Dragnea s-a hotarat: Candideaza la sefia interimara a PSD si se asteapta sa fie sustinut de Ponta

Marti, 21 Iulie 2015, ora 17:25
5945 citiri
Dragnea s-a hotarat: Candideaza la sefia interimara a PSD si se asteapta sa fie sustinut de Ponta
Foto: Digi24

Liviu Dragnea a anuntat oficial ca va candida la sefia interimara a PSD, miercuri, cu ocazia reuniunii Comitetului Executiv al partidului, in conditiile in care statutul nu prevede o asemenea pozitie, iar Victor Ponta si-a delegat toate atributiile Rovanei Plumb, presedintele Consiliului National.

Intrebat de jurnalisti daca se asteapta sa fie votat de Victor Ponta, liderul formal al partidului, Liviu Dragnea a raspuns: "Da, ma astept sa primesc votul lui Victor Ponta, pentru ca si Victor Ponta a fost votat de mine tot timpul".

Batalia pentre sefia PSD: Dragnea, suparat pe Ponta: Nu mai e foarte stabil

Totusi, prin decizia luata, Dragnea incalca vointa exprimata de Victor Ponta, care a sustinut-o in permanenta pe Rovana Plumb pentru acest interimat insolit, neprevazut in statutul PSD, dupa cum a declarat in repetate randuri chiar Liviu Dragnea.

Demisionar si el din functia de presedinte executiv dupa condamnarea la 1 an de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul, Liviu Dragnea a declarat marti, in fata jurnalistilor prezenti la sediul central al PSD, ca a observat ca exista o campanie impotriva sa, orientata din afara partidului.

Dragnea vrea sa fie sef la PSD: Anunt cand vreau eu (Video)

"De maine trebuie sa inceteze tipul asta de actiuni si de atitudine. Au fost folosite in PSD inainte ca eu si Victor Ponta sa preluam conducerea partidului, din februarie 2010. Nu e admisibil sa vrei sa ceri increderea colegilor, folosind instrumente si oameni din afara partidului", a declarat Liviu Dragnea, fara sa nominalizeze atacatorii.

Batalia pentru sefia PSD: Ce spune Rovana Plumb de Liviu Dragnea

Totodata, acesta a precizat ca va cere miercuri "votul colegilor din Comitetul Executiv" si a subliniat ca, in opinia sa, "cea mai buna formula este de echipa".

"Nimeni nu poate conduce singur acest partid. E gresit sa cumulezi mai multe functii intr-o mana", a mai explicat el, subliniind ca partidul trebuie sa ii dea "forta, putere, incredere" lui Victor Ponta ca sa ramana in functia de prim-ministru.

Fierbe coalitia - Reactii dure in PSD, dupa declaratiile lui Dragnea: Noi nu traim din succesul altora, ca UNPR

Intrebat ce l-a determinat sa candideze, Liviu Dragnea a raspuns: "convingerea ca prin implicarea mea si formarea unei echipe serioase de conducere, partidul poate fi stabilizat, isi poate recapata increderea ca ne putem organiza in mod serios".

Liviu Dragnea a refuzat sa spuna daca a discutat cu Victor Ponta inainte de a lua decizia de a fi contracandidatul Rovanei Plumb. "Nu vreau sa il implic pe Victor Ponta in aceste discutii, il implica altii", a punctat el.

"Eu sunt prieten si camarad cu Victor Ponta de la inceputul anului 2010. Am fost si raman prietenul lui, si cu fapta si cu gandul, niciodata n-o sa fac ceva impotriva lui Victor Ponta", a mai adaugat acesta.

Intrebat daca mai exista si alte posibile candidaturi, cum ar fi cea a purtatorului de cuvant al PSD, Liviu Dragnea a zambit si a replicat: "cred ca face parte dintr-o strategie gresita, nu cred ca mai exista alte candidaturi", adaugand si ca nu crede ca cineva care este "responsabil" in PSD se gandeste sa foloseasca "iepuri", mai exact candidati care sa rupa din voturile contracandidatului.

Dragnea revine cu explicatii: Nu m-a deranjat, m-a durut demisia lui Ponta (Video)

Dragnea, dupa ce a fost incoltit de pesedisti: Furtuna intr-un pahar cu apa

Liviu Dragnea s-a aratat convins ca va castiga scrutinul organizat miercuri, la sedinta CEx.

"Da, am aceasta incredere, daca nu aveam, nu faceam acest gest. Am vorbit cu aproape toata lumea", a declarat el, subliniind ca votul va fi unul secret, cu buletine de vot, pentru ca trebuie "obligatoriu" sa se respecte statutul PSD si legea partidelor.

Udrea agent electoral, congres in noiembrie

Intrebat despre speculatiile aparute in presa conform carora ar face jocul lui Traian Basescu contestand-o pe Rovana Plumb, Liviu Dragnea a dezmintit, reamintind ca a fost unul dintre initiatorii USL si cel care a condus campania pentru demiterea fostului presedinte, in 2012.

Atacuri din interiorul PSD la Ponta si Dragnea: Sa aducem o conducere legitima, sa nu ne mai santajeze Oprea

Cat despre declaratiile date marti de Elena Udrea, conform carora o victorie a lui Liviu Dragnea ar fi "o alegere proasta", Dragnea a comentat ironic: "A fost racolata ca si agent electoral, cred ca e eficienta, vor avea mare succes".

Intrebat de cine, acesta a raspuns: "Habar nu am, nu stiu, dar de pe plaja sa vina sa spuna ce se intampla in PSD...".

Colegii il contrazic pe Dragnea: Nu e nevoie de Congres acum, conducerea PSD e legitima

In ceea ce priveste Congresul la care va fi ales noul presedinte PSD, Liviu Dragnea a reamintit: "Noi, la ora asta, avem o hotarare a Consiliului National adoptata atunci cand a fost aleasa Rovana Plumb, care stabileste congresul in noiembrie (...) Nu cred ca maine este o atmosfera propice pentru a discuta asezat cum e cel mai bine pentru partid".

O situatie speciala, decizii speciale

Pe de alta parte, intrebat cum se impaca decizia sa de a candida la sefia interimara a PSD cu rezolutia adoptata de partid conform carora cei care au probleme de coruptie isi pierd functiile, Liviu Dragnea a replicat ca el nu ar fi fost condamnat pentru acte de coruptie.

"Dar noi acum suntem intr-o situatie speciala si pentru o perioada strict limitata, pana la congres, se pot adopta si decizii care in mod normal nu se iau", a mai explicat el.

A inceput batalia pentru sefia PSD? Dragnea si Rovana Plumb isi spala rufele in public

Liviu Dragnea a tinut sa foloseasca si "termeni militari", spunand ca PSD trebuie sa dea o "batalie foarte rapid", iar pentru asta este nevoie de cea mai buna echipa de conducere, de oameni care "au foarte multa experienta si care pot castiga".

"Dupa ce castigi, lucrurile se mai aseaza, se pot face alte numiri, alte alegeri. A fost mult prea multa patima pentru a discuta despre preluarea pe o perioada limitata a unor atributii. Noua conducere va fi aleasa la congres, cand va fi el, in noiembrie, in februarie.

Dragnea suna adunarea in PSD: Nu stie nimeni ce va fi la toamna (Video)

Acum se stabilesc niste oameni care impreuna cu colegii din teritoriu sa stabilizeze partidul si sa stabileasca listele de candidati la alegeri si sa pregatim foarte bine sesiunea parlamentara din toamna", a mai declarat Dragnea.

Intrebat ce se intampla daca pierde miercuri, acesta a raspuns "Nimic deosebit, raman acelasi", reamintind ca are deja "atributii votate in unanimitate de CEx", in calitatea sa de coordonator politic al PSD.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a reamintit ca este prieten cu Gabriel Oprea, liderul UNPR, din 2001 si ca au trecut impreuna prin foarte multe situatii.

Debandada in PSD: Dragnea nu stie nimic despre Ponta si nici de ce i-a bagat "doamna Rovana" in sedinta

"Categoric domnul Gabriel Oprea este un om foarte serios, e de cuvant si face parte dintr-o coalitie, nu se implica in viata interna a unui partid din coalitie. Il sustine pe Victor Ponta ca prim ministru si va colabora cu cel care pe o perioada strict limitata preia atributiile de presedinte PSD", a dat el asigurari.

Totodata, Liviu Dragnea a tinut sa remarce ca "daca maine ar fi fost congres, lucrurile ar fi fost mult mai simple, era vorba de fibra partidului" pentru ca, in conformitate cu statutul PSD, presedintele "e votat de toti membrii".

Cu ceva timp inainte ca Victor Ponta sa anunte ca se retrage de la conducerea PSD Liviu Dragnea a inceput sa mearga in vizita la filialele judetene, insotit de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.

Conform art. 151 si 152 din statutul PSD, Victor Ponta putea sa ii delege din atributii atat Rovanei Plumb, dar si lui Andrei Dolineatchi, secretarul general al partidului (caz in care ar fi fost nevoie insa si de aprobarea Biroului Permanent National).

Totusi, nicaieri in statutul PSD nu scrie ca un alt membru de partid poate prelua toate atributiile si responsabilitatile pe care le obtine un presedinte in urma unor alegeri democratice desfasurate la Congres.

Conform art. 137 si 138 din statut, presedintele PSD este "si presedintele Comitetului Executiv National si al Biroului Permanent National si este ales pentru un mandat de patru ani", el fiind "ales sau revocat de catre toti membrii de partid in cadrul alegerilor interne".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dragnea candideaza presedintie interimara PSD , #PSD