Virajul lui Dragnea. Cum iese din blocaj?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Iulie 2017, ora 06:24
19384 citiri
Virajul lui Dragnea. Cum iese din blocaj?

Nu cred ca presupusa ruptura dintre premierul Tudose si Liviu Dragnea trebuie explicata intr-o cheie senzationala. Dimpotriva, in opinia mea, aceasta ar fi fost in mod logic urmatorul pas de facut pentru Liviu Dragnea ca sa iasa dintr-o mare problema: marele program de guvernare.

Cred ca este deja clar pentru absolut toata lumea in primul rand ca promisiunile PSD din campanie sunt irealizabile. O mostra este chiar Legea salarizarii unitare a bugetarilor. Dupa cum vedem, desi a intrat in vigoare la 1 iulie, singurele venituri care au crescut sunt ale parlamentarilor si ale alesilor locali.

De aceea PNL nu i s-a opus decat in declaratii, cu exceptia celor doar cinci liberali care au votat impotriva, iar presedintele a promulgat-o, probabil fericit ca, in sfarsit, salariul nu ii va mai depinde de o ordonanta din sertarul lui Dragnea.

Pentru restul categoriilor de bugetari, legea a intrat in vigoare cu o amanare, probabil pana la calendele grecesti. Si se pare ca asta ar fi si cea mai buna solutie, pentru ca, dupa cum spun mai toti analistii si sindicalistii, legea nu este corect croita si daca va fi aplicata asa cum este dezechilibrele provocate vor fi foarte grave.

Si nu numai ca pentru oamenii de rand salariile nu cresc, dar unele mai si scad. Liderul sindical din invatamant Anton Hader anunta ca veniturile profesorilor universitari scad de luna aceasta cu vreo cateva sute de lei.

Intelegem ca vine si o rectificare bugetara negativa si parca vad ca primele lovite vor fi Educatia si Sanatatea. Si cum sa nu vina cand deficitul bugetar a explodat, absorbtia fondurilor europene ramane zero, iar incasarile sunt sub ceea ce s-a prognozat?

Liviu Drangea a incercat sa toarne aceste probleme in capul lui Sorin Grindeanu, singurul vinovat, intelegem, pentru aceste probleme. A vazut, probabil, in schimbarea guvernului un moment zero, in care cele rele se duc cu Grindeanu si incep corectiile prin tot felul de masuri bagate peste noapte in programul de guvernare. De fapt, masuri menite sa corecteze irealizabilul initial si sa acopere gaurile provocate de sublima viziune economica a PSD.

Dar, ce sa vezi? Modificarile menite sa acopere aceste gauri, in frunte cu impozitul pe cifra de afaceri si intentia, anuntata de ministrul Finantelor si apoi retractata, de desfiintare a pilonului 2 al sistemului de pensii, s-au dovedit autentice cataclisme care au provocat autentice explozii.

Au reactionat vehement oamenii de afaceri, analistii economici, profesorii, guvernatorul BNR, retele de socializare si chiar ambasadorul SUA care a descalecat in biroul lui Liviu Dragnea pentru a-l avertiza ca pune in pericol parteneriatul strategic romano-american.

Adica un cosmar. Practic eu nu am auzit pe nimeni care sa fie de acord si sa vada ceva bun in intentiile economice ale PSD. Toata lumea e cu mainile in cap.

Cred ca pana si Liviu Dragna, cu stiinta lui economica de inginer, trebuie sa fi inteles ca se duce in gard, cu mare, mare viteza. Si atunci trebuie sa redreseze cumva cursul. Dar cum anume?

Sa iasa tatal programului de guvernare dupa modelul lui Postelnicu, care spunea prin 1990 "onorata instanta, am fost un dobitoc"? Sa admita dl Dragnea ca a propus niste aberatii nu numai nefezabile, ci de-a dreptul periculoase, deci ca, moral, a fraudat votul din decembrie? Nu cred ca asta este o optiune pentru dl Dragnea.

Si atunci are nevoie de cineva care sa nu aplice toate aberatiile si apoi sa fie invinovatit, precum Sorin Grindeanu, ca a respectat litera partidului. Iar dl Tudose este un candidat perfect pentru aceasta pozitie, cu atat mai mult cu cat dl Dragnea s-a straduit cat a putut, pe toate canalele cu putinta, sa-l acrediteze mai degraba ca premierul lui Klaus Iohannis si al SRI. (E drept ca si Klaus Iohannis l-a ajutat, dupa parerea mea, din plin in aceasta manevra).

Pentru ca daca dl Dragnea chiar vrea sa aplice in continuare masurile din programul de guvernare si chair se cearta pentru asta cu dl Tudose, cu tot respectul, eu alta explicatie nu vad decat ca a pierdut contactul cu lumea reala.

Si o dovada ca lucrurile stau asa este chiar atitudinea dlui Tariceanu care, la randul domniei sale, se disociaza de prevederile aberante din programul de guvernare care, pe deasupra, din punctul de vedere al publicului ALDE reprezinta si masuri profund anti-liberale.

La randul sau e firesc ca nici dl Tudose sa nu accepte sa isi lege numele de un fiasco national inevitabil daca fanteziile PSD se vor aplica. Asa ca, intr-un fel, si Liviu Dragnea, si Mihai Tudose au un interes comun, sa ingroape programul sinucigas. Intrebarea e cine achita nota de plata electorala pentru esec.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea Tudose impozit afaceri, #program guvernare PSD, #tensiuni Mihai Tudose Liviu Dragnea , #presedinte PSD