Pentru Liviu Dragnea incepe sfarsitul?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Mai 2017, ora 18:57
22917 citiri
Pentru Liviu Dragnea incepe sfarsitul?

Cei care credeau ca intre Liviu Dragnea si Serban Nicolae se desfasoara un soi de sceneta de tipul "politistul bun-politistul rau", de altfel, tipica PSD si recent executata de cuplul Dragnea-Grindeanu, au primit probabil cu surpriza vestea ca Serban Nicolae a ramas fara toate functiile parlamentare, ca sanctiune pentru amendamentele aduse legii gratierii.

Iar in locul lui Serban Nicolae, simbol al luptei PSD antiJustitie, a fost pus Robert Cazanciuc, indelung criticat de PSD pentru ca nu a facut nimic decisiv impotriva anticoruptiei, in timpul mandatului sau de ministru al Justitiei, adica un personaj moderat. Asa cum un moderat este si Mihai Fifor, noul lider al senatorilor PSD.

Aceasta nu vad cum ar mai putea fi o sceneta. Cand se lasa cu umilirea publica a, cum spuneam, unuia dintre simbolurile luptei antiJustitie, care mai si fusese trimis sa-si exprime opiniile personale in baie, deja vorbim despre un autentic soc.

Mai mult decat atat, dl Dragnea a denuntat insasi utilitatea legii gratierii, care nu ar rezolva singura problema din inchisori. Te freci la ochi si mai multe nu:

"Trebuie sa ne gandim serios daca aceasta lege mai e oportuna. Fac un ultim apel la Guvern si la Ministerul Justitiei, sa prezinte intr-un termen rezonabil daca legea gratierii poate rezolva problema din penitenciare. Pe mine ma intereseaza personal cum va iesi legea de la Senat, atunci cand va ajunge la Camera Deputatilor, nu ii voi da drumul pana cand nu voi fi convins ca face parte dintr-un pachet care rezolva o problema".

Sigur ca e cum zice dl Dragnea, dar asta se stia inca de pe vremea cand PSD lansa elefantul, iar Liviu Drangea sustinea ca, "daca in cateva luni de zile, adica probabil pana la vara, Romania nu intreprinde si nu initiaza un pachet de masuri printre care si legea gratierii, de aceasta amenda (a CEDO - n.red.) nu scapam".

Ce inseamna aceasta suceala?

O lovitura cumplita pentru toti cei care ar fi beneficiat de gratierea faptelor, nu a pedepselor, comise pana la sfarsitul lui ianuarie, indiferent daca au fost descoperite, anchetate, judecate sau condamnate pana la acel termen.

Si noi de ce am mai castigat alegerile?, se vor fi intrebat pesedistii.

Si frustrarea este probabil cu atat mai grava cu cat, dincolo de declaratiile oficiale, e secretul lui Polichinelle, Liviu Dragnea le-a promis izbavirea. Intelegerea ar fi fost sa o lase moale cu Justitia pana se vad cu sacii in caruta si apoi dau atacul, ceea ce au si facut in ianuarie, cand dl Dragnea nu sanctiona pe nimeni.

Ba chiar Florin Iordache a fost recompensat pentru serviciile aduse partidului cu functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Dar atunci era un atac care ii folosea cel mai mult lui Liviu Dragnea.

Iar acum, cand se pregateste al doilea atac, al carui beneficiar principal nu ar fi fost dl Dragnea, nu numai ca il opreste pe moment, dar pune sub semnul intrebarii intreaga operatiune in termeni pe care PSD s-a chinuit luni de zile sa-i desfiinteze.

Si dl Dragnea mai face o volta renuntand la sefia comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009, pe care anuntase cu ceva vreme in urma ca o vizeaza.

Nici macar nu va mai face parte din ea. Aceasta abandonare ar putea fi semnalul ca ea va fi in curand ingropata, dupa modelul Nana.

Toate aceste miscari spectaculoase pot fi in concordanta cu asteptarile publicului #rezist, dar infurie cu siguranta PSD si electoratul sau.

Partidul are toate motivele sa se considere tradat de Liviu Dragnea. Iar un partid ca acesta, un mamut politic, nu iarta asemenea tradari.

Si rivalii nu lipsesc. Deja vedem ca Gabriela Firea e intr-o majora campanie de imagine, Victor Ponta a luat o pauza a atacurilor, dar ramane un ghimpe in coasta lui Liviu Dragnea cu o grupare consistenta din partid.

Asta in timp ce presedintele PSD este totusi un condamnat, cu sabia puscariei deasupra capului si cu interdictia de a ocupa functia de premier.

A dus partidul la victorie, e drept, dar memoria colectiva e scurta si recunostinta in politica nu exista, doar momentul, iar in acest moment Liviu Dragnea a aplicat partidului un soc.

Deocamdata nu cracneste mai nimeni, dar lovitura nu vine imediat, ci atunci cand apare prilejul.

De ce a facut asa ceva dl Dragnea?

Exclud varianta principiilor, convingerilor, atasamentului fata de valori.

Ce zice acum Liviu Drangea si personalitatea, trecutul lui Liviu Dragnea sunt intr-o ireconciliabila cacofonie.

Dupa cum nu am nicio dovada a unor intelegeri oculte suspectate de multi.

Cred insa ca e un mix de motive. Pe de-o parte, miza lui Liviu Dragnea nu e gratierea. Miza lui Liviu Dragnea este exceptia Bombonicai de la CCR, care daca va fi admisa ii va sterge cu buretele al doilea dosar de la DNA.

Si pentru a da toate sansele unei decizii favorabile care, din informatiile mele i se pregateste la CCR, dl Dragnea are mare nevoie de liniste interna si externa pe frontul Justitiei.

Cu alte cuvinte, salvarea lui vs sacrificarea condamnatilor din PSD.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea stie ca cifrele guvernarii merg prost. A ridicat stacheta asteptarilor prea sus si, oricat da vina pe comunicarea deficitara a ministrilor, pana la urma, imparatul isi arata tot mai mult goliciunea.

Apropo, despre legea salarizarii bugetarilor ati mai auzit ceva? Ar trebui sa intre in vigoare la 1 iulie, adica in aproximativ o luna si jumatate.

In aceste conditii, ultimul lucru de care are nevoie Liviu Dragnea este sa isi ridice in cap partenerii externi, Guvernul sa continue sa piarda bani, indiferent ca e vorba de fonduri europene sau de investitii straine. Iar partenerii externi nu au nici ei nevoie de probleme majore de instabilitate si stat de drept tocmai la marginea "imperiului".

In plus, sa nu uitam ca suntem intr-un moment de reconfigurare a UE, in care locul Romaniei va depinde de atitudinea guvernarii. Deja Klaus Iohannis a aratat unde e responsabilitatea: "Singura tara care realmente se opune aderarii (la Schengen - n.red.) este Romania. Prin felul nefericit in care legiferam, prin felul nefericit in care dam ordonante de urgenta, in general prin felul nefericit in care aratam ca nu stim foarte bine ce vrem."

Daca dinspre UE va veni o confirmare a acestei acuzatii, vesel nu va fi pentru Liviu Dragnea, dar deloc. Iar dl Juncker a venit la Bucuresti, intr-o vizita extrem de densa, cu multe subiecte pe agenda.

Liviu Dragnea a facut in mod evident o alegere pragmatica, ce nu se potriveste neaparat cu ceea ce-si doreste, dar ii este extrem de utila. In egala masura, insa, ea cred ca ar putea fi inceputul sfarsitului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Dragnea gratiere coruptie Serban Nicolae , #PSD