Liviu Dragnea pe tobogan. Mai este loc de vreo manevra?

Joi, 20 Septembrie 2018, ora 22:12
11927 citiri
Liviu Dragnea pe tobogan. Mai este loc de vreo manevra?

Scrisoarea pentru contestarea lui "Liviu-Nicolae Dragnea" a aparut, in sfarsit, in spatiul public.

Domnul Dragnea intra in acea zona in care intrase Ceausescu dupa congresul partidului comunist din octombrie 1989: proslavit de camarila imediat apropiata, hulit de multime, dispretuit de elitele intelectuale ale tarii si nefrecventabil peste hotare.

Atunci se puneau pavaza in fata "conducatorului iubit" apropiatii sai: Emil Bobu, Manea Manescu, Tudor Postelnicu, Ion Dinca. Astazi fac pe strajerii de paza Codrin Stefanescu, Rovana Plumb, plus cativa lideri de filiale, de pe la Brasov, Vaslui si altii.

Cine nu-i cu noi va fi cercetat abuziv

Cred ca nici n-au apucat sa citeasca bine toata scrisoarea de la un capat la altul si iata ca se pronunta cativa apropiati in apararea lui Liviu Dragnea. Doamna Rovana Plumb - stie dumneaei de ce il apara pe "daddy" - declara:

"Aceasta scrisoare este o lovitura incorecta aplicata intr-un moment prost ales". Cand zice de momentul nepotrivit, se refera la alegerile europarlamentare, cele prezidentiale si la presedintia pe care o preia Romania la Bruxelles, de la 1 ianuarie.

Atata ma intreb: oare Romania are interesul sa apuce aceste evenimente in permanenta balbaiala politica sau interesul ei este sa faca imediat curatenie in propria ograda?

La fel de prompt a fost Codrin Stefanescu, unul care fara "daddy" ar fi fost un nimeni: "Avem de-a face cu un complot. Cand apare acest complot, avem 1.383 de primari si viceprimari anchetati intr-o forma sau alta abuziv".

Ce mizerie: de unde stie dl Stefanescu ca respectivii primari si respectivii vice' sunt anchetati abuziv? A avut acces la dosarele anchetelor, incalcand reglementarile din justitie? A aplecat urechea la zvonuri si face din asta informatie publica? A scos o cifra "din burta", ca sa ma exprim scolareste?

Dar, mai ales, ce mesaj insidios le transmite acest domn Stefanescu celor 1.383 de primari si vice': Fiti atenti voi, astia, daca dispare tatucul, sunteti pierduti. Veti fi anchetati, cat ai zice peste, "sub o forma sau alta abuziv". Aleluia!

Este bine sa ai dreptate, dar practic e sa ai tupeu

Este greu sa judeci deocamdata cati sunt cei care trag balanta intr-o parte si cati in alta. Pentru unii, este ingrijortor faptul ca scrisoarea este semnata numai de trei persoane, constituite intr-un "comitet de intiativa", dupa ce in spatiul public s-a vorbit de peste 20 de initiatori - dupa unii chiar peste 30 - al caror nume iata ca dispare brusc.

Nu mi se pare ca dispare ceva. Pur si simplu, cand constiinta te-a indemnat sa te lansezi intr-o aventura corecta dar riscanta, iar prudenta te invata sa nu-ti pui pielea la saramura cat timp nu e clar ce iese din asta, intelepciunea iti sugereaza sa pui o vreme capul la cutie.

Oricat de multa dreptate ar avea autorii scrisorii, in logica lor, trebuie sa recunoastem ca dl Dragnea nu si-a scos inca toti asii din maneca. Domniei sale nu-i trebuie dreptate. Ii trebuie tupeu. Si are.

Inainte de toate, el stie ca nimeni si nimic nu-l poate forta sa-si dea demisia. Daca vrea, o scrie. Daca nu, nu. El a prevazut ce se poate intampla inca de acum vreo trei ani, cand introducea in statut o clauza perfida: presedintele este ales (sau demis, dupa caz) numai prin alegeri generale de partid.

De ce e perfida? Pentru ca este foarte greu sa organizezi asemenea alegeri, iar cine le organizeaza le castiga automat, sub supravegherea primarilor, respectiv a celor 1.383 de primari amenintati cu puscaria, daca pleaca Dragnea. Nu degeaba le si atragea atentia dl Codrin Stefanescu.

"Na si tie!"

Acesta este insa numai unul dintre asii aflati in maneca lui Dragnea. Inainte sa ajunga la eventualele noi alegeri, beligerantii anti-Dragnea trebuie sa faca fata razboiului CEx, unde participa lideri importanti, nu neaparat prieteni cu Dragnea, nu neaparat credinciosi lui, dar neaparat interesati ca el sa ramana la butoane si sa le imparta banii statului "in teritoriu", ca si pana acum. Adica, pe prietenie, pe fratie si pe principiul "na si tie!".

Deja au ripostat cativa din ei. Seful PSD Neamt sustine ca are loc o tentativa grava de scindare a partidului. Au mai ripostat si alti lideri din Moldova, dar nu numai de acolo. Liderii transilvaneni se simt lezati moral pentru faptul ca initiatorii Stanescu, Firea si Tutuianu s-au constituit in comitet si intocmesc un document fara ca pe ei sa-i fi intrebat cineva ceva.

Ca sa se poata exprima vineri la CEx, seful organizatiei Maramures asteapta opinia celorlalti lideri din judet, convocati pentru joi, in conditiile cand imaginea lui Liviu Dragnea la el in judet este "extrem de sifonata".

Nimic nu ilustreza mai bine confuzia generala decat situatia din Bucuresti, unde liderii filialelor de sector sunt impartiti. Sectoarele 1, 2 si 3 se pare ca sustin scrisoarea, sectorul 5 dimpotriva il sustine in continuare pe Dragnea, iar cei din sectoarele 4 si 6 stau in expectativa indecisi, asteptand sa vada in ce directie inclina balanta, ca sa vada de partea cui se situeaza... dreptatea.

E bine cand nu e rau

Nu am nicio indoiala ca situatia din Capitala reprezinta la scara mica ceea ce se intampla la scara mare in toata tara. De altfel, unii lideri s-au si pronuntat oarecum echivoc.

Liderul PSD din Prahova declara ca el nici nu stie de scrisoare, abia a aflat din presa, dar: "Voi sustine Guvernul, guvernarea, programul de guvernare, stabilitatea si unitatea". Si, ca sa fie clar de tot, adauga: "Puteti sa intelegeti orice, eu v-am spus ce voi sustine".

Nici liderul PSD Maramures nu este mai de Doamne-ajuta: "Cum vom gasi o solutie amiabila din care partidul sa iasa mai unit va fi mai delicat. PSD nu este format doar din membrii CEx. Nu cred ca vineri se va lua o decizie pe care sa o accepte toata lumea, dar trebuie gasita o solutie, pentru ca aceasta situatie sa se opreasca". Este un fel de a spune "sunt de acord sa fie bine".

Fara indoiala, scrisoarea, desi o astepta multa lume, a produs deruta in PSD. Toti sunt constienti ca initiatorii sunt nume grele, nimeni nu se indoieste ca scrisoarea este chibzuit gandita, dar exista riscul enorm sa optezi vineri pentru o varianta si in final sa rezulte alta.

A trecut vremea batistei de pe tambal

De aceea, inclin sa cred, asa cum opinieaza si alti comentatori, ca este putin probabil ca in sedinta de vineri sa poata trage cineva o concluzie. Pe de o parte, initiatorii sunt atat de hotarati incat este greu de crezut ca vor da inapoi, dupa ce au ambalat motoarele la maximum.

Pe de alta parte, Dragnea si partizanii sai nu par nici macar sa fi inteles ce li se reproseaza.

Caci iata ce declara recent de tot dl Dragnea: "Voi da curs solicitarii sa citesc acea epistola. N-am citit-o pe toata, dar cat am apucat sa citesc am inteles, de fapt, care este cea mai mare suparare din acea scrisoare: sa nu ne mai certam cu Iohannis, de fapt, sa ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA si cu partidele de Opozitie".

Oare nu sesizeaza "daddy" ca soarta lui este in joc? Vrea sa ne sfideze zicand ca nici n-a citit "epistola", hotaratoare pentru el? N-a inteles ca "supararea" consta in stilul lui de a conduce tara, de a se baga in ce nu se pricepe si nu in faptul ca nu se "aliniaza" cu unele institutii fata de care ar fi fost normal sa se comporte totusi civilizat si nu improscand cu noroi?

Nu mi se pare ca factorii ar fi pregatiti sa ajunga la solutii in sedinta CEx de vineri. Fara indoiala, Liviu Dragnea incearca o manevra, dar nu mai este loc de asa ceva si nici nu cred ca ar mai putea pune cineva batista pe tambal incheind sedinta in stilul: "am hotarat cand sa ne mai intalnim, ca sa hotaram".

Buboiul s-a copt. Iar, cand e copt, nu sunt decat doua solutii: ori il sparge vraciul cu bisturiul, ori plesneste de la sine. Mai tarziu, dar tot plesneste.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Liviu Dragnea demisie, #scrisoare demisie Liviu Dragnea, #Gabriela Firea scrisoare demisie Dragnea, #Paul Stanescu scrisoare demisie Dragnea, #Paul Stanescu , #PSD
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Dragnea nu este pe tobogan. El nu merge niciodata la vreun AcquaParc