Ce poate obtine strada de la Dragnea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:08
11482 citiri
Ce poate obtine strada de la Dragnea

Aproximativ 30.000 de oameni au iesit duminica seara in strada pentru a-si manifesta revolta fata de schimbarile legilor din justitie, dar si fata de noile modificari la Codul Fiscal si guvernarea coalitiei PSD-ALDE in general.

La televizor, atat cat s-a vazut la posturile care au transmis protestele, mesajul celor din strada viza aproape exclusiv apararea Justitiei in fata atacurilor pesediste. Mai putin spre deloc s-a strigat impotriva mutarii contributiilor de la angajator la angajat, desi aceasta masura, daca se va aplica, va produce in viitor efecte cel putin la fel de distructive si nocive pentru dezvoltarea societatii ca si eventualele reforme si restauratii din Justitie.

Dar nici macar acest fapt nu mai este surprinzator, cum nici lansarile fastuoase de carti ale fostilor condamnati proaspat eliberati nu mai mira pe foarta multa lume, iar de revoltat pe si mai putini.

Dovada sta ultima editie a targului de carte Gaudeamus, unde Adrian Nastase si Dan Voiculescu si-au lansat cele mai noi productii intelectuale de dupa eliberare.

Daca mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat ar fi revoltat pe atat de multa lume pe cat ar fi trebuit sa o faca perspectiva unei astfel de revolutii fiscale unice in Europa, in strada ar fi trebuit sa vedem duminica seara cel putin cateva sute de mii de oameni. In schimb, am vazut doar cateva zeci de mii si aproape toti nemultumiti si revoltati de modificarile la Legile Justitiei.

In fata a 20-30 de mii de protestatari, fie si in perspectiva unor mitinguri repetate, PSD a demonstrat ca nu se emotioneaza, iar Liviu Dragnea nici nu se sinchiseste sa le comenteze.

Va avea grija ca ciracii sai fideli sa ameninte tot mai isteric si direct ca urmeaza si partidul sa scoata sute de mii de oameni in strada intr-o contramanifestatie pentru apararea democratiei in fata atacurilor "statului paralel".

Pana la confruntarea distopica dintre armata aparatorilor statului de drept si dusmanii statului paralel, pana la cine stie ce alte valuri de nemultumiri va mai provoca guvernarea coalitiei PSD-ALDE, cerintele strazii nu ar putea sa se implineasca decat intr-un singur caz - Liviu Dragnea demisioneaza atat din fruntea partidului, cat si de la sefia Camerei Deputatilor.

Dar Liviu Dragnea a rezistat valului de proteste din ianuarie-februarie, cand sute de mii de oameni chiar au luat cu asalt strazile Bucurestiului si ale celorlalte mari orase din tara. Acum, cu atat mai mult va rezista celor 20-30 de mii, cu cat pozitia sa in varful PSD a inceput sa fie amenintata, in premiera, si din interior nu doar din afara partidului.

Oamenii care au iesit sa protesteze par si ei sa fie constienti ca reformele din justitie si economie nu vor fi oprite nici prin demisia ministrului de Justitie sau a celui de Finante, cum nici macar demisia sau demiterea Guvernului Tudose nu va putea stopa haosul si contrareforma declansata de coalitia PSD-ALDE.

Dar demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD si, implicit, abandonarea actualului curs de guvernare nu se va intampla daca partidul nu va declansa operatiunea debarcarii liderului. Deocamdata in Partidul Social Democrat nu exista nimeni dintre lideri care sa aiba curajul macar sa i se opuna fatis, daramite sa-i conteste legitimitatea si autoritatea.

Dar sa ne imaginam ca s-a gasit pesedistul care sa-l rastoarne pe Dragnea, sa preia partidul si sa-l elibereze de fantasma unui program de guvernare suprarealist si autodistructiv. O privire realista asupra acelui moment nu e deloc un pansament la nebunia distructiva a prezentului.

Pentru ca dizolvarea coalitiei PSD-ALDE, intr-un final, ar putea duce si la alegeri anticipate care sa se transforme intr-o criza politica mai costisitoare decat cresterea falimentara actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#proteste PSD demisie Dragnea , #PSD