10 semne ca de influenta politica a lui Liviu Dragnea s-a ales praful

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 07:18
33857 citiri
10 semne ca de influenta politica a lui Liviu Dragnea s-a ales praful
Foto: Hepta.ro

Puterea liderului PSD se risipeste. Inceperea cercetarii penale de catre DNA in dosarul Tel Drum a reprezentat momentul de la care realitatea a inceput sa se curbeze impotriva sa.

Liviu Dragnea a adoptat o atitudine agresiva, incercand sa accelereze modificarea Legilor Justitiei astfel incat el si apropiatii sai sa se protejeze de anchetele procurorilor. N-a reusit.

Faptul ca este o persoana condamnata penal aflata in fruntea celui mai mare partid din Romania i-a creat o fragilitate extrem de mare pe care a incercat sa o inlature printr-un atac politic violent la adresa procurorilor si magistratilor. Acest atac s-a intors, insa, impotriva lui.

Zece mici semne transmise de liderii PSD si de reprezentanti din afara cercului sau de influenta descriu pierderea accelerata de putere a sefului social-democratilor:

1. PSD nu face mitinguri de sustinere pentru Liviu Dragnea

In ciuda a ceea ce s-a discutat in Biroul Executiv National al PSD, care a avut loc saptamana trecuta la Baile Herculane si la care Liviu Dragnea a anuntat public ca a dat liber la organizarea unui mare miting national, dar si la realizarea unor evenimente de sustinere in organizatiile locale, nu va avea loc nicio astfel de actiune.

"Putem discuta de un miting, dar nu unul de sustinere, vedem in zilele urmatoare", a declarat seful social-democratilor la inceperea evenimentului de la Baile Herculane.

Nu e sigur daca in cadrul intalnirii de la Herculane, liderii PSD au respins in mod direct aceasta idee sau refuzul acestora de a se implica in organizarea si finantarea unei campanii de sustinere a lui Liviu Dragnea a fost transmis pe canale neoficiale. Surse din PSD au povestit pentru Ziare.com ca secretarul general Codrin Stefanescu ar fi fost desemnat de catre Liviu Dragnea sa obtina sprijinul liderilor locali pentru organizarea acestor mitinguri, dar a fost refuzat.

2. Decizia Curtii Constitutionale in cazul Belina

O a doua mare lovitura pe care a primit-o Liviu Dragnea vine din partea CCR. Judecatorii Curtii au respins in unanimitate plangerea depusa de Calin Popescu Tariceanu in care acesta cerea sa se constate existenta unui conflict constitutional intre Executiv si DNA in cazul hotararilor de guvern emise in dosarul Belina.

"In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte. In esenta, Curtea a avut in vedere faptul ca Hotararea Guvernului nr.858/2013 si Hotararea Guvernului nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a caror adoptare/emitere pot face obiectul cercetarii penale in legatura cu stabilirea existentei unor fapte penale care au precedat sau insotit adoptarea/emiterea lor. Curtea a mai retinut ca nu exista o similitudine intre prezenta cauza si Decizia nr.68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urma vizand actele normative, nu si pe cele individuale. Dupa redactare, decizia se comunica presedintelui Senatului, Guvernului Romaniei si Ministerului Public. Definitiva si general obligatorie", se arata in comunicatul CCR.

Valer Dorneanu, presedintele CCR, nu mai detine controlul majoritatii judecatorilor Curtii. Acestia au dat unda verde DNA sa continue cercetarile in dosarul Belina. Foto: Hepta.ro

Respingerea acestei cereri le ofera procurorilor posibilitatea de a merge mai departe cu ancheta prin care o insula din Dunare a ajuns din proprietatea statului in folosinta exclusiva a unei firme private controlate de Liviu Dragnea. In vizorul magistratilor se afla si Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltarii, mana dreapta a liderului PSD.

Aceasta decizie mai arata ca actualul sef al Camerei Deputatilor si-a pierdut influenta politica asupra Curtii Constitutionale, iar Valer Dorneanu, fost deputat PSD, actual presedinte CCR, nu mai are o majoritate in interiorul institutiei si nu mai poate apara interesele partidului in ce priveste instituirea unui control politic asupra procurorilor si judecatorilor.

3. Premierul Tudose a luat distanta fata de "statul paralel si ilegitim" inventat de Dragnea si Tariceanu

Printr-o declaratie publica, seful Guvernului a spus ca nu intelege conceptul, punandu-i pe cei doi maestri ai conspiratiilor intr-o pozitie ingrata dupa ce au promovat asiduu in ultimele saptamani conceptul "statului paralel".

"Nu inteleg conceptul, sincer. (...) Eu imi vad de Guvern. Avem un stat de care trebuie sa ne ocupam, cu niste romani carora trebuie sa le facem viata mai buna", a declarat Mihai Tudose.

Acest concept a fost, cel mai probabil, unul dezvoltat in laboratoarele consultantilor politici PSD care au inventat un inamic pentru Dragnea si Tariceanu, unul care sa le justifice actiunile brutale de modificare a sistemului de aplicare a legii din Romania. Ghinion, conceptul a fost demontat de interventia presedintelui Klaus Iohannis care l-a luat peste picior pe seful ALDE, dar si de pozitionarea "paralela" a lui Mihai Tudose.

Aceasta "dezertare" a premierului goleste de continut strategia de comunicare a lui Liviu Dragnea construita in jurul "statului paralel si ilegitim".

4. Senatorul Badalau, o reactie ciudata, intr-o situatie complicata

Saptamana trecuta, reprezentantii PSD si ALDE din Comisia de Aparare au lipsit in bloc de la discutarea legii ce trebuia votata pentru a valida contractul de achizitie al rachetelor Patriot.

Mai multi reprezentanti ai opozitiei au semnalat faptul ca aceasta absenta in masa e o strategie a PSD-ALDE pentru a pune presiune pe diplomatia SUA.

Scopul era acela ca reprezentanti politici americani sa dea semnale de sustinere pentru Liviu Dragnea si politica promovata de acesta.

Strategia nu a reusit, seful PSD fiind pus intr-o situatie dificila chiar de catre unul dintre fostii aliati, e vorba de senatorul Badalau, care rugat sa comenteze absenta ciudata din comisia de aparare a spus ca "seful are intotdeauna dreptate", un mesaj ce facea referire la explicatia data de Liviu Dragnea cum ca membrii comisiei de aparare au fost in vizita la SPP, fara a confirma sau infirma si fara a aduce vreun argument in sprijinul explicatiei oferite de "seful" PSD.

"Domnul presedinte are informatii mult mai multe decat mine. E normal, eu discut cu presedintele, suntem colegi si ii spun, e normal, am fost invitati acolo, avem discutii private de genul acesta sau oficiale, cum vreti sa le considerati, in care e normal sa discutam, nu? Nu avem nimic de ascuns", a declarat senatorul Badalau.

5. Aterizarea de urgenta pe aeroportul Otopeni a lui Rex Tillerson, seful diplomatiei americane

Aceasta miscare surprinzatoare a oficialului american l-a pus in mare dificultate pe seful PSD.

Liviu Dragnea cred ca se astepta ca reprezentantii SUA sa faca lobby pe langa el si sa-i ofere sustinere in lupta sa cu "statul paralel si ilegitim", dar n-a fost sa fie.

Rex Tillerson a fost primit de ministrul de Externe al Romaniei Theodor Melescanu si de ambasadorul SUA la Bucuresti Hans Klemm.

Rex Tillerson, seful diplomatiei SUA, a reactionat rapid la criza provocata de Liviu Dragnea in ce priveste dotarea Armatei Romane cu rachete Patriot. Foto: Hepta.ro

Nu numai ca lui Liviu Dragnea nu i s-a oferit sprijin, dar la putin timp, ambasadorul SUA a dat un interviu pentru ziarul "Bihoreanul" din Oradea in care descria impactul negativ al coruptiei asupra nivelului de trai si dezvoltarii Romaniei.

6. Liviu Dragnea, reactie violenta la adresa presei

Un alt semn de slabiciune a fost raspunsul dur oferit de seful PSD unei jurnaliste care l-a intrebat daca a discutat cu pensionarii (e vorba de un eveniment electoral la care a participat impreuna cu Tariceanu in timp ce era dezbatuta motiunea de cenzura impotriva Guvernului) si despre dosarele sale de urmarire penala.

Acesta a raspuns ca "da, am discutat", folosind un ton agresiv, repliindu-se ulterior cand a fost intrebat de jurnalista de ce a avut o astfel de reactie. Aceasta pierdere a cumpatului de catre Liviu Dragnea arata ca se afla intr-o situatie dificila si nu mai dispune de acel zid de aparare in fata opiniei publice creat de colegii de partid care preluau o parte din sarcina dificila de a comunica pe subiectele dificile.

7. Lipsa sustinerii partidului la DNA

In seara in care s-a prezentat in fata procurorilor anticoruptie pentru a fi anuntat de sechestrul instituit asupra averii personale, in jurul lui Liviu Dragnea nu se mai afla decat Marian Neacsu, fost deputat PSD, secretar general al partidului, el insusi condamnat penal, si deputatul Catalin Radulescu, avand si el probleme cu legea.

In rest, sustinatorii lui Liviu Dragnea la DNA faceau parte din marea familie Tel Drum din Teleorman. Cred ca s-a putut observa cu ochiul liber ca intre Liviu Dragnea si liderii partidului s-a produs o distantare periculoasa.

8. Aparitiile publice ale Ecaterinei Andronescu

De cate ori PSD se pregateste de o decizie importanta, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu preia pozitia de comunicator principal al partidului. Imaginea ei de persoana responsabila si credibila e folosita de partid pentru a stopa degradarea imaginii.

In opinia mea, aparitia doamnei Andronescu in prima linie inseamna ca, undeva, in cotloanele formatiunii se lucreaza la un proiect de relansare a PSD.

9. Retragerea Gabrielei Firea

De la anuntul oficial al DNA ca Liviu Dragnea este cercetat penal intr-un nou dosar, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a facut un pas in spate si nu a mai dat declaratii publice de sustinere a liderului PSD asa cum a facut Olguta Vasilescu, ministrul Muncii.

10. Siguranta afisata de Klaus Iohannis

Presedintele Romaniei nu pare a fi ingrijorat de discutiile privind o incercare de suspendare a sa pusa la cale de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Declaratiile sale publice au fost fara echivoc, sustinand ca Liviu Dragnea trebuie sa-si dea demisia din pozitia de sef al Camerei Deputatilor pentru ca e o persoana care a fost condamnata penal.

Siguranta si consecventa presedintelui Romaniei arata ca Liviu Dragnea nu mai are niciun ascendent politic asupra sa, iar seful statului isi continua strategia de marginalizare politica a liderului PSD.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dragnea PSD criza, #Dragnea condamnat penal, #Dragnea statul paralel, #Dragnea Tariceanu CCR , #PSD