Ziare.com

Legea lui Dragnea, adoptata de urgenta: Cat ne va costa "defaimarea sociala"

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 14:00

   

Legea lui Dragnea, adoptata de urgenta: Cat ne va costa "defaimarea sociala"
Senatul a aprobat, in sedinta plenului de miercuri, propunerea legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, initiata de Liviu Dragnea (PSD), potrivit careia defaimarea sociala se pedepseste cu amenda de la 1.000 lei pana la 60.000 lei.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a aprobat-o in calitate de prima Camera sesizata, cu 52 de voturi "pentru", 23 de voturi "impotriva" si trei abtineri.

"Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social", se arata in propunerea de lege.

Propunerea vizeaza si infiintarea, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei.

Pe Dragnea il supara "defaimarea sociala", asa ca a facut o lege cu amenzi uriase

Departamentul are ca atributii sa aplice sanctiunile contraventionale persoanelor fizice si juridice care discrimineaza social, sa elaboreze Ghiduri de bune practici in materie, sa verifice implementarea masurilor de promovarea a demnitatii umane, dar si sa asigure asistenta de specialitate.

Departamentul va fi condus de vicepresedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, iar numarul maxim de posturi este zece, "exclusiv posturile aferente cabinetului vicepresedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii".

Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sociale sau anularea situatiei create prin discriminare.

"Toleranta este garantata pentru orice grup social, in conditiile in care nu se aduce atingere drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute in Constitutia Romaniei", se mai arata in initiativa legislativa.

Aceasta prevedere nu se aplica insa in cazul actiunilor care contravin legii, sprijina sau finanteaza terorismul, submineaza siguranta nationala, urmaresc sau incurajeaza segregarea sociala, pun in pericol caracterul unitar al statului sau sanatatea publica, precum si in cazul in care se incalca drepturile si libertatile altor persoane care nu apartin grupului social.

Propunerea social-democratului Liviu Dragnea vizeaza, totodata, promovarea demnitatii umane si tolerantei si prin activitatea didactica, dar si la nivelul administratiei publice si al functionarilor publici.

Astfel, cel putin o data pe an, Guvernul va prezenta o analiza a stadiului implementarii masurilor privind promovarea drepturilor omului, demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup la nivelul administratiei publice, iar Consiliile judetene si Consiliul General din Bucuresti vor elabora, anual, un plan privind implementarea acestor masuri.

"Concursurile pentru ocuparea functiilor publice vacante, organizate si gestionate conform legii, vor include evaluarea insusirii cunostintelor in domeniul legislatiei privind demnitatea umana, combaterea discriminarii, egalitatea de sanse si promovarea tolerantei fata de diferentele de grup", se mai arata in actul legislativ.

Liviu Dragnea a propus, de asemenea, ca demnitatea umana si toleranta sa fie promovate inclusiv prin mass-media, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune urmand sa includa, in grila lor de programe, emisiuni cu aceasta tematica, care vor reprezenta minimum 1% din totalul timpului de emisie.

In expunerea de motive, Liviu Dragnea sustine ca toleranta fata de diferentele dintre grupurile sociale are "un rol vital pentru coexistenta diverselor grupuri sociale in cadrul unei natiuni, fara a afecta identitatea, valorile, istoria si aspiratiile acelei natiuni".

"Promovarea tolerantei pleaca de la premisa ca fiecare grup social trebuie sa isi continue libera manifestare in cadrul aceleiasi natiuni, in coexistenta si buna intelegere cu celelalte grupuri sociale determinate pe criterii etnice, religioase, de gen, etc. Segregarea sociala si nationala reprezinta un concept opus fata de intelesul pe care il are 'toleranta' in cadrul prezentei propuneri legislative. In fapt, segregarea si tendintele separatiste exprima o forma de intoleranta fata de celelalte grupuri sociale din cadrul aceleiasi natiuni", precizeaza Dragnea in documentul amintit.

De asemenea, social-democratul precizeaza faptul ca initiativa sa de lege vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de "Conventia Cadru Europeana pentru promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei", "propusa ca model pentru toate statele membre ale UE, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii".

"In cazul adoptarii acestei propuneri legislative, Romania ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale", mai apreciaza deputatul PSD in expunerea de motive.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5278 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa nu indrazniti sa-i ziceti ceva unui tigan, sa nu indrazniti sa

ziceti ceva negativ de musulmanii care vor veni, sa nu indrazniti sa ziceti ca pontalaul e mincinos, corupt, ca dragnea-i hot.
BOTNITA.
Libertate de expresie sa spui numai ce ai voie.
De alesi, de minoritari, numai de bine.
Votati PSD!

 

DE LA ACEASTA LEGE vor fi exceptate si TV-urile lui Ghita

si Voiculescu care , conform acestor dispozitii vor epuiza averea mogulilor pe cuvenitele amenzi ?

Inutil sa mai spunem ca o buna parte din politicieni, vor ramine fara principalul obiect al muncii , BARFA , pentru ca , dupa cum ii stim , nu de putine ori prefera sa fie prin TV-uri SRL-iste , cot la cot cu cozile de topor , de prin studiouri, punind la cale conspiratii fanteziste , uitind de Parlament si de Guvern , dupa ce le-a marit salariul de 3x3 .

Nu excludem si ideea ca legea a fost gindita pentru Ponta , el , avind ca principala preocupare BARFA , si secundar si overtime prezenta de paiatza la Guvern ...

Halal lege !

Parlamentarii nostri chiar se joaca la locul de munca, credeam ca Dragnea nu-i cu capul prin nori, precum Ponta, Tariceanu sau Madam Anghel. Un HOt trebuie sa fie inteligent, dar el e la fel de dus cu pluta ca toti psd-istii.

"Am stat 13 ani in temnită pentru un popor de i.di.oti" P. Tutea

"Prevăd un al treilea război mondial, care va pune omenirea pe adevăratele ei temelii sociale. Ca atare, dumneavoastră si urmasii dumneavoastră veti face maine ceea ce eu am incercat să fac astăzi, dar am fost infrant! Dacă as fi fost invingător, as fi avut statui in fiecare oras al Romaniei. Cer să fiu condamnat la moarte si refuz dinainte orice gratiere. In felul acesta, voi fi sigur că voi muri pe pămantul Patriei, in schimb voi, ceilalti, nu veti fi siguri dacă veti mai fi aici cand veti fi morti."

Ion Antonescu in proces (14 mai 1946)

 

Tembelismul

Tembelismul politrucilor rromani este Nelimitat!
Inca mai pot sa scriu asta.
Pe viitor voi fi amendat si daca nu platesc,la Mititica,fara nici o suspendare!!!

 

Talibanii romanii care acuza fara dovezi patesc ceva? Intra tot la

defaimare! Procurorii care acuza fara dovezi sau cu chestii inventate? Tot defaimare e!

Una e sa spui ca basescu si-a dat vila pe Mihaileanu, cand ai actul cu semnatura, si alta e sa spui Ponta a fost platit dar n-a muncit suficient!

 

Nici o problema Dragneo:voi putea sa sustin public ca dr Viorel este

un plagiator reputat si un penal in devenire :))) Este un adevar incontestabil si de notorietate publica.

Si cele 20 de metode de triserie pe care le-ai folosit ca sa masluiesti voturile legate de lovitura de stat din 2012 sint cunoscute public. Impreuna cu caracterizarea ta ca penal, calitate obtinuta in prima instanta prin condamnare, deocamdata fara executatre :)))

Atata vreme cit veti continua sa fiti escroci si penali, va voi defaima social prin toate mijloacele posibile legal. Adevarul nu este 'defaimare sociala', este pedeapsa abuzurilor, furturilor si escrocheriilor pe care le faceti fara discontinuitate.

 

Dar pe Dragnea

cine il pedepseste cu adevarat ca a trezit *** la votare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor