Merita Liviu Dragnea sinuciderea colectiva?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 06:40
23929 citiri
Merita Liviu Dragnea sinuciderea colectiva?

Greu de imaginat o situatie mai complicata si mai periculoasa decat aceea in care a ajuns PSD prin asaltul asupra Justitiei, care era la un pas sa reuseasca.

E deja, cred, clar pentru toata lumea ca scopul era intrarea imediata in vigoare a modificarilor legislative pentru ca ele sa devina lege penala mai favorabila imposibil de inlaturat, indiferent de soarta ulterioara a celor doua OUG.

Dar pentru ca, gratie interventiei presedintelui Iohannis, blitzkrieg-ul a esuat, intreaga manopera a explodat in fata PSD si a lui Liviu Dragnea, care, la nici o luna dupa preluarea efectiva a guvernarii, au izbutit sa inchege impotriva lor o reala coalitie interna si sa starneasca o severa reactie externa.

Vedem o lista impresionanta a celor care au desfiintat cele doua ordonante cu dedicatie, incepand cu CSM, parchetele, ICCJ si continuand cu asociatiile de magistrati, aproape toate ONG-urile, presa fara patroni prin puscarii sau in pragul lor.

Am auzit ca, vezi Doamne!, CSM ar fi avut obiectii numai in privinta urgentei.

Nu. In orice sala de judecata, prima evaluare se face pe procedura. Daca ea nu este indeplinita, nici macar nu se mai trece la fond pana la remedierea problemelor de procedura. CSM nici macar nu a atins fondul proiectelor, cat timp nu se justifica procedura aleasa pentru promovarea lor, adica OUG.

Societatea e inflamata si deja se profileaza pentru duminica un nou protest de proportii. Si vedem ca pentru prima data se iese in strada fara emotii sufocante, sange si lacrimi, ci pe principii, in apararea statului de drept, un semn clar de maturitate. Iar societatea maturizata are si un lider reinventat, tot mai aprig, tot mai impresionant, in persoana lui Klaus Iohannis.

Din corzile unde pareau sa-l fi impins alegerile, dl Iohannis e in ofensiva si certa crestere de forma si popularitate.

Reactia externa este si ea ferma, avand ca varf de lance ambasadele SUA, Germaniei si Canadei. Cei care se bucurau ca era Trump va insemna o scadere a standardelor in domeniu statului de drept ma tem ca vor ramane cu sampania in frapiere dupa declaratiile facute in Congresul american de viitorii secretari de Stat si al Apararii.

Dar probabil cea mai severa corectie vine din partea Raportului MCV: "Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate".

Si nu cred ca reactia tafnoasa, daca nu chiar inepta, a lui Calin Popescu Tariceanu este o solutie.

Da, putem sa nu mai cooperam in cadrul MCV, dar dupa cum a explicat fostul consilier prezidential Claudiu Dinu asta ar insemna sa ne agravam si mai mult situatia: raportul oricum va fi facut, dar fara sa fie auzit si punctul nostru de vedere.

Ce e de facut?

Reactia interna si externa fac sinucigasa pentru PSD adoptarea celor doua OUG-uri. Intern va intra intr-un proces de contestare si erodare extrem de rapid pe care il poate combate doar prin mituirea masiva a populatiei cu tot felul de masuri populiste. Greu pentru ca ele presupun bani.

Deja proiectul de buget pare un butoi cu pulbere pentru ca pleaca de la o crestere economica de 5,2%, cu mult peste cea prognozata de INS, extrem de greu de atins, si impinge deficitul bugetar din start la limita de sus, 2,9%, plus o prognoza a incasarilor cu 14% mai mare decat executia bugetara pe anul trecut.

De unde sa scoti bani la infinit? In buget investitiile sunt cele mai mici din ultimii 10 ani.

In plus, ambasadorul Germaniei a spus aproape explicit ca investitiile germane depind de respectarea standardelor statului de drept, ceea ce nu ma indoiesc ca nu va fi valabil doar in cazul acestei tari.

Blocada externa se va simti si economic din plin.

Deci, daca se impusca singur cu ordonantele, este foarte probabil ca Guvernul Dragnea (nu e o greseala) sa nu isi mai indeplineasca nici marele program economic si de aici drumul dezastrului.

Pe de alta parte, pentru Liviu Dragnea este foarte greu sa renunte la aceste OUG, adica la scaparea propriei pieli, care se profileaza tot mai mult ca principalul scop pentru care a luptat sa castige alegerile. Deja vad ca incepe sa dea din colt in colt. Pretinde ca ar fi aflat de OUG-uri la venirea din SUA, desi exista date clare, electronice, ca proiectele au fost scrise la cancelaria sa de la Camera Deputatilor.

Se zvoneste ca s-ar pregati concesia renuntarii la injumatatirea pedepsei indiferent de fapta, de la gratierea partiala urmand sa fie excluse faptele excluse si de la gratierea totala. Daca se adevereste, pentru ca e foarte posibila si o manipulare care sa mai calmeze spiritele, e un pas inainte, dar unul mic, pentru ca ramane si OUG care dezincrimineaza practic abuzul in serviciu si conflictul de interese si aproape dezactiveaza denuntul.

Exista si varianta promovarii celor doi "elefanti" ca proiecte de lege prin asumarea raspunderii Guvernului. Asta din start presupune tot justificarea urgentei si un nou proces de avizare si atunci CSM va trece si la fondul reglementarilor, deja aprig contestat de mai toti magistratii.

Dupa care intervine CCR, promulgarea si previzibila reactie externa care si pana acum nu a vizat doar forma aleasa initial, ci si continutul reglementarilor care afecteaza grav lupta anticoruptie.

Un drum plin cu bombe care va aduce acelasi rezultat sinucigas pentru PSD, de fapt.

Pana la urma, cheia este la acest partid care trebuie sa aleaga daca se va autodinamita ca sa isi vada cativa lideri scapati. Nu toti pesedistii sunt corupti, nu toti viseaza catuse si nu toti stau cu valiza la usa, si pentru acestia ceea ce se intampla acum ar trebui sa fie inspaimantator. Merita Liviu Dragnea si alti cativa puscariabili ai partidului sacrificarea intregii constructii la impactul cu o societate care se arata maturizata, cu mult mai exigenta si mai putin dispusa la concesii in zona principiilor?

Aceasta-i intrebarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#PSD ordonante gratiere dezincriminare, #MCV ordonante , #PSD