Si invingatorul e...

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 15:11
8131 citiri
Si invingatorul e...

Nici nu mai stiu de cate ori i-a fost cantat prohodul politic. Intai cand a fost inculpat, apoi cand a fost condamant in prima instanta, la condamnarea definitiva i-au comandat si cruce. Naivi! Iata-l pe Liviu Dragnea mai puternic ca niciodata, dupa aceste alegeri.

Si, ca sa punem bomboana pe coliva, de condamnatul Dragnea depinde acum declansarea sau nu a asaltului impotriva Justitiei, pe care il cer imperios penalii din propriul partid si ALDE. Ca sa nu mai vorbim despre soarta Guvernului si in buna masura chiar soarta lui Klaus Iohannis.

Ca ne place, ca nu ne place, acesta este adevarul si el trebuie privit in fata.

Care e secretul acestei supravieturi? Cred ca dl Dragnea exceleaza prin doua lucruri: realism extrem de pragmatic si multa stapanire de sine.

Liviu Dragnea pare singurul care a inteles lectia alegerilor pierdute de PSD pana acum, in primul rand, aceea a prezidentialelor. Cauza a fost enervarea unui electorat altfel pasiv, tentat mai degraba de absenteism, dar pe care daca il zgandari te trosneste. Asta a fost si a ramas specialitatea lui Victor Ponta.

Deci PSD a facut tot ce i-a stat in putinta sa nu enerveze acest electorat. A mers pe mesaje plate, fara asperitati, Liviu Dragnea personal s-a ascuns cat de mult a putut in campanie, cazul Corlatean a fost impins cu discretie peste pragul alegerilor, ca sa nu alimenteze discursul antiJustitie, la un moment dat a retras-o chiar si pe Gabriela Firea de pe sticla, sa nu ii scape piciorul la spartul targului, pentru ca potentialul ii era bine cunoscut din 2014.

S-a aratat mahnit, framantat si oarecum smerit in fata sentintei al carei spirit avea sa-l puna in aplicare prin demisie dupa alegeri, dar s-a mai sacrificat un pic ca sa nu destabilizeze partidul. Aiurea!

Cu electoratul neenervat si o aripa antiPSD lamentabila ca forta de mobilizare, era clar ca se va juca pe prezente mici si bazine electorate traditionale. Acela pe care PSD il avea bloc, intact, iar adversarii sai au avut "intelepciunea" sa il faca felii. Deci dl Dragnea nu a avut decat sa fie sigur ca va tine acest electorat mobilizat la vot. Ia asta se face cu disciplina fara fisura si cu mesaje perfect adaptate publicului tinta. Ambele au existat.

Deci un PSD disciplinat, care nu a enervat si si-a multumit pe deplin propriul electorat, cred ca a reprezentat reteta simpla a unei victorii fara cine stie ce efort, cu mult mai teribila decat admit liberalii si arata cifrele la prima vedere. Pentru ca desi teoretic diferenta PSD - PNL este de doar 5 procente, practic liberalii vor avea majoritate in vreo 9 consilii judetene din 41.

Fara stridente, fara sofisticarii inutile in care ajungi pana la urma sa te incurci, Liviu Dragnea s-a dus direct la tinta si s-a salvat printr-un scor care nu mai poate fi pus la indoiala de nimeni si care reprezinta o victorie cu atat mai zdrobitoare cu cat vine dupa ce PSD a pierdut dur prezidentialele acum mai putin de doi ani, iar acum 6 luni era evacuat de la guvernare prin protestele strazii.

Si in noiembrie calculul lui Liviu Dragnea s-a dovedit corect. De ce sa te expui fiind la guvernare intr-un moment de maxima tensiune, in loc sa controlezi guvernul tehnocrat pe care sa-l deconteze liberalii, guvern care sa preia unda de soc si prin inevitabila plasare sub asteptari sa recredibilizeze guvernarea PSD?

Din secunda in care s-au inchis urnele, dl Dragnea a iesit din smerenie si s-a asezat confortabil, ostentativ la butoane. De ce n-ar fi facut-o? A fost cel mai inteligent jucator de pe scena si a castigat.

Si, sincer, la cum arata lucrurile, nu vad ce l-ar putea impiedica sa castige la scor si parlamentarele, daca masinaria partidului va ramane la fel de focusata si disciplinata.

Unul dintre motivele pentru care nu se inghesuie sa ia guvernarea este probabil tocmai grija sa nu lase ocazia unor iesiri din schema ale unui eventual premier care sa se creada, precum Victor Ponta, un Tarzan al politicii.

Nu cred ca este prea interesat nici sa ii lase sefia Camerei dlui Ponta, din exact acelasi motiv. Apropos, nu stiu daca victoria lui Dragnea este o veste mai proasta pentru PNL sau pentru Victor Ponta.

Cine sa ameninte PSD? Un PNL cazut in extaz in fata infrangerii care, nefiind "catastrofala", e aproape o victorie? Un USR care, desi imi miroase intepator a stanga, se declara "asexuat" politic ca sa muste din bazinul accesibil, adica cel de dreapta. USR nu numai ca nu e periculos pentru PSD, pentru ca nu are acces la bazinul traditional social-democrat, dar cred ca este un imens avantaj.

Tine-l, Doamne!, trebuie ca spune dl Dragnea, care il mai ataca nitel ca sa-l pozitioneze bine de tot in partea cealalta, pe culoarul liberalilor. In timp ce PNL este rontait de USR, PSD are avantajul a doi aliati dependenti de el cu care isi aranjeaza majoritatile - UNPR si ALDE.

Deci castigator net la locale, in Opozitie, dar controland un guvern dependent de majoritate, cu marja de manevra pentru aliante, cu masinaria bine unsa si plina de incredere, nu cred ca PSD poate avea o pozitie mai buna de a ataca parlamentarele. Nu are presedintele, imi veti spune. Daca va veti aminti desigur ca presedintele mai exista, ceea ce eu uit din ce in ce mai des.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Dragnea PSD alegeri locale, #Dragnea PSD strategie alegeri parlamentare , #presedinte PSD
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
pregatiti-va betonierele si acordeoanele cand vine Dragnea !