Liviu Dragnea, in cadere libera

Sambata, 24 Martie 2018, ora 21:15
42027 citiri
Liviu Dragnea, in cadere libera

Am urmarit cu atentie desfasurarea sedintei de miercuri, cand dl Dragnea a comparut in fata Inaltei Curti, acuzat de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, privind angajarea fictiva a doua secretare din PSD la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman.

Mi-am format o parere, dar nu este treaba mea sa-mi formez pareri. Singura in drept sa judece este instanta, care fara indoiala se va pronunta nu numai cu privire la vinovatia celor care ar fi pagubit statul, dar si cu privire la natura pedepsei, in cazul in care vinovatia se confirma. Dura lex, sed lex.

Cum spuneam, nu incerc sa fac atingere aspectului juridic, dar viata noastra si relatiile sociale nu au numai componente juridice. Sunt poate la fel de importante, doar tratate altfel, componentele etice, morale, religioase, sociale si altele de aceeasi natura.

Tribunalul care judeca sub incidenta acestor aspecte se numeste opinia publica si uneori este chiar mai sever decat celalalt tribunal, cu roba, al magistratilor.

De multe ori, opinia publica judeca "delicte" care instantei ii scapa. Morala, etica, religia, toate condamna minciuna. Cea de a noua lege din Tablele lui Moise statueaza: "Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau".

In Biblie, marturia mincinoasa este pacat, in Justitie tocmai se pune problema daca merita sa mai ramana delict sau daca n-ar fi mai convenabil sa fie dezincriminata si lasata simpla contraventie sau chiar nimic. Intelegeti pentru cine ar fi convenabil, dl Tariceanu tocmai este judecat pentru asa ceva.

Opinia publica nu este indulgenta cu minciuna, dar nici pe altele nu le iarta. Fatarnicia, ipocrizia, viclenia, duplicitatea, perfizia, parsivenia, nimic din toate acestea nu-i scapa opiniei publice. Cu unele din ele, l-a si luat in colimator pe dl Dragnea, care isi face iluzia ca poate scapa chiar si basma curata de Justitie, dar nu pare sa gandeasca daca scapa sau nu de opinia publica.

Pe magistrati i-a interesat mai mult daca cel judecat este vinovat si mai putin daca este fatarnic sau ipocrit, viclean sau duplicitar, perfid sau machiavelic. Asta insa intereseaza opinia publica, cu asta il judeca ea, cu asta il si condamna intr-o sentinta nescrisa nicaieri, nepronuntata ca atare, dar aplicata al naibii de neiertator.

Ca urmare, indiferent de cele ce se vor hotari, el ramane in fata opiniei publice ca omul raspunzaor ca, sub patronajul sau, doua doamne au fost platite de unii, au lucrat pentru altii, iar acestia au folosit munca lor, fara sa plateasca un sfant.

Legile, articolele, paragrafele, punctele sunt toate treaba juristilor, iar treaba opiniei publice se opreste numai la fapte. Ea nici nu asteapta judecata magistratilor sau sentinta lor. Ea si-a facut o imagine "din ochi", in baza principiului batranesc: nu exista fum fara foc.

Chiar si eu ma intreb - ca tot din opinia publica fac parte - s-ar fi ridicat un nor atat de negru si inecacios, fara sa fie la baza macar cateva vreascuri aprinse?

N-am nicio indoiala ca asa gandeste opinia publica, iar prabusirea in sondaje a dlui Liviu Dragnea nici nu poate avea alta explicatie, decat aceea ca, in ochii lumii, este deja condamnat.

Numai ca, spre nenorocirea dlui Dragnea, opinia publica face cele mai neasteptate conotatii. Adica isi spune: daca in aceasta problema cu un mic abuz in serviciu lucrurile stau asa cum stau, atunci cum or sta ele cu alti nori de fum ridicati ba cu averile din Brazilia, ba cu lacul Belina, cu proprietatile din Bucuresti si din Teleorman, cu TelDrum, TelPorc si toate celelalte?

Dar - se mai intreaba cu siguranta tot opinia publica - ce se mai ascunde si in dedesubtul secretului cu teleormaneanca propulsata in fruntea Guvernului, cealalta, tot teleormaneanca, din fruntea unui minister, cu condamnatul (in prima instanta) facut consilier, cu banuitele doamne aduse in Guvern? Sunt simple coincidente?

Din pacate pentru dl Dragnea, opinia publica nu face judecata cu martori, cu probe, cu inscrisuri. Judeca numai cu stiri. Unele - recunosc - sunt neadevarate, dar sa ma tai si n-am sa cred ca toate, de la prima pana la ultima, sunt numai nascociri.

Aici greseste amarnic dl Dragnea - in opinia mea. Poti pretinde ca sunt nascociri doua, chiar trei din ele, dar ca toate sunt numai inventii ale adversarilor politici, asta sa ma tai si n-am s-o cred. De aceea a si scazut atat de dramatic in sondaje; nu crede nimeni ca el e inocent ca Desdemona, iar toti ceilalti sunt ori perfizi ca Iago, ori necrutatori ca Othello.

N-am nicio indoiala ca asa gandeste opinia publica despre dl Dragnea. Si stiti care este parerea mea despre cum ar putea iesi dl Dragnea din acest cleste? Se vor mira unii daca voi spune ca scaparea este sa spuna adevarul. De exemplu, da, am terenuri in Brazilia sau da, am folosit lacul Belina in scopuri personale, sau da, am fost amestecat in afacerea Tel Drum, insa am iesit demult de acolo.

Opinia publica este altfel decat instantele obisnuite. Exacerbeaza in fata celui arogant si perfid, dar devine induratoare in fata celui sincer si smerit. Nu pot sa prefigurez sentinta instantei, dar asupra opiniei publice nu ma indoiesc: dl Dragnea este ca si condamnat.

Este condamnat la cadere libera.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Liviu Dragnea proces Inalta Curte, #Liviu Dragnea instigare abuz, #Liviu Dragnea sondaje , #PSD