Mica apropiere de Rusia pe care o incearca PSD. De ce oare?

Marti, 21 Februarie 2017, ora 07:31
17485 citiri
Mica apropiere de Rusia pe care o incearca PSD. De ce oare?

Liviu Dragnea a facut o calatorie la Casa Alba, in luna iauarie, unde s-a fotografiat cu Michael Flynn, la acea vreme consilier pentru securitate nationala al lui Donald Trump.

Acesta a demisionat saptamana trecuta, fiind acuzat ca l-a mintit pe vicepresedintele Mike Pence in legatura cu o conversatie avuta cu ambasadorul rus la Washington.

Generalul in retragere Michael Flynn este suspectat de legaturi nepotrivite cu Moscova, fiind unul dintre promotorii unei relatii speciale intre Donald Trump si Vladimir Putin. Iar presedintele rus este banuit de CIA si FBI ca a orchestrat implicarea agentilor sai in campania electorala din SUA, favorizandu-l pe Trump.

In opinia mea, alaturarea dintre Liviu Dragnea si controversatul Michael Flynn reprezinta pariul liderului PSD facut pe faptul ca o apropiere a actualei administratii de la Bucuresti de Rusia ar putea fi o cale de scapare de monitorizarea pe coruptie realizata de organismele europene.

Theodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, a avut o intalnire cu Valeri Kuzmin, ambasadorul rus acreditat la Bucuresti, luni, 13 februarie.

Ministerul de Externe a spus doar o parte a povestii

Comunicatul oficial al ministerului este sec. Anunta o "abordare pragmatica a relatiilor" dintre cele doua tari si vorbeste despre evitarea "unei retorici inadecvate in declaratiile publice". In comunicat se subliniaza "deschiderea partii romane pentru dialog".

Desi pare o declaratie diplomatica fara implicatii majore, aceasta deschidere a domnului Theodor Melescanu vine dupa episodul in care Vladimir Putin i-a oferit lui Igor Dodon, in vizita acestuia la Moscova, harta unei Moldove Mari care cuprinde o buna bucata din partea de est a Romaniei, aluzie la dezmembrarea tarii fiind mai mult decat stravezie, dar vine si dupa o serie de declaratii facute de oficialii rusi care considera tara noastra un "inamic" dupa finalizarea sistemului antiracheta de la Deveselu.

Foto: captura Digi 24 - Putin ii ofera lui Dodon harta Moldovei Mari

Mai mult, intr-un comunicat al Ambasadei Ruse, trimis agentiei TASS dupa intalnirea dintre cei doi oficiali, se vorbeste despre semnarea unor documente importante intre cele doua state, documente despre care Ministerul Afacerilor Externe nu a anuntat opinia publica:

"Pe ordinea de zi urmatoare se afla semnarea a trei documente importante - noul Program de cooperare in domeniul culturii, educatiei, mass-media, sportului, tineretului si turismului, un nou Protocol de cooperare in domeniul invatamantului pe perioada 2017-2022, intre Ministerul Educatiei si Stiintei din Federatia Rusa si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice din Romania, precum si Protocolul privind desfasurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare stiintifica intre aceleasi ministere".

Deci, conform documentului, in viitorul apropiat, printre altele, vom coopera cu Kremlinul in probleme de mass-media, educatie si cercetare stiintifica.

Cu unii muma, cu altii ciuma

Aceasta intalnire dintre Theodor Melescanu si Valeri Kuzmin, in jurul careia Ministerul de Externe nu a dorit sa faca tam-tam, vine si dupa reactia acida a ministrului de Externe roman la adresa lui Hans Klemm, ambasadorul american la Bucuresti, dar si la adresa celor sase ambasade occidentale care au reactionat printr-o scrisoare oficiala la incercarea Guvernului Grindeanu de a dezincrimina abuzul in serviciu printr-o ordonanta de urgenta adoptata pe furis.

Foto: Facebook/Theodor Melescanu - Ministrul de Externe incalzeste relatiile cu Rusia la foc mic

"Sigur ca am facut si o referire la faptul ca nu este normal ca, atunci cand exista anumite teme de interes pentru relatiile noastre bilaterale, acestea sa ne fie aduse la cunostinta prin intermediul presei.

L-am asigurat pe domnul ambasador Hans Klemm ca sunt capabil sa inteleg si atunci cand ni se vorbeste foarte direct si speram ca pe viitor asemenea lucruri sa nu se mai intample", a reactionat Theodor Melescanu, citat de agentia News.ro, la criticile ambasadorului SUA la Bucuresti vizavi de adoptarea celebrei ordonante Iordache.

Se poate remarca faptul ca reactia celui mai inalt oficial al diplomatiei romanesti a fost destul de acida la adresa aliatilor nostri atat din NATO, cat si din Uniunea Europeana.

Toate aceste mici furii in raport cu partenerii strategici, cat si o apropiere timida de Moscova arata o anume tendinta cultivata la nivelul Guvernului si a aliantei PSD-ALDE. Se tatoneaza o apropiere de Moscova, construirea unei posibile carari de fuga dinspre rigorile occidentale catre paradisul coruptiei, autocratiei si populismului politic reprezentat de Rusia zilelor noastre.

PSD, un partid care provine din vechea constructie politica impusa de URSS, e vorba de Partidul Comunist, pare sa-si fi pastrat macar nostalgia unei relatii privilegiate cu Rusia, dar nu e vorba numai de acest fapt, ci si de cautarea unui aliat care sa-i ofere lui Liviu Dragnea o noua parghie de negociere cu Occidentul pentru a impune un nou mod de a face politica la Bucuresti, unul in care liderii politici sa-si recastige imunitatea absoluta in fata institutiilor de aplicare a legii.

Singura salvare vine din faptul ca, in primul rand, intreaga economie depinde de fluxul finaciar ce vine dinspre Uniunea Europeana, iar in al doilea, atat Vladimir Putin cat si Rusia sunt privite in Romania, cel putin cu suspiciune si teama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Dragnea vizita SUA, #Liviu Dragnea apropiere Rusia, #PSD Vladimir Putin Rusia , #PSD