iohannis

Ei bine, de randul acesta, dl Klaus Iohannis a trimis un mesaj neasteptat si cu mult talc chiar catre membrii PSD, catre cei care se codeau atunci, de teama ca ar putea pierde ciolanul din farfurie:

"PSD a castigat alegerile, nu am contestat niciodata acest lucru, insa actuala sa conducere abuzeaza de acea victorie". Si mai departe: "Fac pe aceasta cale un apel la membrii PSD sa ia foarte in serios protestele din aceste zile si sa inteleaga ca trebuie sa guverneze pentru oameni si nu impotriva lor".

Este clar. Presedintele nu contesta alegerile - deci este gata sa-i mai dea PSD "inca o sansa", adica a patra, - dar cu alte personaje, care sa guverneze altfel.

Este un cec in alb, oferit cu generozitate celor dispusi sa se descotoroseasca de inutila Dancila si nedoritul Dragnea, cu toata sleahta lor. Exact asa ceva propune senatorul Andronescu.

Oare s-a gandit presedintele la doamna Andronescu, una din cele mai proeminente figuri de intelectuali ale partidului? Oare simtea ca, in PSD, nu toti sunt pupincuristi ai lui Dragnea, ca unii isi mormaie nemultumirea in surdina si n-ar fi exclus s-o sprijine la un moment dat chiar pe revoltata lor colega? Nu mi se par putini.

In opinia mea, dl Dragnea a reusit sa le puna multora lacatul la gura, dar nu si la constiinta. Parca imi vine sa ma gandesc la fostul premier Tudose (baron de Braila), de Niculae Badalau (baron de Giurgiu), Robert Negoita (sector 3 Bucuresti) Adrian Tutuianu (baron de Dambovita) si chiar Gabriela Firea (baronul Capitalei), foarte versatila de felul ei. Nu cred ca, in constiinta lor, semnalul "SOS PSD" a ramas fara ecou.

Este asa de greu sa faci un pas inapoi?

Depinde pentru cine. Pentru liderul PSD, un pas inapoi inseamna sfarsitul. De aceea, este hotarat sa sacrifice totul, colegii, partidul chiar si tara. Iar discursul dnei Andronescu este ispititor si l-as traduce asa: abandonati-l pe Dragnea si puteti salva partidul, sau aparati-l pe Dragnea si atunci partidul este pierdut.

Discursul dumneaei devine si mai convingator acum, cand mesajul presedintelui lasa de inteles ca, lipsindu-se de Dragnea si debarasandu-se de Vasilica-Viorica, nu numai ca nu va iesi din carti, dar s-ar putea chiar sa se bucure de sprijinul presedintelui in guvernare.

Ar fi o sansa unica pentru a se instaura concordia in tara, iar teoria "statului paralel", oricum derizorie, sa cada cu totul in desuetudine. Dupa opinia mea, s-ar face ordine si in coalitia toxica de dreapta-stanga PSD+ALDE, al carei unic scop este sa-i mentina pe cei doi lideri in fotoliile caldute din Parlament.

Fireste, in aceste zile, oricine isi pune intrebarea: ce sanse are doamna Ecaterina Andronscu ca demersul sau sa aiba un curs favorabil? Eu zic, niciuna. Abcesul nu este copt inca, puroiul n-a erupt, dar demersul "SOS-PSD" nu va ramane fara ecou.

Pastrand proportiile, ecoul acestui demers ar putea fi asemanator cu ecoul faimoasei scrisori deschise "a celor sase", publicata cu putin inainte de decembrie '89 si in care respectivele personalitati de vaza din trecutul comunist (Gheorghe Apostol, Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan) ii cereau lui Ceausescu exact ce-i cere acum doamna Andronescu lui Dragnea: sa faca un pas in spate.

Norocosii si frustratii

Scrisoarea n-a avut atunci alta consecinta pe termen scurt, decat rumoarea in opinia publica din tara si in spatiul mediatic din exerior, dar pe termen mediu, ea era pregatitoare a evenimentelor din decembrie, cu epilogul consumat, cum se stie, la Targoviste.

Scrisoarea doamnei Andronescu mi se pare asemanatoare celeilalte scrisori. Atrage atentia. Insuficient ca sa trezesti din somnul lor niste nulitati din partid, incapabile sa abandoneze ugerul puterii, din care sug cu pofta. Pentru acest motiv nu prevad un succes imediat al demersului.

Un fost presedinte al CNAS i se adreseaza profesoarei Andronescu in termeni ireproductibili, mai injuriosi decat cei inscrisi pe placuta inmatriculata in Suedia. Un fost ministru al educatiei, cunoscut si sub pseudonimul "Genunche", recent acuzat si de plagiat, o face "sorosista" pe aceeasi doamna, altii o insulta cum le vine la gura, iar altii apreciaza ca dnei Andronescu ii rabufneste o frustrare in suflet, cand simte cum o depasesc altii, mai norocosi.

Frustrare? Imi vine sa rad. Ca au fost mai norocosi, inteleg, dar cum poate s-o depaseasca un neica-nimeni?. Care dintre ei a depasit-o? Respectivul "Genunche"? Pesedistul "Pamblica"? Poliglota "Make a Photo"? Teleormaneanca "Pronume"? Sau acel lider guraliv, gata sa aduca un milion de simpatizanti, ca "sa-i calce in picioare" pe bucuresteni, intru salvarea aceluiasi Dragnea? Penibil!

Ma intreb: are nevoie de PSD dna Andronescu ca sa-si inalte propriul prestigiu, sau are PSD nevoie de doamna Andronescu, ca sa contrabalanseze mizeria cu care trag partidul in jos de-alde Dragnea, Codrin, Olguta, Viorica si altii?

Pana la urma, mi se pare de necrezut cata sperietura a produs printre politrucii partidului chemarea "SOS PSD", si cata nonsalanta le produce chemarea mult mai amenintatoare, care razbate de jos, din strada, schimband doar o litera: "JOS PSD".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ecaterina Andronescu dizident, #Ecaterina Andronescu scrisoare deschisa, #Ecaterina Andronescu pas inapoi Dragnea, #Ecaterina Andronescu demisie Viorica Dancila , #presedinte PSD