Tutuianu face apel la pesedisti sa-l inlature pe Dragnea: Riscam sa pierdem majoritatea in Parlament

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 13:28
8390 citiri
Tutuianu face apel la pesedisti sa-l inlature pe Dragnea: Riscam sa pierdem majoritatea in Parlament
Foto: Digi24 TV

Vicepresedintele PSD Adrian Tutuianu, unul dintre cei trei semnatari ai declaratiei publice prin care se cere plecarea lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului, face apel la toti membrii PSD sa se alature acestui demers si da asigurari ca partidul nu se va rupe indiferent ce se intampla la sedinta CEx de vineri.

Adrian Tutuianu, care este si vicepresedinte al Senatului, le-a spus jurnalistilor care l-au asaltat cu intrebari imediat dupa aparitia documentului prin care se cere plecarea lui Liviu Dragnea de la sefia PSD ca, potrivit statutului, Viorica Dancila, presedintele executiv, este cea care va prelua conducerea pana la un congres extraordinar care ar fi bine sa fie organizat la inceputul anului viitor.

Apelul contestatarilor lui Liviu Dragnea a aparut la doar cateva ore dupa ce s-a fixat termenul in procesul lui Liviu Dragnea, pentru data de 8 octombrie.

Aflat la Palatul Parlamentului, senatorul Adrian Tutuianu a declarat ca este vorba despre o "analiza a situatiei actuale a PSD", in care au fost propuse "18 masuri pe care trebuie sa le luam, ca partid, in perioada urmatoare", fiind avute in vedere "interesele Romaniei si interesele partidului" si privind "nu doar in prezent, ci si in viitor".

El a dezvaluit ca "textul e convenit cu toti semnatarii", dupa "mai multe discutii", si ca el "a fost acceptat de toti". "Asa am decis noi, ca e bine sa avem 3 lideri care sa isi asume. Dar isi asuma toata lumea, aveti rabdare in CEx", a mai spus el.

Intrebat insistent cati pesedisti sustin acest demers, Adrian Tutuianu a refuzat sa raspunda, precizand ca se continua strangerea de semnaturi "poate chiar si in acest moment".

Adrian Tutuianu a dat asigurari ca, daca demersul esueaza, sustinatorii lui nu vor pleca din partid, ci vor continua sa se "exprime in organele statutare".

"Nu cred ca lucrurile se inchid astazi sau maine. E o scrisoare care trage un semnal de alarma. Am facut un apel la toti membrii, la toti liderii judeteni, la consilieri, sa ni se alature in acest demers", a mai spus el.

Scaderea in sondaje si procesul lui Dragnea, printre cauze

Adrian Tutuianu a facut referire si la scaderea partidului in sondaje, spunand limpede: "Cand esti lider de partid, sigur ca esti principalul responsabil, dar nu as vrea sa creada cineva ca toti ceilalti nu am avea vreo vina in modul cum au mers lucrurile, poate nu am luat mereu cele mai bune decizii (...) ".

Intrebat daca si dosarul lui Liviu Dragnea este o problema pentru partid, Adrian Tutuianu a raspuns afirmativ.

"Este. Vedeti ca toate demersurile noastre au fost interpretate ca fiind utile unei anumite persoane, este incorect, dar e perceptia publica", a spus el, referindu-se la modificarea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale.

Adrian Tutuianu a subliniat, de mai multe ori, intrebat fiind de jurnalisti, ca nu se discuta in acest moment despre functii.

"Solutia pe care noi am propus-o la pct. 2 este ca, interimar, conducerea sa fie asigurata de presedintele executiv, asa cum e prevazut in statut, si intr-un moment, la inceputul anului viitor, sa organizam un congres al partidului", a mai spus el.

Intrebat daca cunoaste opinia Vioricai Dancila, acesta a subliniat: "Nu am avut nicio discutie cu dna Dancila, dar stiu ca e un om responsabil si sunt convins ca, daca scrisoarea va fi adoptata ca hotarare in CEx, doamna Dancila va trebui sa faca ce e prevazut in statut".

"Ne vom pronunta vineri si o sa aveti toate detaliile (...) Nu am calculat procente, dar va pot spune ca multi si cei mai multi dintre cei care au fost vehiculati in presa", a mai spus Tutuianu, intrebat insistent cati pesedisti au semnat.

Intrebat ce se intampla daca Liviu Dragnea nu isi da demisia la presiunea contestatarilor, Adrian Tutuianu a declarat: "Decidem impreuna".

Aliati si "elemente exterioare"

Adrian Tutuianu a vorbit si despre impactul acestui demers in relatiile cu partenerii si cu Opozitia.

El a spus ca nu a avut "nicio discutie" cu Calin Popescu Tariceanu sau cu lideri ai ALDE.

"O sa avem discutii, e normal, sunt convins ca dansii de la ALDE sunt oameni politici cu experienta, colaborarea este intre partide, nu intre persoane (...) Ne vom vedea toti cei care suntem in comitetul acesta de initiativa si vom stabili ce e de facut. Eu nu am avut nicio discutie", a subliniat el.

Pentru ca a facut referire in declaratiile sale la "elementele exterioare" care ar avea un cuvant de spus, Adrian Tutuianu a revenit cu precizari: "Nu suntem singuri pe scena politica, avem o colaborare cu ALDE, o sustinere din partea UDMR. Din partea cealalta, opozitia presedintelui Iohannis. Trebuie sa tinem cont".

De asemenea, Adrian Tutuianu a subliniat: "Trebuie sa imbunatatim relatiile si in PES, si cu CE", pentru ca "nu suntem un partid izolat, ci privit uneori cu destul de multa neincredere, iar acest lucru trebuie corectat, mai ales din perspectiva datei de 1 ianuarie, cand vom exercita presedintia Consiliului UE".

S-a discutat si cu unii ministri

Intrebat daca s-a discutat si cu colegii care sunt membri in Guvern, Adrian Tutuianu a precizat ca unii dintre ministri sunt in CEx, dar altii nu.

"Cu o parte ai celor care sunt am avut discutii. In scrisoare am spus ca activitatea Guvernului trebuie imbunatatita si, un lucru foarte important, activitatea trebuie centrata pe zona investitiilor si a mediului de afaceri (...)

Nu am cerut o schimbare sau alta in Guvern. Trebuie discutat, dupa ce trece referendumul din 6-7 octombrie, discutam", a mai spus el, subliniind ca pana atunci "membrii Guvernului trebuie sa isi faca fiecare datoria".

Tutuianu a facut o trecere in revista a obiectivelor de investitii, dand si un exemplu: "Dam ajutoare de stat la foarte multe companii, dar nu pot sa inteleg de ce nu venim cu o infuzie de capital pentru unitatile din industria de aparare care pot semna contracte cu SUA, Germania".

DA pentru amnistie si gratiere, dar NU prin ordonanta de urgenta

Adrian Tutuianu a spus raspicat ca semnatarii documentului sunt pentru amnistie si gratiere in acest an in care sarbatorim Centenarul, dar nu prin ordonanta de urgenta.

"Sunt acte de clementa pe care orice stat civilizat le adopta la anumite perioade de timp, ultima a fost in guvernarea Nastase. Suntem la 100 de ani de la formarea Romaniei Mari, dar trebuie sa discutam in Parlament, dupa o larga consultare cu CSM, MP, Uniunea Barourilor, uniunile judecatoresti si societatea civila, in asa fel incat sa conturam foarte clar care categorii de persoane vor beneficia (...)

Nu credem ca adoptarea unei OUG e solutia, nu am face decat sa tensionam si mai mult societatea cu riscuri pe care nu le putem estima (...) si care ar putea duce la pierderea guvernarii", a subliniat el.

De asemenea, referindu-se la Legile Justitiei si Codurile Penale, Tutuianu a spus ca ele ar fi putut fi adoptate "mai rapid (...) daca eram hotarati si aveam mai clar de avem de facut".

Ce urmeaza?

Vicepresedintele PSD a subliniat ca, indiferent de deciziile care se vor lua, "partidul trebuie sa ramana unit".

"Eu cred ca exista riscul, daca nu gasim o solutie la problemele serioase pe care le are PSD azi, ca unii dintre parlamentarii nostri sa plece spre alte partide. Am avut recent un caz, la Botosani, sunt 2-3 cazuri in care si-au exprimat nemultumirea (...) Riscul exista si poate genera o pierdere a majoritatii parlamentare, cel putin la Camera Deputatilor intr-o prima etapa, de aceea, ii rog pe toti parlamentarii PSD sa aiba incredere, sa discutam in structurile statutare", a mai declarat el.

In plus, Adrian Tutuianu a subliniat ca "nu avem o problema de functionare a partidului daca dl Dragnea va pleca", mai ales ca nu i se cere sa plece din PSD, ci doar de la conducere: "Nu i-am cerut sa plece din PSD, ci sa faca un pas inapoi din cele doua functii care au vizibilitate".

In ceea ce priveste viitorul presedinte, acesta a subliniat: "Varianta nu o pot da nici eu, nici dna Firea, nici dl Stanescu, ea trebuie sa rezulte dintr-o competitie in partid".

"Congresul va decide cum organizam alegeri, cand, daca e nevoie sau nu de o modificare de statut. Trebuie sa decida 1.200 de oameni desemnati de organizatiile judetene", a mai explicat vicepresedintele PSD, dand inca o data asigurari ca, daca demersul esueaza, niciunul dintre semnatari nu pleaca din partid.

Pentru ca Liviu Dragnea declarase anterior ca cei care il contesta sunt oameni dirijati din exterior, Adrian Tutuianu a raspuns razand: "Nu exista nicio forta externa, nici oameni dirijati".

"Suntem oameni responsabili, avem mintea la noi, avem maturitate, am trecut prin foarte multe batalii electorale. Eu din 2012 nu am pierdut niciuna (...) Nu plecam nicaieri. Vineri ne vom spune punctul de vedere in interiorul partidului (...) Un partid trebuie sa aiba viata proprie si sa se adapteze la schimbari. Noi cerem o adaptare la un context politic care e nou", a conchis el.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tutuianu demisie Dragnea , #presedinte PSD