Inlaturarea lui Liviu Dragnea poate veni doar de la PSD. Cine-si va asuma responsabilitatea?

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 19:04
9098 citiri
Inlaturarea lui Liviu Dragnea poate veni doar de la PSD. Cine-si va asuma responsabilitatea?

Au trecut zece luni de la marile proteste din februarie si, iata, duminica seara peste 30.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti si alte cateva mii au protestat in marile orase ale tarii.

Cei care au fost prezenti in coloana care a plecat din Piata Victoriei si s-a oprit in fata Parlamentului erau foarte interesati de cifre. Cati sunt? Ce anunta televiziunile de stiri? Ce se intampla la Cluj? De ce au iesit atat de putini la Timisoara?

Dar, in opinia mea, cifrele nu mai sunt atat de importante. Hotararea oamenilor de a se opune constant deciziilor PSD, realizarea unei adevarate tesaturi de opozitie la nivelul societatii deterioreaza multe dintre actiunile politice ale liderului social-democrat Liviu Dragnea.

Desi, sunt multe opinii critice in ce priveste actiunile Opozitiei, ne aflam in situatia in care cel mai mare partid de guvernamant a ajuns sa fie izolat in societate. Are ceva opozitie in Parlament, una mai numeroasa in strada, dar si una mult mai numeroasa formata chiar dintre cei care au votat, iar astazi nu-i mai sustin, ma refer la multi membri de sindicat, organizatii sindicale, dar si functionari si lucratori din domeniul public.

Protestele de duminica au creat o mare presiune asupra Parlamentului, unde se dezbate in aceste zile modificarea Legilor Justitiei, foto Ziare.com

PSD a pierdut mult din sustinerea populara, iar tot mai multi oameni din partid sunt constienti ca nu au nicio sansa sa mai castige alegerile europarlamentare sau pe cele prezidentiale care vor avea loc in 2019, cu atat mai putin pe cele parlamentare din 2020. Pare de necrezut, dar partidul s-a uzat atat de mult in mai putin de un an de zile sub conducerea lui Liviu Dragnea incat e aproape imposibil sa te gandesti ca va supravietui alegerilor viitoare daca nu va avea loc un miracol, iar PSD are nevoie de unul mare de tot.

De la Iliescu, la Liviu Dragnea, mici diferente

Protestele din 2017 au reprezentat o actiune civica asemanatoare ca amploare cu cea din 1990, dar, in acel an, Romania era condusa de Ion Iliescu, un reprezentant al nomenclaturii comuniste aflate sub controlul Moscovei, iar PCR, transformat in FSN, avea resurse nelimitate, dar si sustinerea populatiei speriate de iesirea din dictatura ceausista.

In ciuda acestui context nefavorabil, protestele din Piata Universitatii din 1990 au marcat destinul Romaniei si, acolo, s-a declansat procesul de modernizare al Romaniei. E adevarat ca decizia inceperii integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice a fost generata de prabusirea Uniunii Sovietice din 1991. Daca nu avea loc acest eveniment, probabil, ca Ion Iliescu ar fi continuat sa parieze pe o relatie speciala cu Moscova. Dar nimeni din societatea romaneasca nu s-a opus orientarii catre Occident, chiar mai mult, decizia a fost sustinuta de cea mai mare din elita politica de atunci.

Contextul e mult schimbat fata de acum 27 de ani. Romania e membra NATO si UE, are un sistem democratic functional, dar societatea se afla sub asaltul ultimelor armate ale comunismului care incearca sa-si pastreze privilegiile si o parte din resurse.

Liviu Dragnea, actualul presedinte, nu crede in comunism, nu crede in social-democratie, crede in el. Puterea lui e singura religie si a ajuns seful PSD, promitandu-le celor care l-au ales ca-i va apara de acuzatiile de coruptie.

Cred ca nici in visele sale cele mai urate, Liviu Dragnea nu se astepta sa castige alegerile atat de usor, dar sa se aleaga cu o atat de masiva contestare din partea societatii.

Cel mai mare pericol pentru Liviu Dragnea vine de la actualul premier Mihai Tudose care vrea sa scape de influenta sefului PSD asupra membrilor Guvernului, foto Hepta.ro

Premierul Tudose nu se grabeste, inca se gandeste

Ordonanta 13 a fost adoptata rapid, seful PSD dorea sa scape cat mai repede de acuzatiile din cel de-al doilea dosar penal care se afla pe rolul instantei. Dar reactia publica a fost atat de puternica si naucitoare, incat increderea data de victoria in alegeri s-a prabusit si de atunci, partidul ia pastile antidepresive.

PSD si Liviu Dragnea au simtit pe propria piele ca nu pot face orice, dar nu s-au oprit.

Astazi, asistam la un conflict intre alianta PSD - ALDE cu una formata din partidele de opozitie PNL si USR, presedintele Romaniei, cu o mare parte din reprezentantii sistemului de justitie care se simt atacati de cei aflati la putere si cu o mare parte dintre cetatenii din mediul urban, dar si romanii din strainatate.

Sunt multi oameni care se intreaba cum de mai rezista Liviu Dragnea in fruntea partidului? In opinia mea, el nu a fost schimbat pentru ca foloseste in favoarea sa dezbinarea din PSD. Liderii social-democrati se asteapta unul pe celalalt pentru a face gestul decisiv.

Multi se uita inspre Mihai Tudose care ezita si el, nefiind sigur ca inlaturarea lui Dragnea nu va insemna si inlaturarea sa. Cei din Biroul Executiv National sunt apropiatii si partenerii presedintelui, deci, de aici, e mult mai greu de asteptat o reactie. Dar, pana la urma, cand cei mari ezita, se gaseste cineva din linia a doua, suficient de hotarat, sa-si incerce norocul.

In opinia mea, contestarea lui Liviu Dragnea va incepe, daca nu a inceput deja, de la nivelele inferioare de conducere a PSD, iar lovitura decisiva o va da, totusi, Mihai Tudose printr-o remaniere drastica a Executivului, atunci cand va avea garantii suficiente ca-si va pastra pozitia de sef al Guvernului.

Dar asta nu va insemna ca, imediat, Liviu Dragnea isi va pierde influenta in partid, ci doar ca, pentru o vreme, vom avea doua PSD-uri, unul in Parlament, condus de Dragnea si unul la Guvern, condus de Tudose. Acela va fi momentul in care presedintele Camerei Deputatilor va incepe sa piarda accelerat putere si autoritate.

Dar, cu adevarat, Liviu Dragnea a pierdut partida in luna februarie cand protestele masive au blocat Ordonanta 13. Ce s-a intamplat din februarie si pana azi nu e decat o lupta corp la corp cu ultimele ramasite ale mostenirii politice a lui Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea proteste legile justitiei, #Dragnea tensiuni PSD, #Dragnea tensiuni Tudose, #Dragnea dosar coruptie , #PSD