Dragnea: Prin regionalizare, putem sa rupem definitiv Romania de comunism

Joi, 11 Iulie 2013, ora 19:36
1752 citiri
Dragnea: Prin regionalizare, putem sa rupem definitiv Romania de comunism

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, ca la 23 de ani de la Revolutie Romania are "cam aceleasi institutii publice comuniste", multe dintre ele cu "aceleasi metehne", regionalizarea fiind sansa de a rupe definitv Romania de comunism.

"Noi avem sansa, in aceasta perioada, ca prin regionalizare, prin infiintarea regiunilor administrative, prin reorganizarea administrativa a Romaniei, prin reorganizarea administratiei publice, sa rupem definitiv Romania de comunism. Suntem in situatia in care, la 23 de ani de la Revolutie, avem mai mult sau mai putin, cam aceleasi institutii publice comuniste.

Sigur, cu denumiri schimbate, cu denumiri moderne, dar cu aceeasi arhitectura a sistemului public, in multe locuri cam cu aceleasi metehne, suntem intr-un sistem destul de rigid, un sistem care, avand inspiratie sovietica, are ca principal obiectiv sa faca din cetatean curierul sistemului, curierul intre diversele institutii", a declarat Dragnea.

El a mai spus ca regionalizarea in Romania este "lupta dintre teritoriu si Bucuresti" si ca tara nu se poate dezvolta daca "fiecare primar merge cu mana intinsa la Bucuresti la vreun ministru, la vreun secretar de stat, la vreun director din minister, care, daca este in toane bune, cu mare marinimie ii spune sa mearga acasa, ca o sa-i trimita niste bani, ca si cum ar da bani din veniturile proprii".

Dragnea le-a vorbit celor prezenti despre faptul ca regionalizarea isi propune sa inlature dezechilibrele de dezvoltare dintre judete, sa aduca decizia mai aproape de cetatean si ca nu urmareste, asa cum incearca unii sa sustina, "disolutia statului unitar".

In plus, Dragnea a spus ca nu se doreste desfiintarea judetelor "care si-au dovedit utilitatea" si nici realizarea unor regiuni pentru anumite interese.

"Regiunile nu trebuie sa aiba caracter politic, bazat pe interesele de moment ale unui grup sau grupuri. Nu desenam regiunile pentru acest mandat, ci construim baza unui sistem administrativ care sa dureze zeci de ani", a mai spus Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea participa la Sibiu la o dezbatere despre regionalizare la care sunt prezenti circa doua sute de alesi locali si oficiali din judetele Sibiu si Alba.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Liviu Dragnea regionalizare, #reorganizare administrativ teritoriala Dragnea , #PSD
Comentarii