Cum vrea sa scape Dragnea de Dancila. Delirul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 August 2018, ora 08:55
53435 citiri
Cum vrea sa scape Dragnea de Dancila. Delirul

Daca pana la aparitia lui Liviu Dragnea in sufrageria sa de la Antena3 as fi putut lua in calcul, teoretic, ca atacul asupra jandarmeritei la mitingul din 10 august a fost o intamplare, dupa acest moment, am convingerea absoluta ca atacul asupra jandarmeritei, la fel ca prezenta in piata a grupurilor turbulente, au fost foarte bine premeditate nu numai pentru a justifica interventia in forta, cat si pentru a fundamenta teza tentativei de lovitura de stat.

Tot discursul de la Antena3 s-a invartit, cu crucile de rigoare, in jurul atacului asupra jandarmeritei care, pentru a fi sigur ca va exista, a fost inventat (parafrazand o celebra poezie), al victimizarii guvernarii si al autovictimizarii cu tuse comice pe alocuri, cum ar fi presupusa tentativa de asasinare platita de un "strain celebru", intelegem Soros, care nu s-a gandit decat la Dragnea.

Jandarmii au fost anuntati ca doi colegi ai lor au fost ucisi in piata, ceea ce le-a motivat atacul, iar Liviu Dragnea spune acum ca statul paralel a vrut morti in piata. Dragnea cel acuzat ca a ordonat gazarea protestatarilor, cu copii cu tot, vobeste despre eliminarea sa fizica si tentative de asasinat.

Foarte interesanta situatia aceasta, as zice.

"Vor sa obtina guvernul lor prin violenta", spune Liviu Dragnea in ceea ce nu am nicio indoiala ca se profileaza ca narativul in baza caruia va fi schimbat Guvernul Dancila.

Da, Liviu Dragna neaga intentia schimbarii premierului. Dar, pe de-o parte, asa a facut pana in ultima clipa si cu Sorin Grindeanu si cu Mihai Tudose. Pe de alta parte, nu isi poate asuma schimbarea celui de-al treilea premier, deci explicit a treia eroare in fata partidului si a electoratului.

Pentru Liviu Dragnea, Viorica Dancila trebuie sa plece ca o victima a lui Klaus Iohannis, care sa fie acuzat ca incalca regulile democratiei si care este mentinut sub presiunea suspendarii, de care in mod evident se teme dupa cum a dovedit deja si de care il apara doar "politistul bun", Calin Popescu Tariceanu.

Deja vedem ca se vorbeste mult de rezistenta psihica a premierului, de nevoia de sustinere pe care o are. Pana la urma, poate claca in fata violentei si a hartuielii adversarilor, nu-i asa?

De ce sa vrea Liviu Dragnea sa o schimbe pe Viorica Dancila? Pe scurt, pentru ca este disperat, dupa cum a transmis prin fiecare cuvant si fiecare gest marti seara.

Pe larg, motivele ar fi mai multe. Pe de-o parte, liderul PSD pare sa fi inteles ca prestatia lamentabila pe toate planurile a dnei Dancila este extrem de costisitoare politic.

In primul rand in plan intern, unde brandul PSD se topeste, spre disperarea membrilor si simpatizantilor acestui partid si care in mare majoritate impartasesc ceea ce dna Andronescu a zis cu voce tare - acesta este cel mai incompetent guvern pe care l-a avut PSD. Partidul a ajuns de rasul lumii, ceea ce se vede in sondaje.

Si nu numai al lumii romanesti. UE este ingrozita de faptul ca de la 1 ianuarie dna Dancila, care nu stie sa deosebeasca Podgorita de Pristina, va sta in capul mesei UE. Nu e de ras, e de-a dreptul terifiant.

Un alt motiv este ca dna Dancila a inteles, se pare, in sfarsit ca Dragnea isi bate joc de ea. Nici macar nu era greu, intre noi fie vorba. Surse politice vorbesc despre intalnirile de la Scrovistea, ale patrulaterului care conduce Romania: Dragnea - Olguta Vasilescu - Manda - Valcov, la care era chemata dna Dancila pentru a fi umilita. Si, de aceea, dna Dancila poate ca nu mai e dispusa sa semneze chiar orice nenorocire, de exemplu, OUG pentru gratiere si amnistie.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea are nevoie si de o detensionare a furiei antiPSD atat de clar cristalizata in zicerea placutelor suedeze si agravata de cele intamplate pe 10 august. Adica sa arunce multimii un cap pe care aceasta sa-l devoreze simtindu-se satisfacuta. Adevarul este ca orice premier ar veni dupa dna Dancila va parea geniu.

Ar fi o relaxare, cu toate ca nimeni nu o mai ia in serios pe dna Dancila, nimeni nu mai crede ca are o minima autonomie.

Presa straina a scris deja ca ea este o simpla marioneta. Si degeaba schimbi papusa, daca nu schimbi papusarul. Iar papusarul lupta cu disperare pentru supravietuire si libertate.

Schimbarea premierului nu ar fi insa o operatiune fara riscuri pentru Liviu Dragnea. Ea ar fi una ideala, daca decizia ar fi ceva de tipul post-Colectiv: retragere de la guvernare, dar mentinerea puterii in mainile majoritatii care sa guverneze de facto fara cost electoral ca pe vremea Guvernului Ciolos.

Asta desigur cu atat mai mult cu cat nici relatia cu ALDE nu mai merge stralucit si va merge tot mai prost, avand in vedere apropierea prezidentialelor. O coalitie nu are cum sa supravietuiasca avand in frunte doi contracandidati in alegeri, ceea ce deja s-a vazut in 2009 si apoi cu USL.

Iar PSD nu va ceda niciodata candidatura prezidentiala unui alogen. Deja vedem cum Dragnea il impinge cat poate pe Tariceanu in zona suspiciunii insidioase de colaborationism cu Iohannis.

Dar eu nu cred ca Liviu Dragnea ia in calcul sa plece de la putere. Nu pana cand nu a incalecat pe deplin Justitia si serviciile secrete. Plus, OUG de gratiere si amnistie, care este pusa doar la dospit, nicidecum abandonata.

Si pentru a ramane la guvernare trebuie sa gaseasca un premier care sa indeplineasca doua conditii practic ireconciliabile: sa fie perfect obedient fata de Liviu Dragnea, ca Viorica Dancila, dar si cat de cat competent pentru a incepe repararea brandului PSD.

Dar cine este competent nu are cum sa inghita toate ideile lui Valcov si ordinele lui Dragnea, pe care nici nu se mai sfieste sa arate ca le da, iar cine nu le inghite nu mai e obedient. Asta este cea mai mare problema a lui Dragnea, de fapt, nu un presedinte fantomatic si o Opozitie incapabila deocamdata sa constitutie o alternativa.

Problema lui Dragnea, devenita a Romaniei, este delirul de putere al unui om disperat si furibund. Si acest om tine captiva o tara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dragnea demisie Dancila , #PSD