Programul politic al lui Liviu Dragnea - anihilarea DNA si preluarea controlului asupra agentiilor de informatii

Marti, 13 Martie 2018, ora 14:31
12351 citiri
Programul politic al lui Liviu Dragnea - anihilarea DNA si preluarea controlului asupra agentiilor de informatii
Foto: Ziare.com

Congresul PSD, desfasurat pe 10 martie, s-a vrut a fi evenimentul de reconfirmare a autoritatii lui Liviu Dragnea (foto) la conducerea partidului si oportunitatea de a crea fundamentul politic al viitoarei candidaturi a acestuia pentru ocuparea pozitiei de sef al statului.

Liviu Dragnea a tinut un discurs lung, a depasit o ora si jumatate, in care si-a prezentat programul politic, unul anti-sistem, autoritar si populist.

Dar din acest discurs, in afara promisiunilor fara acoperire de crestere a salariilor si pensiilor cu care social-democratii isi bombardeaza electoratul incepand cu campania electorala din 2016, poate fi descifrat cine sunt inamicii lui Liviu Dragnea si cata influenta si putere mai are acesta in societatea romaneasca.

Defaimarea, instrumentul cu care opozantii vor fi redusi la tacere

Cea mai puternica, inedita si inspaimantatoare amenintare a lui Liviu Dragnea a fost aceea prin care anunta ca unul dintre obiectivele sale politice este de a limita libertatea de exprimare, atat pentru liderii politici, cat si pentru reprezentantii societatii civile: "Dragi colegi, Romania este un stat suveran. Asa scrie in Constitutie. In schimb, atunci cand oameni politici, sefi de institutii sau voci cunoscute ale societatii isi saboteaza cu buna stiinta tara prin declaratii antiromanesti sau prin actiuni servile indreptate impotriva intereselor noastre globale si nationale, pierdem suveranitate, pierdem independenta, pierdem demnitate si pierdem respectul celorlalte state fara a castiga nimic in loc.

Defaimarea propriei tari prin minciuna e o fapta grava, care expune Romania la riscul unor sanctiuni, al unor intarzieri si al pierderii unor avantaje", a declarat Dragnea de la tribuna Congresului PSD.

Aceasta fraza reprezinta un atac direct la adresa cetatenilor romani care lucreaza pentru institutii europene, un atac direct la adresa cetatenilor romani care protesteaza fata de guvernarea PSD, dar si o amenintare la adresa oamenilor politici din Opozitie si la adresa jurnalistilor care-l critica pe Liviu Dragnea, Guvernul sau Partidul.

Orice critica sau opozitie la adresa PSD poate fi interpretata ca defaimare de tara.

Suveranitatea Romaniei mai presus de libertatea individuala

"Atacul asupra propriei tari e o insulta la adresa tuturor romanilor si trebuie sa inceteze. Suveranitatea Romaniei e mai pretioasa decat lupta interna pentru putere si, de aceea, e nevoie s-o protejam prin legi explicite, dezbatute si votate in Parlament", a adaugat Liviu Dragnea in fata delegatilor partidului.

Liderul-social democrat nu s-a pierdut in amanunte si nu a explicat ce inseamna atacul asupra propriei tari, dar, de exemplu, o scrisoare de protest adresata ambasadelor statelor membre UE in care se cere protejarea magistratilor de asaltul politicienilor acuzati si condamnati pentru acte de coruptie poate fi considerata un "atac asupra propriei tari".

Mai mult, Liviu Dragnea ordona parlamentarilor sa legifereze in acest sens, limitand drepturi fundamentale ale cetatenilor romani, cum ar fi cel de asociere si cel de libera exprimare.

In discursul sau, Liviu Dragnea a facut nenumarate referiri la democratie, dar acesta nu reuseste s-o aplice nici macar in PSD. Nicolae Banicioiu si Ecaterina Andronescu, cotracandidatii premierului Dancila pentru postul de presedinte executiv, au fost redusi la tacere fara drept de apel - Foto: Ziare.com

"Cu un respect sincer si indatorat fata de statele occidentale, care au contribuit si contribuie la modernizarea noastra ca natiune, ca economie, ca societate si ca stat, afirm ca desenul suveranitatii romanesti trebuie facut in Romania, nu in afara tarii.

Noi ca natie vom fi respectati daca nu vom confunda bunele relatii cu servilismul", a continuat Liviu Dragnea, sustinand ca Romania nu este un stat suveran, iar atacul asupra propriilor cetateni ar reprezenta un proces de intarire a suveranitatii nationale.

Asalt asupra procurorilor si serviciilor de informatii

"Un alt capitol important al politicii nationale a PSD se refera la recuperarea esentei democratice a societatii. Drepturile si libertatile cetatenesti, incalcate ani la rand prin nesocotirea Constitutiei - ma refer aici la supravegherea ilegala a cetatenilor acestei tari, facuta in afara legii, prin institutii de forta care nu au avut si nu au acest drept - trebuie restaurate", a mai spus Liviu Dragnea.

Cu acest paragraf, presedintele PSD incepe rafuiala cu SRI si DNA, cele doua institutii pe care le considera vinovate ca e un politician condamnat definitiv pentru coruptie. Ii acuza direct pe cei care lucreaza pentru SRI ca au "nesocotit Constitutia" si ca au "supravegheat ilegal cetatenii", fara a face nicio referire la vreun caz concret, nici macar la campania dusa de "miliardarul fugar" Sebastian Ghita impotriva SRI si DNA.

Comisiile parlamentare ridicate la rang de tribunale

"La fel, mecanismele de control al institutiilor de forta, care s-au dovedit in repetate randuri prea aproape de abuz si prea departe de lege, trebuie revizuite. Dezvaluirile aparute in ultimii ani in presa si in comisiile parlamentare de ancheta au aratat modul ilegal si nelegitim prin care institutii nedemocratice s-au substituit celor democratice", a continuat presedintele PSD.

Acest paragraf e interesant pentru ca acuza "institutiile de forta", cel mai probabil, SRI si SIE ca sunt nedemocratice si ca actioneaza ilegal. Aceste acuzatii extrem de grave vin din partea sefului partidului de guvernamant, totodata, presedinte al Camerei Deputatilor.

Mai mult, Liviu Dragnea ridica in acest discurs comisiile parlamentare la rang de "tribunale", uitand ca a cerut crearea unei astfel de comisii care s-a facut de ras investigand cele " 10 miliarde disparute in timpul Guvernului Ciolos".

"Am aflat cu totii ca Statul Paralel a infiltrat nu numai clasa politica, ci si media, si societatea civila, si mediul de afaceri, asa incat astazi e greu de inteles care dintre vocile care striga in public este sincera si care e falsa", si-a continuat Liviu Dragnea discursul, facand referire la Statul Paralel, acel concept politic inventat de PSD si ALDE care trebuie sa justifice atacul politic asupra sistemului de justitie cu scopul de a stopa anchetarea faptelor de coruptie comise de politicieni.

Calin Popescu Tariceanu, un alt adept al inamicului imaginar Statul Paralel, se vede marginalizat in coalitia de guvernare de dorinta lui Dragnea de a candida in alegerile prezidentiale din 2019 - Foto: Ziare.com

Recunoastere indirecta a esecului Comisiei Iordache

"Trebuie sa intelegem ca dezbaterea pe Legile Justitiei a ajuns la acest nivel de adversitate tocmai din aceste cauze, tocmai pentru ca in spatele conservatorilor, a celor care se opun oricarei modificari rationale, stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Ei bine, aceasta dezbatere isi va urma cursul, fiindca e un pas modernizator al societatii", a precizat Liviu Dragnea.

Demn de remarcat in acest paragraf e faptul ca avem un fel de recunoastere din partea lui Liviu Dragnea a faptului ca Opozitia si o buna parte din societatea romaneasca au rezistat atacului initiat de PSD si ALDE asupra sistemului de justitie prin Comisia Iordache, presedintele PSD numind aceasta rezistenta aratata de societatea romaneasca "adversitate", iar cei care s-au opus sunt catalogati "conservatori" care se afla in slujba "sistemului ilegal de putere".

Deci legea e PSD, tot ce nu e PSD e ilegal. Cei care au trait in comunism sunt familiarizati cu retorica de tipul "cine nu e cu noi e impotriva noastra".

Promisiunea

"Noi vom merge inainte. Cu o deschidere fara precedent catre transparenta, parcurgand toate etapele constitutionale, cu o dezbatere larga in Parlament, reforma Legilor Justitiei si a Codurilor Penal si Civil va continua dupa un calendar strict", a continuat Liviu Dragnea, iar acest paragraf trebuie inteles ca o promisiune pentru politicienii corupti din PSD ca presedintele partidului va continua lupta cu sistemul de justitie, dar e si o bezea trimisa in directia vechiului pesedist Valer Dorneanu, presedintele CCR, caruia ii cere ajutorul pentru a putea controla procurorii si judecatorii.

Concedieri la SRI si la SIE

"In paralel, PSD va initia procesul de reasezare constitutionala si functionala a institutiilor nedemocratice care si-au uitat rostul si locul in societate. Legile de functionare a serviciilor secrete vor fi actualizate dupa standardele de transparenta si proportionalitate a omoloagelor europene", a spus Liviu Dragnea de la tribuna congresului.

E un paragraf foarte interesant in care liderul PSD anunta ca va modifica in Parlament legile sigurantei nationale in interesul majoritatii parlamentare si ca la SRI si SIE, in urma acestui "proces de reasezare", vor urma probabil concedieri, "standarde de transparenta si proportionalitate a omoloagelor europene", fiind o referire la o dezbatere mai veche din societatea romaneasca, cea prin care voci din societatea civila cereau reducerea efectivelor agentiilor de informatii ale statului.

Cand politicienii corupti devin cetateni

"PSD vrea ca cetatenii acestei tari sa nu mai fie supravegheati ilegal sau arestati fara motive bine intemeiate. Vreau ca atunci cand spunem stat de drept sa intelegem prin asta 'domnia legii', pentru ca asta inseamna 'rule of law', nu 'domnia institutiilor', si nici 'domnia unor sefi'. Iar cand spunem 'nimeni nu e mai presus de lege' sa avem siguranta ca nu suntem luati in ras de un alt Portocala sau de sefii lui", a declamat Liviu Dragnea.

In acest paragraf referirile sunt stravezii si au in vizor protejarea privilegiilor politicienilor care doresc sa nu mai fie cercetati si, eventual, arestati pentru fapte de coruptie.

Trebuie amintit ca procurorii DNA il cerceteaza pe Liviu Dragnea in doua dosare de coruptie, privatizarea societatii Tel Drum si transferul de proprietate a Insulei Belina care a ajuns in folosinta presedintelui PSD.

Ambasadorul care trebuie schimbat

"Si in acest context, le solicit ferm ministrului de Externe si ministrului Comertului sa prezinte in fata premierului si a coalitiei de guvernare o analiza in care sa vedem ce avantaje a avut statul roman de pe urma activitatii sefilor de misiuni diplomatice si a atasatilor comerciali", a declarat Liviu Dragnea, in discursul de la Congresul PSD.

Acest paragraf e interesant din perspectiva conflictului dintre Liviu Dragnea si George Maior, ambasadorul Romaniei la Washington. Reprezinta o forma de presiune asupra ministrului de Externe, Theodor Melescanu (ALDE), caruia ii cere sa gaseasca o formula prin care sa-l retraga pe George Maior din pozitia de ambasador.

Liviu Dragnea considera ca fostul sef al SRI ii blocheaza accesul catre Casa Alba si nu poate detine controlul relatiilor cu "partenerul strategic".

Discursul reprezinta programul lui Liviu Dragnea in ce priveste lupta cu sistemul de justitie, cu DNA, SRI si SIE, dar si cu reprezentanti din Opozitie, jurnalisti si membrii ai societatii civile - inamicii reali sau imaginari ai presedintelui PSD.

Defaimarea va fi folosita pentru limitarea libertatii cuvantului, iar magistratii si agentiile de informatii trebuie sa se puna in slujba liderului PSD, unul care a ajuns la o popularitate de zece procente si care conduce un partid nedemocratic, aflat intr-o profunda criza de identitate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dragnea discurs congres, #Dragnea atac DNA, #Dragnea criza PSD, #Dragnea candidat alegeri prezidentiale , #PSD