Lipseste doar jucatorul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Decembrie 2016, ora 06:37
8290 citiri
Lipseste doar jucatorul

Dincolo de spectacolul de artificii spre gloria ratingului, nimic din ceea ce se intampla acum in zona viitoarei puteri nu mi se pare imprevizibil, pentru ca se inscrie perfect in logica politica. Si, ne place sau nu, Liviu Dragnea a functionat pana acum in deplina logica politica. As spune ca logica si pragmatismul politic au si fost punctele sale forte.

Dupa cum era de asteptat, PSD si ALDE au incheiat un protocol de colaborare astfel incat sa se duca la Cotroceni ca o majoritate constituita, dupa cum chiar presedintele cerea in urma cu cateva zile ca o conditie pentru a desemna un premier.

Dupa cum era de asteptat, ALDE este pe cale sa obtina o felie de tort mai mare decat cele doua ministere initial vehiculate, cu o substantiala mana de ajutor din partea dlui Iohannis. Ca o fata cu multi petitori, dl Tariceanu a avut argumente pentru pretentii de partener nu numai indispesnabil, dar care, la o adica, are alternativa. Si intr-o asemenea imparteala nu este vorba numai despre cele trei sau patru ministere pe care ar urma sa le primeasca ALDE, ci si despre alte functii in ministere si prin deconcentrate.

Cooptarea UDMR, deocamdata profilata ca o sustinere parlamentara a viitorului guvern, era si ea cat se poate de previzibila din mai multe motive. Cu cat majoritatea e mai larga, cu atat parcursul ei e mai lipsit de probleme si face tot ce vrea indiferent de accidente de cvorum sau vot.

Nu cred totusi ca PSD isi pune problema modificarii Constitutiei impreuna cu UDMR, pentru ca maghiarii au revendicari clare privind statul unitar national peste care e greu de trecut mai ales in conditiile radicalizarii discursului UDMR in aceasta campanie.

Apoi, PSD are tot interesul sa tina UDMR aproape pentru ipoteza ca ALDE, care este de asteptat sa primeasca o infuzie de traseisti din PNL, isi va lua nasul la purtare prea tare. Maghiarii nu vor oferi spijinul degeaba, sunt convinsa, chiar daca pretul nu va fi platit chiar in functii de ministru.

Se pare ca lui Liviu Dragnea ii iese si aterizarea lina din asteptarea partidului sa fie premier. Raman la parerea ca, desi probabil ca isi doreste aceasta functie, dl Dragnea nu a intentionat in mod real sa o ocupe dupa aceste alegeri din doua motive simple:

1. Nu o putea obtine decat cu pretul unei crize politice si chiar a suspendarii presedintelui, ceea ce ar fi anulat practic tot efectul incercarii de a cosmetiza stilul PSD. Liviu Dragnea nu trebuie citit in cheia Victor Ponta.

2. Un premier condamnat nu putea fi decat un paria in lumea occidentala, deci dl Dragnea s-ar fi supus pe el si partidul la umilinte inutile.

Asa ca si-a rezervat pozitia de premier de facto, de supra-premier care va monitoriza guvernul si premierul de jure, un fel de eminenta cenusie a guvernarii care va avea si timpul necesar sa tina in mana de fier partidul. As zice ca e chiar o pozitie avantajoasa.

Este motivul pentru care cred ca Avocatul Poporului, care depinde strict de majoritatea parlamentara si poate fi schimbat intr-o zi (asa cum s-a intamplat in vara lui 2012 cu prof. Gheorghe Iancu) nu a comis niciun act de eroism, amanand analiza asupra Legii 90.

Legea aceasta ii da dlui Dragnea argumentul in fata propriului partid sa nu se forteze propria desemnare. Daca dl Dragnea chiar voia sa scape de legea aceasta, eu cred ca demersurile ar fi inceput demult, fie in Parlament, fie la Avocatul Poporului.

Asta nu inseamna, desigur, ca legea nu va fi modificata pana la urma, pentru ca dl Dragnea vrea probabil sa aiba toate cartile in mana pentru ipoteza ca va avea interesul politic sa forteze preluarea guvernului.

Chiar si acest mister "a la Oscar" in privinta premierului, absolut anormal din punctul meu de vedere, cred ca este menit sa sublinieze ca Liviu Dragnea si numai Liviu Dragnea, nici macar Comitetul Executiv, ia decizia in privinta premierului. Eu te-am facut, eu te omor, daca va fi cazul.

Deocamdata, insa, pentru a intelege prezentul nu avem decat a ne uita la istoria recenta. Vom avea probabil un nou premier de tip Vacaroiu, UDMR se intoarce la pozitia din timpul guvernarii Nastase pe care a sustinut-o din Parlament in conditii profitabile, ALDE este noul UNPR. Si daca nu face repede ceva, PNL ar putea deveni noul PNTCD, iar Klaus Iohnnis un nou Emil Constantinescu. Lipseste doar presedintele jucator, deocamdata.

Cum zicea Eminescu? "Viitorul si trecutul/Sunt a filei doua fete,/Vede-n capat inceputul/Cine stie sa le-nvete".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#protocol PSD ALDE, #Liviu Dragnea premier, #premier PSD , #PSD