"Depontificarea" lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 12:45
7368 citiri
"Depontificarea" lui Liviu Dragnea

Dupa ce miercuri l-a pus pe Victor Ponta la pamant, joi i-a scos ochii incetisor cu surubelnita.

Cam asta este imaginea pe care mi-a sugerat-o, in prima sa conferinta de presa in calitate de presedinte PSD, Liviu Dragnea.

Si nu este o eroare ca am eliminat din titulatura termenul "interimar". Dl Dragnea nu s-a comportat ca un interimar, ci ca un presedinte PSD "plin" si a tinut sa sublinieze apasat unde e controlul in acest moment, cine e seful.

Cea mai buna dovada mi se pare faptul ca a tinut sa puncteze dintr-un bun inceput ca asteapta ca luni dimineata ministrul Finantelor sa vina la partid cu proiectul de rectificare bugetara.

Deci Dragnea dispune, Ponta executa, aceasta este ecuatia de putere de la CEx incoace. In buna camaraderie, se-ntelege.

Apoi, dl Dragnea pare sa fi dat, din aceasta pozitie de forta fara niciun iz "interimar", semnalul "depontificarii". Teritoriul isi va primi partea leului, comunicarea va fi reasezata astfel incat sa nu mai vorbeasca numai dl Ponta, ci vocile alese de partid, pe domeniile alese de partid, incepe chiar o restauratie cu revenirea in prim plan a unor figuri traditionale ale PSD, in frunte cu Ion Iliescu si cu Adrian Nastase, astfel incat partidul sa isi regaseasca eficienta din perioada acestuia din urma, dupa cum si-a aratat speranta chiar Dragnea.

Cu tinerii nu se vor face "decat" (sic!) poze, ci vor fi sustinuti cu adevarat.

Dl Dragnea spune ca de partid nu s-a prea ocupat nimeni, de aceea, el a cantat fals si ca PSD trebuie reconstruit.

Deci, intelgem, Victor Ponta a lasat in urma un dezastru care trebuie reparat. Acum eu ma intreb cine o fi fost pana in urma cu doua luni presedintele executiv al acestui partid in falset? Se derobeaza Liviu Dragnea de raspundere sau, dimpotriva, ne sugereaza ca Victor Ponta a fost un dictator care a capturat toata puterea si a folosit-o in interesul grupului sau de putere ca sa distruga PSD?

Acum, intrebarea esentiala mi se pare: depontificarea il va include si pe Victor Ponta sau nu?

In opinia mea, Liviu Dragnea nu are absolut niciun motiv nici sa mai tina PSD la guvernare, cu atat mai putin cu Victor Ponta premier.

Pe de-o parte, un Ponta ramas premier, chiar la ordinul lui Liviu Dragnea, chiar controlat, strans, isi pastreaza importante parghii de putere si imagine. Prima este cu efect mai ales asupra liderilor locali: banii. Cat o fi de slabit, are totusi in mana painea si cutitul. Apoi, are decizia guvernamentala. Costul masurilor proaste il va imparti cu PSD, deci cu Liviu Dragnea, iar masurile populiste le va capitaliza in primul rand el insusi, ca premier.

Asadar, daca vrea cu adevarat depontificarea, nu vad cum o va putea realiza Liviu Dragnea cu Victor Ponta la Palatul Victoria. Ar fi posibil doar un razboi de uzura intre Piata Victoriei si Soseaua Kiseleff, care nu este exclus ca, bine gestionat, sa ii foloseasca in primul rand tot lui Victor Ponta.

Sigur ca Liviu Dragnea nu poate spune pe fata daca pregateste si "depontificarea" Guvernului, pentru ca ea ar insemna pierderea guvernarii si e greu sa-i explici unui partid ca il scoti de la resurse. Chiar daca masura ar putea avea o logica politica si anume ca e bine sa pleci dupa ce ai amorsat asteptari populiste majore, inainte sa se vada ca ele nu sunt sustenabile.

Eu ma astept asadar ca in urmatorul interval sa vedem o ambuscada in coalitie.

Nici nu e greu avand in vedere ca spiritele sunt foarte incinse. Exista informatii ca Gabriel Oprea si Calin Popescu Tariceanu sunt cu pistoalele incarcate pe masa tot timpul, s-ar fi ajuns chiar la amenintari grele.

Sa ne amintim apoi ca dl Dragnea a avertizat demult ca PSD nu poate accepta orice umilinta de dragul guvernarii. Deci este posibil ca la prima umilinta, provocata sau nu, dl Dragnea sa inflameze orgoliul social-democrat, deja ranit, si sa obtina ruperea coalitiei.

Singura fractura logica intr-un astfel de scenariu este ca UNPR ar ramane astfel fara locomotiva electorala a PSD si nu cred ca este inca dispus sa mearga singur in alegeri. Asta daca nu cumva isi propune sa ia partile esentiale ale locomotive lasand in urma doar caroseria ruginita.

Ma intreb si eu, oare Liviu Dragnea chiar spera la relansarea PSD prin revitalizarea lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase? Asta merge ca mesaj intern pentru partid, dar in fata publicului nu e cam ostentativa restauratia? Oare dl Dragnea chiar se gandeste ca va apuca sa fie presedinte PSD cu acte in regula cand dosarul Referendumul de-abia a fost, inteleg, repartizat completului ICCJ condus de dna Livia Stanciu?

Am mai spus-o, stim noi ce s-a discutat de fapt saptamana trecuta la vinul rece baut de Gabriel Oprea si Liviu Dragnea si cate pahare erau de fapt pe masa?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dragnea presedinte Ponta PSD, #Dragnea atac Ponta PSD , #PSD