Dragnea e dispus la doua concesii majore pe Legile Justitiei: Le dam la o parte pe aceste doua. Unde este problema?

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 09:17
13451 citiri
Dragnea e dispus la doua concesii majore pe Legile Justitiei: Le dam la o parte pe aceste doua. Unde este problema?
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii coalitiei de guvernare vor discuta saptamana viitoare forma finala a pachetului de legi pe justitie, dupa care va incepe etapa dezbaterii acestuia, a declarat Liviu Dragnea.

Seful PSD s-a aratat dispus sa renunte la doua prevederi foarte contestate - trecerea Inspectiei Judiciare sub coordonarea Ministerului Justitiei si eliminarea presedintelui din procedura de numire a procurorilor-sefi.

Dragnea spune ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se apropie de final cu acest pachet de legi.

"Astazi (joi - n.red.) dl Toader n-a putut sa ajunga la sedinta de guvern. Din ce stiu, si ce stie si premierul, este ca acum, dupa ce a venit avizul de la CSM - de fapt, a venit un reject "nu e nimic bun acolo", o mare parte din propunerile ministrului Justitiei au fost primite la Ministerul Justitiei mai demult din partea CSM-ului-, ca lucreaza la forma finala.

Si, in perioada urmatoare, saptamana viitoare, va avea (ministrul Justitiei - n.red.) o discutie cu premierul, vom discuta in coalitie despre acest pachet de legi si vom purcede la lansarea dezbaterii", a declarat Dragnea la Romania TV.

In opinia acestuia, trebuie sa inceapa dezbaterea in Parlament, "asezat, transparent, normal, cu buna-credinta, in care cei care intr-adevar sunt implicati in acest sistem sa vina la Parlament in comisia speciala care a fost constituita pentru acest scop sa se dezbata strict aceste legi, cu argumente, fara sa mai vedem la televizor tot felul de specialisti - intre ghilimele - in ale justitiei si in ale dreptatii care spun ca nu sunt bune, care spun ca afecteaza independenta Justitiei si care spun ca prin aceste legi se subordoneaza justitia cuiva, dar care nu se duc pe prevederi".

Iordache "Alta intrebare", autorul OUG 13, va fi seful comisiei speciale pentru legislatia pe Justitie

"Am inteles ca s-a generat foarte mult scandal pe cine numeste procurorii-sefi si pe Inspectia Judiciara. Ministrul Justitiei a spus de la inceput ca sunt doua variante acolo - ori sa treaca la Ministerul Justitiei ori sa fie institutie autonoma.

Eu am spus de la inceput, in mai multe randuri: in opinia mea, Inspectia Judiciara trebuie sa fie o institutie autonoma. (...)

O sa vedem ce se intampla in Parlament. Le dam la o parte pe aceste doua. Unde este problema? (...) Este prea multa patima in conditiile in care Parlamentul este locul unde sa se discute serios, sa se dezbata serios, sa vina toate asociatiile magistratilor. Si acolo, impreuna cu parlamentarii, sa dea forma finala pentru orice articol", a aratat presedintele Camerei Deputatilor.

Intrebat daca pachetul de legi pe justitie ar trebui sa intre saptamana viitoare in sedinta de guvern, Dragnea a spus: "Nu stiu, cred ca ar fi bine sa avem o discutie in coalitie sa vedem care e cea mai buna procedura - prin Guvern, poate in Parlament, in care sa vina ministrul Justitiei acolo, la comisie, sa fie la fiecare zi de dezbatere impreuna cu asociatiile magistratilor".

Potrivit acestuia, este important ca dezbaterile sa fie finalizate pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, neafectand independenta Justitiei, "ci, dimpotriva, punand ordine".

Sunt o tinta!

Liviu Dragnea a reafirmat ca atat el, cat si PSD "sunt o tinta", in conditiile in care "PSD are o cota uriasa in sondaje". El a sustinut ca "sunt doua directii de actiune - o tinta a reprezentat-o si o reprezinta Guvernul, iar cealalta, partidul si presedintele partidului".

"Nu mai avem ce sa ascundem - este o tinta PSD-ul, sunt o tinta eu, este clar, din pacate, sunt institutii care se implica in jocul politic si folosesc mijloace nepolitice si arme nepolitice. (...)

Ce am facut noi - si am generat reactii negative si actiuni violente, uneori chiar disperate impotriva PSD si a mea - am inceput sa nu ne mai facem ca nu vedem, sa spunem despre lucruri, sa vorbim despre realitati, despre abuzuri. Tot timpul am avut aceasta linie, nu am vorbit impotriva unei persoane anume, ci impotriva unor atitudini, declaratii, stenograme, inregistrari, copii sunati pentru a fi instiintati ca trebuie sa vina parintii la audieri.

Acea doamna in varsta chemata la audieri, mama sunata ca trebuie sa mearga fiica la audieri, dezvaluiri, procurorul 'Portocala' si alti procurori. Acele marturisiri ale unei doamne din Inspectia Judiciara. Toate aceste lucruri arata ca, de fapt, de ani de zile se practica o serie de abuzuri prin incalcari de Constitutie, prin incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, prin incalcarea procedurilor din legi si din codurile penale. Sigur ca asta a deranjat si deranjeaza", a sustinut el.

DNA acuza manipulari: Ce spune despre audierea bunicii de 90 de ani a fostei sefe AEP si procurorii care ar suna copiii martorilor

Liviu Dragnea a reafirmat ca ceea ce asteapta oamenii de la PSD se refera la modificarea si completarea legislatiei.

"Nu ma intereseaza foarte mult cine ramane in ce functie, ci ca legislatia sa se schimbe in asa fel incat cetatenii sa stie ca beneficiaza de un sistem de impartire a dreptatii corect, ca judecatorii nu mai sunt supusi presiunilor. (...) Si ca cine a gresit plateste, iar cine nu a gresit nu trebuie sa fie tarat, distrus, distrusa familia, firma, cariera. Si asta se poate face prin lege.

Degeaba schimbam pe cineva daca sistemul ramane la fel, daca atitudinea ramane la fel, daca metodele raman la fel. Si atunci, ceea ce a propus ministrul justitiei ca proiect de modificare a legilor justitiei in cea mai mare parte sunt chestiuni dorite, firesti, care asaza sau duc catre normalitate sistemul de justitie", a sustinut liderul PSD.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dragnea legile justitiei , #PSD