Dragnea a castigat o batalie. Urmeaza razboiul cu Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 22 Iunie 2017, ora 18:08
6664 citiri
Dragnea a castigat o batalie. Urmeaza razboiul cu Iohannis

Liviu Dragnea a castigat la limita lupta impotriva propriului guvern, in mare parte cu sprijinul minoritatilor, altele decat cea maghiara, dar si, spun unii, gratie unei cenzuri si supravegheri draconice a votului de catre jandarmii de serviciu ai partidului.

O victorie cat o infrangere au spus multi, dar totusi un succes macar in ciuda valului care il dadea infrant in fata cuplului Ponta-Grindeanu.

Si, totusi, ce a castigat Liviu Dragnea prin trecerea motiunii de cenzura cred ca este doar amanarea sfarsitului domniei sale in fruntea PSD, care astazi pare mai sigur decat orice alta previziune care poate fi facuta despre viitorul sau.

Dragnea a platit succesul trecerii motiunii impotriva Guvernului Grindeanu cu pretul pierderii puterii si controlului cvasi-total pe care il avea asupra PSD.

Din acest moment, nu numai ca a pierdut cecul in alb pe care l-a avut in partid dupa castigarea alegerilor din decembrie 2016, dar si-a periclitat si majoritatea confortabila si stabila pe care o avea in Parlament pana la momentul declansarii crizei Grindeanu.

Memorabila in acest sens ramane prezenta Gabrielei Firea in Parlament in ziua votului motiunii, lectiile politice si directiile trasate pentru viitorul PSD, pe care primarul general al Capitalei le-a executat inainte ca Liviu Dragnea sa inteleaga cine l-a ajutat sa-si dea jos Guvernul Grindeanu.

Asa cum doar cine nu vrea nu vorbeste azi in PSD despre propunerile pentru viitorul premier, lui Dragnea probabil convenindu-i chiar sa se spele pe maini de raspunderea numirii si asumarii numelui cu care partidul-alianta se va prezenta luni la negocierile de la Cotroceni cu Klaus Iohannis.

Pentru simplul motiv ca motiunea a trecut, chiar daca la limita si cu sprijinul minoritatilor lui Varujan Pambuccian, cred ca alianta PSD-ALDE & cine se va mai nimeri nu vor avea probleme sa isi voteze si viitorul Guvern.

E un lucru verificat de istorie ca puterea atrage toti oportunistii si traseistii de ocazie, iar pana la viitoarea criza majoritatea de la motiune are toate sansele sa creasca.

Dar ca sa aiba liniste si sa nu riste ca in viitor sa piarda cu totul puterea in partid, odata cu majoritatea si guvernarea, Liviu Dragnea va trebui sa dea o lectie celor care au tradat, au iesit din rand si i-au periclitat pozitia de lider la varful monolitului social democrat.

Executarea cuplului Ponta-Grindeanu nu va mai fi de ajuns pentru a transmite fiecarui membru al partidului ca nu exista decat un singur viitor in PSD.

Cele doua cadouri primite in dar de la CCR, impunerea pragului pentru abuzul in serviciu si portita lasata pentru condamnatii penal sa poata ajunge in Guvern, ii ofera lui Liviu Dragnea un dublu ascendent asupra partidului.

Pe de o parte, aceste doua daruri il vor face sa viseze cu ochii deschisi la un viitor mai luminos decat acela de lider de partid.

Pe de alta parte, cadourile oferite de CCR sunt si doua arme de seductie in masa, pe care Dragnea le poate exercita asupra unui numar important de social-democrati cu vechime in partid, dar retrasi pentru moment intr-un con de acuzatii si dosare.

Dar Liviu Dragnea stie ca visele de marire si revenire in jocul politic la nivel inalt au sanse sa se implineasca in functie de componenta viitorului Guvern. Mai mult decat in decembrie anul trecut, Dragnea stie ca viitorul sau in PSD si in politica tine aproape in exclusivitate de cine va forma urmatorul Executiv.

E de presupus ca, odata cu cresterea mizei din jurul viitorului Guvern, si Klaus Iohannis va fi tentat sa isi joace rolul cu si mai mult aplomb decat a facut-o in urma cu sase luni. Cu atat mai mult, cu cat acum beneficiaza de un ascendent extrem de greu de contestat dobandit din activitatea externa, iar PSD tocmai ce isi linge ranile unui razboi intern, care era sa-l coste unitatea si guvernarea.

In plus, in functie de cum va evolua in urmatorul an si jumatate, Iohannis isi va pecetlui si sansele pentru un al doilea mandat la Cotroceni.

Cu mize atat de ridicate, confruntarea dintre Iohannis si Dragnea-Tariceanu pe desemnarea viitorului premier are sanse sa se transforme intr-un razboi politic pe care cine il va castiga isi va asigura viitorul.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Liviu Dragnea presedinte PSD, #motiune cenzura guvern Grindeanu, #premier PSD , #PSD