Incredibil, se intampla doar in Romania!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Iulie 2017, ora 19:59
18209 citiri
Incredibil, se intampla doar in Romania!

O stire aparent banala, care in mod obisnuit in alta parte ar avea doar rostul sa te faca sa zambesti intr-o dimineata plictisitoare, capata la noi proportii de simbol national. Un tren care venea de la Timisoara catre Bucuresti a ramas fara locomotiva, in mers, dupa ce legatura dintre vagoane s-a rupt.

Pentru ca aproape ne-am obisnuit cu astfel de senzatii tari, vestea nici macar n-a mai socat pe nimeni. Datorita specificului circulatiei feroviare, accidentul nu s-a soldat, dupa cum usor va puteti imagina, cu nicio victima. Desi, la cum a ajuns sa fie intretinuta infrastructura feroviara, dar nu numai, e un miracol ca nu suntem martorii unor tragedii in serie.

Dupa ce pe vremea cand ministrul Transporturilor era Anca Boagiu, am vazut cum un mecanic a reparat franele unui tren care era inspectat cu o creanga, o sarma si un scotch, nimic nu ar mai trebui sa ne surprinda cand vine vorba de dimensiunile galactice ale improvizatiei la romani.

E foarte posibil sa fi facut din improvizatie o arta, pentru ca ne-a salvat in atat de multe randuri si ne ajuta sa mergem mai departe, astfel incat am adoptat-o ca mod de viata. Sigur, si in Rusia mai pot fi vazute astfel de scene, cum doar acolo, de exemplu, poti sa vezi cum un urs este transportat pe strazi in atasul unei motociclete. Probabil si acolo improvizatia are un statut aparte, dar asta e o alta discutie.

Cei mai optimisti si mai seriosi vor spune ca astfel de incidente sunt doar accidente si ele nu spun nimic despre felul in care ne-am obisnuit sa gandim, sa traim si sa muncim. O privire mai atenta asupra oricarui sector de activitate ar trebui sa-i faca pana si pe cei mai exaltati dintre noi sa accepte o realitate care, daca nu va fi schimbata, ne va tine in continuare prizonierii unei model de dezvoltare ale carui efecte le vedem peste tot in jur.

In politica, domeniul cel mai vizibil si mai expus criticii, improvizatia produce de acum efecte de-a dreptul absurde.

Modelul de guvernare impus de PSD si Liviu Dragnea, dupa ce nu au putut sa-si puna seful partidului premier, s-a dovedit de acum a fi catastrofal. Dupa ce au schimbat deja un guvern dupa numai sase luni, cel de-al doilea a ajuns la doar cateva zile dupa instalare sa vorbeasca intr-o limba straina de cea a liderului Dragnea.

Imposibilitata ca PSD sa-si numeasca liderul de partid in fruntea Executivului a produs, prin improvizatiile lui Dragnea, o blocare a guvernarii mai grava decat in cazul celebrelor coalitii de partide care incep sa se certe imediat ce ajung la putere. PSD si Liviu Dragnea depasesc tragicul si intra in comic prin alba-neagra deciziilor pe care le iau pentru o zi.

Azi nu mai stie nimeni in PSD ce, cum si daca se va taxa ceva in plus, ce venituri vor mai creste si daca se va mai majora vreun salariu, cum si daca vor mai corecta neregulile pe care le tot invoca din justitie, in general nimeni nu are nicio idee despre ce va urma.

Din pacate, haosul din politica si administratie se extinde si in sectoare unde astfel de anomalii produc tragedii in serie, cum ar fi sanatatea in primul rand. Aici vedem cum nu suntem in stare sa punem capat epidemiei de rujeola nici dupa ce acestea a produs peste 30 de morti in randul copiilor. Sau cum inca nu stim, dupa tot scandalul produs de Hexi Pharma, daca dezinfectantii care se folosesc acum in spitale sunt apa chioara sau respecta normele minime.

Dincolo de autostrazile care se surpa dupa ce sunt inaugurate sau inainte, de stadioanele care costa dublu decat in alte tari sau daramarea infrastructurii din lipsa de fonduri, si cand alocam sume uriase o facem parca tot pentru a ne pastra in acelasi model al improvizatiei.

Asa cum se intampla cu Armata, din pacate, unde daca nu cumparam avioane la mana a treia, ne pregatim sa investim miliarde de dolari in niste rachete a caror oportunitate si eficienta nu e usor de explicat.

Asadar, avem o tara care are nevoie urgenta de lucruri bine facute. Intrebarea e: cine incepe?

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...