Micul nostru colt de lume

Autor: Ciprian Mihali - profesor
Luni, 11 Martie 2019, ora 10:38
12885 citiri

De la "Gradina Maicii Domnului" nimeni nu a mai vorbit atat de suav despre Romania pana la Liviu Dragnea si al sau discurs despre "micul nostru colt de lume". Atat de suav si atat de mincinos. Si nu doar despre Romania, ci si despre Europa.

Propun ca de acum inainte sa numim "sindromul Liviu Dragnea" (SLD, o versiune anagramata si agramata a drogarii cu LSD) comportamentul halucinogen prin care se distorsioneaza perceptia realitatii si in care trairile imediate sunt inlocuite cu informatii deformate producand trairi deformate. Acest sindrom descrie pana la urma minciunile fundamentale pe care se intemeiaza aceasta guvernare. Iar cel care ii poarta numele a reusit cu talentu-i nepretuit sa concentreze intr-un singur paragraf nu mai putin de cinci astfel de minciuni.

Sa incepem cu prima halucinatie: Dragnea ne spune ca este un "european convins".

In ce consta europenismul acestui domn creator de halucinatii colective? In practicarea vreunei limbi europene? In cunostintele despre istoria si cultura Europei? In fidelitatea (iertati cuvantul nepotrivit) fata de valorile europene? L-a vazut sau auzit cineva vreodata pe Liviu Dragnea laudand virtutile constructiei europene? Sau ale Europei, ale oraselor sale cu o bogatie culturala inestimabila, ale cetatenilor ei liberi si ospitalieri? In ce consta europenismul acestei puteri?

A doua halucinatie: Dragnea declara prefacut ca spera ca intrarea in UE sa se faca pentru o viata mai buna si pentru mai multa libertate, cand colo el nu a gasit decat frica si teroare in Europa.

Aproape un sfert din populatia Romaniei a parasit coltul de rai local in favoarea unor locuri ingrozitoare din Europa, unde traiesc cutremurati de frica in fiecare zi. Acesta o fi si motivul pentru care tot mai multi dintre ei nu mai vor sa se intoarca niciodata in tara, preferand sa le ofere copiilor lor un viitor bantuit de teroare si frici teribile.

Care sa fie oare rostul unui asemenea discurs? Cui ii e frica in Europa si de Europa? De cel putin 50 de ani incoace si mai ales in ultimii 30, spatiul european s-a construit ca un spatiu al ospitalitatii, tolerantei si libertatii. Atractivitatea lui pentru tarile europene si pentru milioane de oameni din alte colturi ale lumii provine tocmai din aceste virtuti.

Dar cum se face ca ele nu functioneaza tocmai pentru Liviu Dragnea si cei care ii slujesc minciunile? Ce are el si nu au sutele de milioane de oameni? Ce NU are el si au ceilalti?

A treia halucinatie: "nu cerem mai mult respect decat dam noi". S-ar putea ca aici sa existe, totusi, o urma de adevar, asa cum in unele produse alimentare exista urme de alune provocand alergii. Iar aceasta urma provine din respectul pe care "il dam noi" Europei la nivel politic, respectul aratat deciziilor Comisiei de la Venetia, recomandarilor din MCV sau propunerilor Parlamentului sau Comisiei.

Pe de alta parte, nu am auzit vreodata un om politic olandez, portughez sau estonian sa ceara respect Europei. Sa fim bine intelesi: cine are nevoie sa ceara respect, in afara de oamenii mici si frustrati, care se cred mai mari decat sunt si cred ca automat merita respect?

Respectul nu se cere, respectul nu il obtine nimeni cerandu-l ca un cersetor prefacut pe bulevardele pariziene. Si, apoi, pentru ce ar merita sa fie respectat Liviu Dragnea in Europa? Dar Tudorel Toader sau Valcov sau Olguta?

A patra halucinatie: victimizarea. Tot ce facem noi e "criticat, lovit, blocat". Deja ca nu stim cine sunt acesti "noi" si cine sunt "ceilalti". Dar exact aici e miza manipularii: orice victimizare incepe prin a deosebi intre "noi", cei care sufera, si "ei", cei care provoaca suferinta.

O manipulare bazata pe ostilitate si violenta, care are urmatorul mecanism primitiv: pentru ca noi consideram ca suntem criticati, loviti si blocati, ne luam dreptul de a critica, lovi si bloca la randul nostru.

In ce consta manipularea? In primul rand, in inventarea unei violente initiale, imaginare, urmata de reactia violenta, care abia ea este reala (sa ne amintim de 10 august) . "Noi am fost loviti, deci o sa lovim si noi".

In al doilea rand, in inventarea acestui "noi" care se identifica tocmai prin aceea ca toti cei care-l compun se simt victime ale violentei. Un "noi" fictiv si o violenta imaginara produc niste dusmani reali si o violenta efectiva.

Mecanismul logic e urmatorul: sunt buni romani numai aceia care, asemeni mie, se simt loviti. Trebuie sa te simti victima ca sa simti si sa gandesti cu adevarat romaneste. Cei care se simt bine in Europa sunt tradatori.

In sfarsit, a cincea halucinatie: "micul nostru colt de lume". De ce colt? De ce mic? Ca sa mimam ipocrit inocenta paradisiaca pe care o tradeaza cei care pleaca? Ce a mai ramas pur si neatins in coltul nostru de lume din calea coruptiei pesediste?

Europa s-a construit ca un spatiu deschis, in care nimeni sa nu se simta pus la colt, incoltit sau izolat. Europa este un proiect al unui spatiu comun, impartasit de totii europenii, in care sa putem circula liber si de care sa putem sa ne bucuram impreuna.

Daca italienii sau spaniolii si-ar dori micul lor colt de lume numai pentru ei, doua milioane de romani ar trebui sa se intoarca in colturile de lume din Maramures, Vaslui sau Teleorman.

S-o punem, in concluzie, intr-un mod mai simplu: puterea lui Liviu Dragnea, visceral antieuropeana si lasa, incearca sa inventeze frici acolo unde nu sunt si sa le ascunda pe cele reale.

Ea incearca sa inventeze o Europa dusmanoasa si asupritoare, cand de fapt toata constructia europeana se intemeiaza pe libertate si pe raspundere in fata legii.

Declaratiile neconvingatoare ale celui care intruchipeaza provincialismul plin de resentimente sunt contrazise zi de zi de catre aparatul guvernamental si parlamentar, ale carui actiuni sunt de doi ani incoace sfidari la adresa spiritului european.

Si, prin aceasta, atentate la libertatile si drepturile romanilor care se considera cetateni europeni. Prin tot ceea ce fac acesti oameni corupti, inculti si mincinosi, ei ne conving ca singura noastra sansa de a trai demn ca persoane si popor este Europa, nu coltul de lume pradat fara mila si nici gradinile Maicii Domnului din noroiul carora au fugit mancand pamantul milioane de oameni.

Ciprian Mihali a predat timp de 20 de ani filosofia la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. A fost vreme de patru ani ambasador al Romaniei in Senegal. Din 2016 lucreaza la Bruxelles pentru Agentia universitara a Francofoniei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Dragnea PSD Romania, #regim Dragnea colt lume Romania , #PSD