Ziua decisiva pentru Dragnea. Hotararea paraditorilor de la CCR

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 08:48
37138 citiri
Ziua decisiva pentru Dragnea. Hotararea paraditorilor de la CCR

Pentru Liviu Dragnea, in primul rand, dar si pentru Darius Valcov, astazi este o zi esentiala la CCR. Este ziua in care CCR discuta sesizarea privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ICCJ si Parlament, deoarece ICCJ nu ar fi constituit completurile specializate pentru cazurile de coruptie.

Daca sesizarea, formulata de Florin Iordache in calitate de presedinte cu delegatie al Camerei Deputatilor, va fi admisa, procesul lui L. Dragnea va reveni la prima zi de judecata in fata primei instante, iar terminarea lui pana la implinirea prescriptiei ar fi practic imposibila.

De acelasi lucru ar beneficia toti cei judecati de asemenea completuri nespecializate ale ICCJ, daca fie nu sunt condamnati definitiv inca, fie au fost condamnati definitiv, dar mai sunt in termenul pentru contestatia in anulare, adica o reeditare a situatiei completurilor de 5 judecatori.

Dar, cum spuneam, principalul beneficiar ar fi Liviu Dragnea. De ce?

Pe 15 aprilie, apelul in procesul Bombonica, dupa condamnarea de 3 ani si jumatate cu executare in prima instanta, va ajunge la, probabil, ultimul termen de judecata. Mai intai, magistratii trebuie sa solutioneze exceptia privind completurile nespecializate ridicata de avocati, cel mai probabil cu o respingere, avand in vedere ca pe fix aceasta tema exista deja hotararile nr. 233/2012 si 18/2014 ale completurilor de 5 ale ICCJ, investite cu autoritate de lucru judecat.

Urmeaza audierea dlui Dragnea, amanata la termenul trecut pe motiv de durere de sale, iar avocatii au fost anuntati ca ar trebui sa pregateasca pledoariile finale. Sigur ca boala de sale fiind imprevizibila este posibil ca ea sa-l atace din nou nemilos pe dl Dragnea inainte de termen, dar instanta nu are obligatia sa-l audieze.

Teoretic, pe 15 aprilie seara, daca ICCJ asa decide, dl Dragnea poate fi la puscarie.

De aceea, Liviu Dragnea are nevoie ca de aer ca CCR sa arunce in aer procesul sau cu ultimul argument ramas - nespecializarea completurilor de 3 judecatori. Este o aberatie la care nu s-a gandit pana acum niciunul dintre avocatii care au pledat in procese de coruptie la ICCJ, pentru ca nici legea nu obliga ICCJ la asa ceva, spre deosebire de celelalte instante (art 19, 35 si 36 din Legea 304/2004), iar la nivelul ICCJ nu se mai pune problema unei specializari, fiind vorba despre judecatori ajunsi la cel mai inalt nivel profesional.

Am auzit spunand aceste lucruri doua avocate care ar avea tot interesul ca sesizarea la CCR sa reuseasca, dar care nu si-au asumat o asemenea nemernicie, ma refer la doamnele Alice Draghici si Eliza Ene Corbeanu.

Ganditi-va totusi ca aceleasi completuri de 3 care nu ar fi specializate sa judece pe fond procese de coruptie dau decizii definitive in procese de coruptie care au avut fondul la Curtea de Apel. Aceiasi judecatori care nu ar fi specializati sa judece pe fond coruptie in completuri de 3 pronunta decizii definitive in procese de coruptie in cadrul completurilor de 5. E noaptea mintii!

VedemJust a intervenit amicus curiae in procesul de la CCR cu argumente juridice si istorice care demonstreaza ca nu a existat niciun conflict si nicio incalcare a legii.

Deci pentru a-l salva pe Liviu Dragnea CCR ar trebui sa calce in picioare doua hotarari definitive ale ICCJ, ar trebui sa ignore Legea 304 si, dupa cum arata si Vedem Just, inclusiv hotarari CEDO.

Ceea ce ma indoiesc ca reprezinta cu adevarat impedimente pentru majoritatea politruca din CCR. Si in cazul completurilor de 5 judecatori, decizia a fost luata, dupa cum insusi Valer Dorneanu a recunoscut, cu crasa ignorare a legii.

Spunea dl Dorneanu, potrivit unei relatari a dnei Cristina Tarcea, necontrazisa de presedintele CCR, ca a ignorat pur si simplu articolul din lege care ar fi justificat respingerea sesizarii.

Dorneanu "paraditorul" de la CCR: Voi ignora articolul 33!

Cine sa-l scape pe Dragnea? Judecator raportor este Petre Lazaroiu, aflat la final de mandat neconstitutional si care, spun surse apropiate domniei sale, nu doreste sa iasa la pensie. O situatie identica cu a judecatorului Maya Teodoriu. Surse politice arata ca amandoi au devenit foarte pasionati de activitatea BNR. BNR este o institutie al carui consiliu de administratie se schimba anul acesta. Coincidenta, desigur.

Marian Enache vrea sa fie presedinte CCR, sa vedem daca va reusi. Valer Dorneanu e ... Valer Dorneanu. Ca sa ajunga la majoritate, le mai trebuie un aliat si pana acum nu au avut dificultati sa faca rost de el cand a fost vorba despre vreo mizerie.

Victor Ponta sugereaza nu numai ca decizia e luata, dar si ca sesizarea ar fi fost scrisa de un judecator CCR. Personal, nu cred ca pe vreunul dintre aliatii neconditionati ai lui Dragnea din CCR ii duce capul sa scrie o sesizare, oricat de schioapa, dar pentru a aplica ce primesti in plic nu iti trebuie cine stie ce glagorie.

Robele care au ingenuncheat Romania si deschid usile puscariilor. Cine sunt, de fapt?

Exista totusi o sansa destul de buna ca decizia sa nu fie luata chiar astazi. Pe de-o parte, raportul dlui Lazaroiu a ajuns foarte tarziu la judecatori, adica marti seara, desi in mod normal ar trebui sa fie pus la dispozitia lor cu cateva zile inainte. Cand cu sesizarea privind OUG 90/2018, judecatorii Teodoroiu, Enache si Dorneanu au fortat amanarea pe motiv de studiere a raportului, desi Daniel Morar il livrase cu vreo 3 zile inainte de termen.

Pe de alta parte, CCR a cerut de la ICCJ o statistica imensa privind cauzele judecate in prima instanta din 2003 pana acum, pe tipuri de infractiuni, pe completuri, mod de constituire. Foarte utila, de altfel, pentru ca va arata un lucru simplu: infractiunile de coruptie reprezinta 99% din cazuistica ICCJ in prima instanta.

Pentru ca ICCJ nu e instanta de fond decat pentru demnitari si magistrati, care nu prea comit nici omoruri, nici furturi, nici talharii, nici violuri. Si daca specializezi cateva completuri pe coruptie, celelalte ce fac? Prind fluturi?

Solicitarea catre ICCJ a fost trimisa luni, ICCJ a raspuns marti seara intr-un document de peste 100 de pagini. Deci daca CCR vrea sa dea macar aparenta unei judecati reale, ar trebui sa isi dea timp sa citeasca si raportul si raspunsul ICCJ, deci cea mai normala decizie ar fi o amanare. Dar daca dl Dragnea vrea, probabil ca judectorii Enache, Dorneanu, Teodoroiu, Lazaroiu & co vor citi cu viteza luminii.

Ramane de vazut daca Dragnea va intra in ultimul termen de judecata fara sa isi fi rezolvat problema si daca, in acest caz, ICCJ va avea resursa de vointa si curaj sa ia decizia finala. Daca e nevinovat, sa nu fie salvat de CCR, iar daca e vinovat sa intre dupa gratii si sa fie clar ca CCR il va scoate de acolo. Daca il va mai scoate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Dragnea CCR apel Bombonica , #proces