Topaiala fiscala a domnului Teodorovici si oalele sparte ale domnului Dragnea

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 12:17
6083 citiri
Topaiala fiscala a domnului Teodorovici si oalele sparte ale domnului Dragnea

Nimic nu ilustreaza mai bine topaiala fiscala decat o ordonanta de urgenta introdusa la doua luni dupa ce proiectul de buget trebuia sa fie gata, cu o saptamana dupa ce s-a cerut avizul CSAT pe buget si cu fix doua saptamani inainte de data cand urmeaza sa fie aplicata (1 ianuarie 2019, art 86).

Ca s-o aplicam, fireste, trebuie s-o si cunoastem, ceea ce nu este deloc usor observand ca proiectul de ordonanta ("draftul", cum ii place doamnei prim ministru sa se exprime in stilul poliglot al domniei sale) supus dezbaterii publice, aparut marti pe site-ul Ministerului Finantelor, are exact 57 pagini.

Si chiar daca am cunoaste-o, tot n-am putea-o aplica, intrucat ordonanta de urgenta prevede ca, pentru aplicarea ei, se vor elabora norme in termen de 45 de zile (art 11) de la intrarea in vigoare. Clar ca lumina zilei: ordonanta se aplica de la 1 ianuarie 2019, conform normelor de aplicare care urmeaza sa apara la 15 februarie 2019. Hai, ca-i buna!

Un imprumut PSD cat de peste doua ori rezerva de aur a Romaniei

Daca nici asta nu-i topaiala fiscala, atunci ma intreb ce altceva poate fi? Te crucesti cand afli cate dispozitii noi apar peste noapte, fara sa fie la baza un studiu de impact, o cercetare, nimic din care sa rezulte ca dl Teodorovici si aghiontantii sai ar fi tinut seama de zicala conform careia croitorul intelept masoara de zece ori si taie o data.

Dl Teodorovici nu e croitor, cu atat mai putin intelept, si deci taie fara sa masoare, in baza unei alte zicale, care defineste munca la nimereala: punem comprese, ca sa vedem ce iese.

Atentie, nu este vorba de o masura sau doua cu care si-ar completa Guvernul vechiul program, ca sa repare vreo nefericita scapare. Sunt 86 (optzeci si sase) de articole, tot unul si unul, care de care mai trasnit.

Le comenteaza altii pe toate, n-o voi face eu. Ma opresc numai la ceea ce pare a fi calul de bataie al respectivei ordonante si anume infiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii, in valoare de 10 miliarde de euro. Auzi: zece miliarde, peste jumatate cat Produsul Intern Brut al Islandei, puse la bataie printr-o ordonanta de urgenta, incropita pe coltul mesei!

Suma ma sperie. 10 miliarde de euro inseamna 293.081 de tone de aur - daca nu ma insel, de peste doua ori cat rezerva de aur a Romaniei - suma pusa la dispozitia cuiva nu ca urmare a unui studiu minutios, a unei cercetari solide, a concluziilor unor experti, ci ca urmare a unei idei, nascocita peste noapte de instabilul domn Teodorovici, poate ajutat de nesigurul domn Valcov?!

O comisie pusa sa elaboreze prognoze, sa orienteze strategii si sa cheltuiasca bani

Diletantismul ordonantei si al autorilor ei se vede si mai bine cand te intrebi pe mana cui vor intra cele zece miliarde de euro. Normal ar fi fost ca aceasta uriasa suma sa fie pusa la dispozitia Guvernului, respectiv a Ministerului Dezvoltarii, eventual si a altui minister coordonator de fonduri sau a mai multor ministere.

Ei, as! Asa cum spune insasi ordonanta, uriasa suma provine din imprumuturi si se pune "la dispozitia Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza". Ciudat.

Ca sa aflu cam pe mana cui incape acest tezaur, am accesat site-ul comisiei respective, afland ca are urmatoarele atributii (redau foarte succint):

"Elaboreaza prognoze, fundamenteaza orientarile strategice de dezvoltare a Romaniei, realizeaza analize si previziuni, participa la evaluarile ex-ante si ex-post ale impactului politicilor publice, elaboreaza si utilizeaza modele macroeconomice, dezvolta metodologii si modele specifice de evaluare a impactului ex-ante si ex-post, efectueaza studii si analize, analizeaza periodic situatia economica interna, elaboreaza analize si prognoze economice".

Am redat pe scurt, dar suficient ca sa vada si un copil ca respectiva comisie nu are in atributii gestionarea de fonduri sau executarea de lucrari de investitii. Daca le-ar avea, ce treaba ar mai face Ministerul Dezvoltarii?

Miliarde de euro fara un studiu, o cercetare sau o analiza. Numai din pixul domnului Teodorovici

Comisia ar fi fost tocmai buna sa-i elaboreze domnului Teodorovici studiul de impact pentru toate cate i-au venit dansului in cap, ca sa vada lumea daca tara are sau nu are nevoie de asa ceva. Dar, din pacate, nu pare sa-i fi cerut cineva comisiei acest lucru.

In schimb, ordonanta ii pune la dispozitie cele 10 miliarde de euro fara sa se intrebe macar daca are competenta sa le gestioneze. In mod firesc, ma intreb: de ce o face?

Cel mai simplu raspuns ar fi acesta: din neghiobie. Dar nu cred ca acest gen de neghiobie ii caracterizeaza pe liderii PSD. Mai curand, pare o manevra. Si chiar se vede de la o posta ca respectiva comisie nu va gestiona fondul - in sensul obisnuit al termenului - ci il va distribui, in baza principiului: na si tie ca esti baiat bun, na si tie ca esti frumos, na si tie ca esti cum se cade.

Cat de riscant este sa-i lasi pe altii la stupul cu miere

Ordonanta este foarte clara. Vorbeste de dispensare, centre medicale, scoli, retele, drumuri comunale si judetene, strazi, salubrizare, camine culturale, lacasuri de cult, baze sportive, locuinte si multe altele, toate "din teritoriu". V-ati prins? Ele se afla in sfera primarilor, a baronilor locali, a celor pe care s-a bazat totdeauna Dragnea, impartitorul de bani si beneficiarul de sustinere politica.

Evident, ca sa se mentina la putere, jupanul tarii are nevoie de doua lucruri: sa aiba ce imparti si sa tina butonul la el. Cand era ministru al Dezvoltarii, Liviu Dragnea impartea personal. Cand n-a mai fost, ii impartea prin interpusi.

Doamna Sevil Shhaideh s-a dovedit un interpus de nadejde, dar interpusul Paul Stanescu a aratat ca lumea este schimbatoare. In plus, perspectiva - inca neclara - de a o vedea pe Olguta Vasilescu paznic la tezaur i-ar putea produce de pe acuma insomnii domnului Dragnea.

Este oare dansa atat de abnegata incat sa umble la stup fara sa se linga pe degete si chiar - Doamne fereste! - fara sa inhate toata mierea, cu stup cu tot?

Cine garanteaza ca, apucand un tezaur cat mai mult de jumatatea din PIB a Islandei, doamna Olguta nu va prinde gust sa-si faca propria platforma si sa-l serveasca pe Liviu Dragnea exact asa cum l-a servit el pe Victor Ponta, atunci cand tragea fara mila presul de sub el?

Pune mana Liviu Dragnea pe comoara lui Ali Baba?

Varianta mea este aceea ca fondul pus la dispozitia respectivei Comisii nu va avea treaba nici cu Guvernul, nici cu Dancila, cu Olguta sau cu oricine ar mai veni la Dezvoltare. Fara multe emotii, partidul poate pune mana pe Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si, cum Liviu Dragnea a pus deja mana pe partid, devine clar cine va imparti in teritoriu comoara de peste doua ori mai mare decat rezerva de aur a tarii.

Va mai indrazni oare Gabi Firea sa scrie scrisori ireverentioase la adresa sefului si va mai indrazni Adrian Tutuianu sa puna umarul la puci, cand cheia de la comoara lui Ali Baba va fi zi si noapte numai in mana lui Liviu Dragnea?

Parca-l aud atunci pe el cum striga "Sesam, deschide-te", atunci cand vine PSD si se serveste din plin, sau rostind "Sesam, inchide-te" cand vin altii si se ling pe buze.

Numai asa imi pot explica eu cum de a aparut peste noapte un asemenea document guvernamental. Numai asa inteleg pe ce se mai bazeaza Dragnea cand, in ciuda celor mai pesimiste sondaje, inca isi mai permite sa se manifeste agresiv la adresa Justitiei, insolent la adresa presedintelui, provocator la adresa europenilor si chiar incitator la adresa americanilor.

Dar il inteleg. Lui Liviu Dragnea i se pot reprosa multe. Il stim incult, cam necioplit la vorba, netrecut prin biblioteci, ahtiat de marire, dar ce-i al lui e al lui: este un geniu al manipularilor.

Nu l-a impins pe Ponta peste bord, jurandu-se ca-i e prieten? Nu si-a recastigat mai toti potrivnicii, cand cu zaharelul, cand cu sula-n coaste? Nu i-a arvunit cu nemiluiata, iar acuma da din colt in colt, neavand de unde plati?

PSD pune tara zalog

Lipsesc bani nu numai pentru promisiunile facute potrivnicilor. Lipsesc pentru pensii, pentru salariile bugetarilor, pentru autostrazi, cai ferate, spitale, scoli, pentru tot ce s-a promis prin programul de guvernare, pentru care nu s-au accesat fonduri europene, iar acum doamna prim ministru umbla cu colindul prin lume sa gaseasca parteneri in sistemul public-privat - punand tara zalog pe cateva zeci de ani.

Daca nu lipseau atatia bani, la atatea capitole, nici nu indraznea PSD sa pregateasca asemenea ordonanta naucitoare, in care aflam la art. 2 al. (3) ca: "imprumuturile se acorda (...) pe o perioada de 5 ani...".

Cinci ani? Termenul este cu schepsis. Nimeni nu stie cine va fi la guvernare peste cinci ani si va plati oalele sparte de PSD intr-o veselie. Judecand dupa cum se prabusesc unii in sondaje, parca imi vine sa cred ca altii isi vor bate capul cum sa plateasca respectivele cioburi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Eugen Teodorovici Ordonanta Urgenta, #Fondul Dezvoltare Investitii, #Comisia Nationala Strategie Prognoza , #PSD