Legea defaimarii. Hai sa dezbatem!

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Luni, 15 Februarie 2016, ora 10:19
3604 citiri

Liviu Dragnea este initiatorul legii "defaimarii", care va fi dezbatuta si votata in curand in Parlament.

Am citit multe articole bune pe acest subiect, asadar, nici nu mai are rost sa comentez - as vorbi in plus. Ce ma mira in acest circ in care presedintele PSD este lovit de propriul bumerang este lipsa vocilor autocritice din TSD si organizatiile de partid din tara.

In toamna, cel mai tanar europarlamentar PSD vorbea de forta celor 500.000 de romani care sunt inscrisi in Partidul Social Democrat. La Congresul PSD din octombrie 2015, Liviu Dragnea spunea ca PSD trebuie sa se indeparteze de eticheta de comunism care i se atribuie pe nedrept. In ianuarie, filiala PSD Neamt lansa campania PSD iti da puterea: propune tu consilieri locali si impreuna ii vom sustine la alegeri.

Acum ma intreb: din toata masa mare de oameni cu care, pe buna dreptate, PSD de mandreste, si cu ambitiile de a fugi de emblema comunismului, avand proiecte nationale care sa atraga "sange nou" in partid, nu s-a gasit nici macar un singur om din toti cei 500.000 sa dezbata public aceasta initiativa?

Eventuale pozitii ar fi: "eu sunt tanar, sunt mandru ca sunt din PSD, il sustin pe Dragnea si legea defaimarii", fie "eu sunt tanar, in aceste momente intru in pamant de rusine ca sunt membru PSD si nu sustin proiectul legislativ al presedintelui Dragnea, ba mai mult, il voi combate: in partid si in public".

Sa-mi fi scapat mie sau chiar nu au existat asemenea reactii din partea fie a tinerilor din PSD sau a seniorilor din PSD?

Am indoielile mele cum ca 500.000 de oameni sunt de acord cu aceasta initiativa legislativa. Si daca prezumtia este ca pesedistii insisi ar fi nemultumiti, de ce suntem martorii unei taceri colective a tuturor membrilor, cand Internetul clocoteste si incepem sa ne autoidentificam cu dictaturi de dincolo de Marea Neagra si Marea Caspica?

Mi-ar fi placut macar sa fi citit din surse sigure ca in PSD se pregateste o razmerita datorita acestei initiative teribile si ca nu iese nimeni in media, dar, de fapt, mai mult filiale progresive "fierb" si asteapta momentul sa-si verse pasul.

Sunt deziluzionat de forta amorfa a 500.000 de oameni care folosesc Internetul intr-o anumita masura, inteleg cat de prost croita este legea si totusi tac. De ce tac oare? Tac pentru ca nu au curaj sa-si spuna opinia, pentru ca probabil partidul nu are un sistem democratic intern, dar si pentru ca sunt obisnuiti sa nu fie ascultati, ci mai degraba pedepsiti de fiecare data cand ar lua asemenea initiative critice fata de cele ale liderului.

Prin acest text as vrea sa invit la dezbatere un tanar din PSD care are curaj fie sa sustina public legea defaimarii si sa argumenteze aceasta initiativa sau care isi calca pe nervi si vrea sa aiba un dialog in care argumenteaza aberatia acestei inititive cu efect de bumerang pentru PSD.

Indiferent de cine din PSD fie de la centru sau din filiale va raspunde acestei invitatii, punctul meu de plecare in dezbatere va fi ca legea este inutila si ca se suprapune legislatiei existente, dar si ca dauneaza grav libertatii de expresie si culturii de dezbatere politica din Romania.

Sper ca macar una dintre cele 500.000 de persoane inscrise in PSD sa raspunda afirmativ acestei invitatii si sa spuna ca abia asteapta sa stabilim termenii, data si ora.

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#PSD legea defaimarii, #PSD Dragnea lege defaimare , #PSD