Cine castiga razboiul Iohannis - Dragnea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 17:23
11927 citiri
Cine castiga razboiul Iohannis - Dragnea

In ciuda infrangerii indirecte de duminica, Klaus Iohannis ignora semnalul transmis de votul coplesitor acordat PSD si refuza sa ia in calcul varianta desemnarii lui Liviu Dragnea pentru functia de prim-ministru, asa cum s-ar fi asteptat unii.

Lucrurile au devenit clare inainte de consultari, cand Iohannis si-a reafirmat criteriile de integritate care "raman in picioare".

Si ca totul sa fie cristal, a subliniat ca nu a "conditionat criteriile de integritate de nicio lege". De unde ar trebui sa se inteleaga ca, indiferent de demersurile pesedistilor de abrogare sau anulare a legii din 2001, presedintele isi va tine cuvantul si nu-l va numi pe Dragnea premier.

In conditiile date, dupa ce PSD e sigur ca va avea o majoritate simpla de unul singur in Parlament, iar majoritatea pesedistilor viseaza la un Guvern condus de Dragnea, afirmatiile presedintelui sunt o declaratie de razboi fara echivoc.

E un inceput de negociere care vrea sa-i coboare pe pesedisti de pe culmile victoriei si sa-i aseze in campul politic al Cotroceniului. E un razboi care nu se reduce doar la ciocnirea dintre legitimitate si legalitate sau "penali" versus lupta anticoruptie, desi in aceasta faza aceste aspecte vor lua ochii publicului si vor fi in centrul conflictului dintre presedinte si majoritatea PSD.

Daca Liviu Dragnea isi pune in cap sa se propuna premier, un scenariu foarte probabil de altfel, razboiul cu Klaus Iohannis devine o realitate care nu poate avea decat un singur sfarsit.

Fie suspendarea presedintelui, fie un pas in spate pe care PSD sa-l faca dupa victoria de duminica si implicit nominalizarea de catre Dragnea a unui alt nume pentru functia de premier decat al lui insusi.

Dincolo de complexitatea procesului in sine din cauza legii care interzice unui condamnat sa fie membru al Guvernului, prin declaratiile de marti Iohannis si-a pastrat demnitatea si promisiunea dinainte de campanie ca nu va numi un premier condamnat sau care a avut probleme cu legea.

O afirmatie hazardata si contraproductiva pentru campanie si al carei cost inca nu poate fi evaluat in prezent.

Blocajul pe care presedintele il face lui Dragnea are si rolul de a dilua, de a tempera si amana cat mai mult cea mai mare infrangere suferita de liberali in ultimii 16 ani.

Un dezastru care ar putea fi usor pus si in spatele lui Klaus Iohannis, cu atat mai mult cu cat deciziile cele mai importante luate in ultimii doi ani in PNL nu au parut sa vina in niciun caz din interiorul partidului, ci dimpotriva.

Klaus Iohannis a provocat acum PSD sa mearga pana la capat daca si-l doreste pe Liviu Dragnea premier, iar acest capat nu inseamna decat suspendarea presedintelui. O optiune periculoasa pentru PSD si aproape imposibila pentru Dragnea, daca nu vrea sa riste tot ceea ce a castigat duminica la vot si care a negat deja ca ar avea de gand asa ceva.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iohannis premier Dragnea , #PSD