Miracolul trezirii lui Liviu Dragnea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 13:21
10914 citiri
Miracolul trezirii lui Liviu Dragnea

Daca ar fi sa ne luam dupa sondajele de opinie si analizele unei bune parti a comentatorilor politici, PSD va castiga detasat alegerile din decembrie. Daca ar fi sa credem declaratiile liderilor social-democrati, viitorul premier al Romaniei va fi Liviu Dragnea.

Daca s-a intamplat sa-i fi ascultat discursul liderului PSD din Parlament cu ocazia raportului lui Dacian Ciolos despre starea economiei, ati putea fi tentati sa credeti ca Dragnea s-a trezit din somnul prelung in care intrase odata cu intreg partidul si s-a apucat sa faca politica pe bune.

Nu conteaza ca mare parte din lucrurile pe care i le-a reprosat lui Dacian Ciolos nu sunt adevarate, nu au nicio legatura cu realitatea, sunt simple metafore sau doar aproximari si intorsaturi ale cotidianului.

Manipularea pe care a practicat-o Dragnea in discurs, cand il acuza pe Ciolos ca a vandut tara "strainilor", e in mare parte asemanatoare cu contorsiunea cifrelor executata de premierul guvernului tehnocrat, care mai avea putin si spunea ca tot ce au atins ministrii sai s-a transformat in aur.

Cand de fapt e greu sa numesti un singur lucru bun inceput si dus la capata in timpul mandatului lui Ciolos, unde chiar si asaltul asupra industriei doctoratelor plagiate e inca neclar daca va fi dus pana la capat. Ce-i drept, mandatul a fost scurt.

La fel cum si atacurile lui Dragnea asupra activitatii Guvernului Ciolos pot fi usor intoarse in timp si aplicate Executivului condus de Victor Ponta.

Cum cresterea economica a Guvernului Ciolos nu a fost posibila fara bazele puse de predecesorul sau, nici criticile si desfiintarea aplicate de Dragnea nu sunt valabile, acolo unde sunt adevarate, decat in masura in care ele sunt extinse si Guvernului Ponta, ba si asupra tuturor celorlalte.

Din confruntarea Ciolos - Dragnea din Parlament par sa fi castigat ambii protagonisti - Ciolos pentru ca i-a fost data ocazia sa se laude cu performantele guvernarii, Dragnea pentru ca a avut ocazia sa se prezinte ca un lider politic proaspat inviat din mijlocul unei clase politice paralizate - in acelasi timp, amandoi putand fi acuzati de o oarecare complicitate pentru potentarea propriei imagini pe seama celuilalt.

Apropierea campaniei electorale poate explica, pe de o parte, brusca trezire a lui Dragnea, dar ea nu explica si mingea ridicata la fileu pentru Dacian Ciolos. Asta daca nu aducem in calcul si alte strategii si complicitati politice, dincolo de ajutorul reciproc pe care si l-au acordat cei doi protagonisti din Parlament, fie si intr-un mod inconstient si neplanificat.

De aici incolo intram, insa, pe taramul speculatiilor care pot scapa usor de sub orice control rational, in genul celor care-l fac pe Victor Ponta sa spuna ca ii e teama "sa nu se mai organizeze inca vreun Colectiv sau ceva".

Adica singura cale, ar trebui sa intelegem, prin care PSD-ului ar putea sa i se ia victoria deja castigata in alegerile din 11 decembrie.

Dar astfel de declaratii si strategii de campanie au cel mai probabil un singur efect: acela de a trezi din amortire si de a motiva exact electoratul de dreapta, intrucat ele irita "tinerii frumosi si liberi" si-i lasa indiferenti pe simpatizantii traditionali ai social democratilor.

Ramane intrebarea de ce s-a trezit Liviu Dragnea sa-i ofere ocazia lui Dacian Ciolos sa se laude de la tribuna Parlamentului cu performantele guvernarii si de ce Victor Ponta trezeste din adormire un electorat de dreapta el insusi dezamagit de prestatia tehnocratilor?

Teoria conspiratiei ar avea cateva raspunsuri, in frunte cu scenariul prin care Ciolos va fi pastrat si dupa alegerile din decembrie. Traditia politicii de la noi ar trebui sa ne faca insa spectici.

Explicatiile ar putea fi, ca de obicei, extrem de simple si incredibil de nevinovate, precum inadecvare la schimbarile asteptate in societate si neintelegerea oportunitatii politice a momentului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#discurs Dragnea Parlament atac Ciolos, #Dragnea atac Ciolos, #Ciolos replica Dragnea , #PSD