Hotii fac legi ca sa ne apere de hoti?

Joi, 28 Decembrie 2017, ora 21:45
6451 citiri
Hotii fac legi ca sa ne apere de hoti?

De cateva zile face valva stirea ca, numai cu putin inaintea Craciunului, deputatul PSD Catalin Radulescu a inregistrat la Parlament o propunere legislativa care prevede importante facilitati pentru cei certati cu legea, cei care tocmai se judeca, cei care asteapta sentinta sau stau dupa gratii, nerabdatori sa scape de acolo.

Dl Catalin Radulescu, cunoscut in public mai mult prin pitorescul apelativ "deputatul-mitraliera", epitet care spune mult despre dansul, nu neaga, dar se apara sustinand ca propunerile au fost depuse sub forma de amendamente la "comisia speciala" cu trei luni in urma. Deci, chestia e mai veche.

Veche sau nu, cred ca n-are importanta cand au fost depuse. Mai semnificativ este ce se ascunde in ele. Stai si te crucesti. Mituitorii ar trebui sa scape de pedeapsa daca isi recunosc fapta in maxim 6 luni, abuzul in serviciu n-ar mai trebui socotit infractiune daca paguba este sub 200.000 euro, nici spaga daca faptasul a incasat-o pentru o terta persoana sau daca si-a recunoscut vina in 6 luni de la savarsire, condamnatii cu pedepse sub 3 ani sau care au implinit varsta de 60 ani ar trebui sa execute inchisoarea stand acasa si altele.

Mi se ridica parul maciuca la atata generozitate, dar nu asta socheaza. Adevaratul soc il simt cand aflu cine sare in ajutorul mituitorilor al spagarilor, al celor cu abuzul in serviciu si chiar a celor condamnati la mai putin de 3 ani inchisoare. Sare deputatul Catalin Radulescu, condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si sase luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia.

Ramai nauc, cand afli cum a ajuns mituitorul sa vina in ajutorul mituitorilor: prin alegeri. Respectivul Radulescu a fost condamnat definitiv in ziua de 5 decembrie 2016 si a fost ales deputat pe listele PSD in ziua de 11 decembrie din acelasi an.

Ma intreb, erau alegatorii in tema in ziua de 11 decembrie ca alesul lor fusese condamnat cu numai sase zile in urma pentru mita? Iar, daca erau in tema, nu le-a trecut prin cap ca, in locul lui, ar fi mai potrivit vreun altul?

Poate ca le-a trecut prin cap, dar acesta e dezavantajul votului pe liste: nu-l votezi decat pe cel propus de partid. Adica, ori lista, ori nimic.

Dar cel mai ciudat mi se pare faptul ca PSD nu se jeneaza sa propuna pe listele sale un inculpat, unul pe care astazi il apara prezumtia de nevinovate dar maine poate ajunge condamnat, facand partidul de rasul curcilor nu numai in tara, dar si prin Europa. N-ar fi primul caz si, fireste, nici ultimul. Se poarta.

N-am nicio indoiala ca, in campanie, partidul si-a prezentat candidatul drept usa de biserica, drept unul cum nu gasesti al doilea in tot judetul, cu atatea calitati exceptionale. Pe scurt, numai laude. PSD le-a servit alegatorilor mata-n sac, iar argesenii au insfacat sacul, fara sa stie cam cum arata motanul dinauntru.

Odata ales, mituitorul Radulescu devine ocrotitorul tuturor mituitorilor din Romania, tuturor spagarilor si incompatibililor si ne pomenim ca hotul face legi care sa ne fereasca de hoti.

Dar cea mai tare e chestia cu abuzul in serviciu. Daca n-ai abuzat decat de 200.000 de euro, nu esti inculpat conform propunerii si nu mai faci puscarie. Esti contravenient si platesti amenda, ca si cum ai fi calcat linia continua, ai parcat stramb sau ai trecut pe rosu la semafor.

Nu stiu cum a calculat dl Radulescu-mitraliera cifra rotunda de 200.000 euro, ca sa stabileasca pragul de infractiune atat de precis. Adica, ma intreb, de ce nu 200.001 euro sau nu 199.999 euro? Doar asa, pentru ca i s-a nazarit deputatului-condamnat?

Unii au facut ceva calcule si au propus un prag cat salariul minim pe economie, altii cat doua salarii minime, cat trei sau zece salarii. Autorul initiativei in cauza propune un prag spectaculos, de 800 de salarii minime, fara sa explice de ce atat si nu mai mult sau mai putin.

Chiar daca ar vrea, nu cred ca ar putea da o explicatie. Se vede de la o posta ca cifra e scoasa - cum se zice - din burta, iar cei 200.000 euro, reprezinta aproape un milion de lei adica opt sute salarii minime, sau daca vreti, salariul minim al unui om pe nu mai putin de 66 ani.

Pe mine nu ma prea mira o propunere excentrica, pe care o face un deputat-condamnat dar mi se pare semnificativ faptul ca a gasit adepti. Nu mai putin de 39 deputati si senatori din PSD o sustin. Ma indoiesc ca acesti parlamentari, care dupa CV publicat pe site nu par a avea probleme penale, s-au repezit sa-si apere propria piele.

Dar observand cu ce ravna ii apara ei pielea liderului suprem, inculpat intr-un proces de abuz in serviciu cat 108.000 lei, imi dau seama ce proportii a luat in PSD slugarnicia dusa la extrem, servilismul exacerbat si, pana la urma, lingusirea impartitorului de ciolane al partidului.

POST SCRIPTUM. Chiar atunci cand incheiam aceste randuri, a aparut in presa informatia ca unii din cei 39 de semenatari n-ar fi semnat nimic, altii ca au semnat dar n-au citit ce semnau, altii ca nu stiu cum a ajuns semnatura lor pe document.

Ca sa fiu sincer, nu stiu ce-i mai rau pentru un inalt demnitar al statului: sa fie slugarnuic cum pretindeam eu, sau iresponsabil, neglijent si habarnamist, cum sustin chiar ei insisi? Cum bine a zis inaintasul, din aceasta dilema nu putem iesi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Catalin Radulescu amendamente , #PSD