O noua doctrina: Hotul votat e deputat curat

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 11:08
9098 citiri

In primele ore din februarie, am trait o mica revolutie. Strada a reusit sa-l determine pe premier sa abroge OUG 13. Aceasta fusese adoptata pentru a salva coruptii din partide, in frunte cu L. Dragnea. Dupa cateva zile, presiunea cetatenilor l-a obligat la demisie pe Iordache-alta-intrebare, redactorul ordonantei cu pricina.

PSD si ALDE au pierdut o batalie, dar n-au abandonat razboiul. Asa ca au repornit masinaria.

Mai intai, l-au dat jos pe Grindeanu, fiindca n-a ascultat comanda de partid. Au gasit un prim-ministru si mai obedient. Unul care a acceptat ca ministrul Justitiei din cabinetul lui sa faca mai mult decat o OUG, si anume sa modifice Legile Justitiei, pentru a anula autonomia procurorilor si judecatorilor.

CSM a emis un aviz negativ, presedintele a zis ca nu e deloc bine ce se-ntampla, oficialii de la Bruxelles au sugerat Guvernului sa solicite o opinie de la Comisia de la Venetia. Degeaba. Dragnea e hotarat sa-si salveze pielea cu orice pret, iar partidul executa ordinul fara sa cracneasca.

In Parlament, "patronul" dezbaterilor despre Legile Justitiei e ministrul demis in iarna. A primit cadou o comisie ad-hoc, ocolind regulamentele Camerelor. Colegii sai de coalitie au intetit linsarea mediatica a sefei DNA si au stigmatizat cetatenii si organizatiile care au criticat proiectele.

Deunazi, Tariceanu considera obiectiile civice la planul PSD-ALDE ca o "bazaiala in jurul unui musuroi", iar pesedistii propuneau intimidarea prin lege a ONG-urilor.

S-a ajuns, de curand, in faza elaborarilor ideologice. Coruptii cu functii inalte denunta un "stat paralel", iar cei care au fost la putere, iar apoi in puscarie dau lectii despre justitie si democratie.

Fostul premier Nastase explica, de pilda, ca "alegatorii au hotarat ca Dragnea e nevinovat". Iata miezul doctrinei PSD-ALDE: hotul votat e deputat curat.

E, de fapt, in curs o contra-revolutie. Partidele de opozitie nu o pot opri. PNL si USR au depus o motiune de cenzura, dar majoritatea n-a intrat in sala de plen, pentru ca nu cumva vreun rebel sa tradeze "cauza".

Strada fierbe din nou. Ieri, s-a protestat in circa 100 de orase. Dar ii pasa oare lui Dragnea de asta? Unii cred ca doar presedintele mai poate opri tavalugul, organizand referendumul anticoruptie propus la inceputul anului. Asa sa fie?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dragnea OUG 13, #PSD legile justitiei, #proteste Justitie , #PSD