Fatalitatea PSD, razboi pe toate fronturile

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 07:51
8332 citiri
Fatalitatea PSD, razboi pe toate fronturile

De ca si cum nu ar fi fost de ajuns degringolada declansata in spatiul public de proiectul legii salarizarii unice, social-democratii au mai deschis in acelasi timp inca un front de conflict prin declaratiile si intentiile anuntate in legatura cu noua forma de impozitare.

Nici n-au apucat liderii PSD sa explice bine ce salarii cresc, de cand si cum, si eventual ce bugetari de lux vor incasa mai putin, ca un nou haos se naste in jurul Guvernului - impozitul global pe gospodarie.

Daca la acestea adaugam si modificarile la codurile penale, pregatirea unei noi legi a raspunderii magistratilor si, eventual, innoirea legislatiei in baza careia functioneaza serviciile secrete - lucru care a ajuns sa fie cerut acum chiar de catre sefii acestor institutii - proiecte care urmeaza sau isi asteapta dezbaterea si facerea in Parlament, avem un PSD care se arunca de bunavoie si nesilit de nimeni intr-un razboi politic angajat in atat de multe fronturi incat risca sa surpe partidul din interior.

Probabil PSD a ajuns in aceasta situatie fiind atras pas cu pas de fiecare masura pe care a initiat-o din momentul in care a ajuns la guvernare. Efectele fatale ale Ordonantei 13 l-au obligat sa se orienteze spre o noua lege a salarizarii unitare, prin care sa incerce sa stinga sau amortizeze capitalul negativ provocat de protestele sub care a preluat puterea.

Pana de curand strategia, daca a existat una in acest sens, aproape ca le reusise. Discutiile despre cresterile de salarii promise in noua lege a salarizarii unice disipau si faceau uitate spaimele si ingrijorarile starnite de OUG 13. Doar ca odata cu stabilirea maririlor veniturilor bugetarilor a venit si intrebarea de unde banii? Raspunsul venit poate prea repede din punct de vedere al strategiei de comunicare - noua forma de impozitare globala a gospodariilor.

E usor de intuit ce haos general se va naste in viitorul apropiat cand neintelegerilor din legea salarizarii unice li se vor adauga contradictiile si criteriile aparent imposibil de impus din ceea ce pana acum a fost anuntat a fi impozitarea globala a gospodariilor si, eventual, impozitarea progresiva.

Aceasta aparenta fatalitate a actiunilor ar fi fost poate de inteles daca social-democratii ar fi fost sub asediul unei opozitii extrem de vocale si de bine articulate, care i-ar fi fortat nu doar sa isi impuna masurile intr-un ritm accelerat dar i-ar fi obligat si sa le coreleze intr-un cadru coerent de sustenabilitate.

Lucrul cel mai bizar e ca PSD s-a adus in acest punct singur, fara sa fie impins nici de opozitie, nici de vreo alta presiune politica sau sociala, la prima vedere coordonandu-si actiunile dupa un plan propriu. Opozitia are mari probleme sa nu sucombe sub propria criza de identitate si de cadre, fiecare partid din ceea ce ar trebui sa fie opozitia parlamentara aflandu-se ori in pragul dezintegrarii ori al reorganizarii.

PNL a ajuns in punctul in care presedintele interimar recunoaste ca partidul e "praf". USR nu s-a familiarizat cu locul in care se afla, membrii sai nestiind unde se afla, ce fac sau ce voteaza. Cat despre PMP, acolo singurul lider al partidului e prea ocupat de obsesiile trecutului pentru a mai fi atent la prezent.

Singura explicatie pentru PSD e ca vidul de putere creat in jurul partidului lui Liviu Dragnea i-a impins pe social-democrati sa se incurce singuri in propriile actiuni. Pasionatii de teorii conspirationiste ar putea fi tentati sa creada ca, in lipsa unei presiuni externe vizibile, PSD a ajuns sa fie subminat din interior, de oricine vreti sa va imaginati...

Dar pentru cei care nu se multumesc cu astfel de explicatii facile, ceea ce se intampla in PSD e un motiv de ingrijorare serios.

Nu pentru ca PSD e azi partidul aflat la putere fara nicio opozitie. Ci pentru ca unele masuri din care toata lumea ar avea de castigat, bine formulate in intentie si care pe hartie ar putea aduce un plus de dezvoltare Romaniei, cum e cel putin legea salarizarii unice, risca sa fie torpilate din interior de propria turpitudine.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#legea salarizarii PSD , #PSD