Liviu Dragnea, Valer Dorneanu si Tudorel Toader, triunghiul de putere care salveaza coruptii

Luni, 07 August 2017, ora 20:48
11560 citiri
Liviu Dragnea, Valer Dorneanu si Tudorel Toader, triunghiul de putere care salveaza coruptii

Rareori un ministru a fost obligat sa faca un asemenea dans pe sarma. De la intalnirile cu presa, pana la intalnirile cu reprezentantii de la Bruxelles, fostul judecator al Curtii Constitutionale Tudorel Toader nu face decat pasi complicati, calcule si strategii astfel incat sa impace capra si varza.

Domnul Tudorel Toader este cel mai sensibil radar in ce priveste raporturile de putere din Romania. In opinia mea, si-a asumat un rol complicat din care nu poate sa scape nesifonat. Dupa esecul lui Florin Iordache, soldat credincios al PSD, care a intrat cu tancul in legislatia penala din Romania si a provocat protestele masive din iarna, Liviu Dragnea si coalitia au schimbat strategia.

Incearca sa erodeze credibilitatea DNA, a Parchetului General si a institutiei prezidentiale folosind aceeasi tehnica aplicata "guvernului tehnocrat". Evita atacurile directe, dar, in subteran, construiesc si sustin o strategie de comunicare prin care, punctual, la orice mica oportunitate, ies si dau o lovitura. Si, astfel, lovitura dupa lovitura, curbeaza realitatea in favoarea lor.

Cred ca strategia lor e una de succes. Intr-o singura luna, Dan Voiculescu a fost liberat conditionat, Puiu Popoviciu a fugit din tara, iar Relu Fenechiu a scapat si el de inchisoare.

In opinia mea, sistemul de justitie din Romania a pus capat campaniei impotriva coruptiei. Din acest moment, judecatorii si procurorii care vor sa continue lupta cu jaful din banii publici sunt pe cont propriu. Chiar si acea parte a opiniei publice care se opune coruptiei nu mai are prea multi aliati din zona sistemului de putere.

Cred ca e greu de spus daca Liviu Dragnea va scapa basma curata. Poate, la un moment dat, va fi sacrificat de PSD pentru ca partidul sa ramana la guvernare, dar nici nu va pati mare lucru in afara de a pierde sefia formatiunii social-democrate. Modernizarea si asezarea societatii romanesti pe principii etice a fost amanata, iar domnul Tudorel Toader are partea lui de responsabilitate.

Coruptia din Romania, in opinia mea, este sustinuta si aparata de un triunghi al puterii format din Parlament, Curtea Constitutionala si Ministerul Justitiei. Cele trei varfuri ale acestui triunghi sunt Liviu Dragnea, Valer Dorneanu si Tudorel Toader. Fiecare dintre cei trei joaca un anumit rol.

Cum functioneaza triunghiul toxic?

Sa va spun cum vad eu ca functioneaza acest triunghi toxic. Presedintele PSD e cel care transmite anumite directii in mod public, de exemplu o idee foarte draga domnului Dragnea este: Parlamentul reprezinta cea mai importanta institutie a democratiei romanesti, fara a aminti nimic de faptul ca aceasta importanta se bazeaza si pe munca parlamentarilor, iar in originala noastra democratie, acestia s-a demonstrat ca sunt dintre cei mai corupti exponenti ai societatii. Nu toti, dar o buna parte dintre ei.

Tudorel Toader, ministru Justitiei, are un rol important in strategia lui Dragnea de anihilare a DNA, foto Hepta.ro

Valer Dorneanu, al doilea varf al triunghiului, are rolul de a distruge intreaga legislatie penala in domeniul coruptiei, misiune de care s-a achitat cu succes pana in acest moment, iar Tudorel Toader, al treilea varf, din postura de ministru al Justitiei, are rolul de a-i ameti pe cei de la Bruxelles, dar si pe reprezentantii opiniei publice din tara ca totul e in regula, iar lupta impotriva coruptiei continua cu succes, dar, pe sub masa, a pornit un atac dur impotriva sefei DNA si a procurorului general al Romaniei, inamicii "triunghiului".

Intr-o postare pe Facebook, ministrul Justitiei anunta: "Loialitatea constitutionala, constand in atasamentul fata de regulile, principiile si valorile constitutionale, exclude orice actiune sau inactiune de natura sa afecteze activitatea unei comisii parlamentare". Toader face astfel o referire stravezia la sefa DNA Codruta Kovesi care refuza sa vina in fata comisiei parlamentare ce ancheteaza alegerile din 2009, dar si la procurorul general al Romaniei care refuza sa trimita comisiei parlamentare dosarul de cercetare penala in ce priveste alegerile prezidentiale din 2009.

Asa cum vad eu lucrurile, aceasta comisie constituita la indicatiile lui Liviu Dragnea are un singur obiectiv, aducerea doamnei Kovesi in fata parlamentarilor, astfel incat sa o umileasca si sa distruga sustinerea publica de care aceasta se bucura.

In prezent, Tudorel Toader asteapta rezultatele unei inspectii judiciare efectuate la DNA, dar si la PICCJ (Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie), in fapt, un pretext pentru a declansa un atac politic asupra celor doua institutii.

Asa functioneaza triunghiul, iar societatea romaneasca pare a nu mai avea suficiente resurse pentru a rezista acestui asalt toxic.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Dragnea asalt DNA justitie, #Dorneanu CCR constitutie abuz, #Toader comisie parlament Kovesi Oprea , #PSD