Dragnea explica de ce europarlamentarii PSD au votat ca Poloniei sa nu-i fie aplicat Articolul 7

Luni, 05 Martie 2018, ora 13:08
6291 citiri
Dragnea explica de ce europarlamentarii PSD au votat ca Poloniei sa nu-i fie aplicat Articolul 7
Foto: Arhiva Hepta.ro

Romania nu are cum sa ajunga in situatia Poloniei, dar institutiile europene trebuie sa fie mai grijulii cu statele membre, crede Liviu Dragnea, justificand astfel votul negativ dat de europarlamentarii PSD, in privinta activarii Articolului 7 in cazul Varsoviei.

"Eu cred ca fiecare om voteaza potrivit constiintei, vorbesc de oameni, nu humanoizi. Era o decizie foarte grea si fiecare a cantarit-o foarte bine, pana la urma, am inteles ca nu a iesit votul", a spus Liviu Dragnea, luni, inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD.

Intrebat daca este de acord cu acest vot negativ dat de social-democratii romani din PE, Dragnea a explicat ca institutiile europene trebuie sa fie mai grijulii cu statele membre.

"Eu am un punct de vedere conturat destul de bine in aceasta privinta - se vorbeste de foarte mult timp si vedem ca au aparut discutii in UE, se vorbeste de un risc de a scadea coeziunea in cadrul UE. In astfel de situatii, cred ca institutiile europene trebuie sa fie mai grijulii cu statele membre, mai atente cu statele membre, pentru ca, pana la urma, cei mai importanti sunt cetatenii europeni, care trebuie sa simta ca institutiile europene lucreaza pentru ei.

Masuri, pedepse aplicate unor state membre nu cred ca ajuta coeziunea. Eu imi doresc ca UE sa fie mai puternica, mai coeziva si mai performanta si sa inceapa sa aiba o componenta sociala mult mai importanta si sa inceapa sa inteleaga ca orice pachet de politici publice nationale sau europene trebuie sa aiba in centru cetateanul", a mai spus el.

"Romania n-are cum sa ajunga in aceasta situatie, dar eu cred ca nicio tara nu ar trebui sa ajunga in aceasta situatie", a adaugat Dragnea.

Europarlamentarii au aprobat, joi, procedura Comisiei Europene (CE) vizand sa sanctioneze reformarea sistemului judiciar si plasarea presei din Polonia sub un control strict, considerate de Bruxelles o incalcare a statului de drept.

UE a lansat o procedura in baza Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care ar putea, in mod teoretic, sa conduca la o suspendare a drepturilor de vot ale Varsoviei in Consiliul European, in cazul in care puterea nu revine asupra deciziei sale pana in 20 martie.

Propunerea CE a fost adoptata in PE cu 422 de voturi la 147. Alti 48 de parlamentari s-au abtinut.

O asemenea decizie, care necesita unanimitatea celorlalte state membre, pare insa putin probabila, cu atat mai mult cu cat premierul ungar Viktor Orban a anuntat deja ca se va opune in Consiliul European.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dragnea europarlamentari PSD Polonia , #PSD