Panica: PSD castiga tot

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 07:58
14078 citiri
Panica: PSD castiga tot

Exista o banuiala tot mai generalizata, dincolo de diverse sondaje de opinie mai mult sau mai putin contrafacute, care spune intr-un glas ca PSD va castiga detasat alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Un scenariu de groaza nu doar pentru Cotroceni, care inca viseaza la "Guvernul meu", sau PNL - un partid intrat intr-o stare catatonica, dar foarte probabila victorie pare sa-i sperie pana si pe liderii social democrati.

Doar asa s-ar intelege inexplicabila apatie si timiditate a liderilor PSD inainte cu doar 3 luni de alegerile care vor furniza o noua majoritate parlamentara si un nou Guvern. In ciuda traditiei care obliga partidele sa isi anunte din timp viitorul posibil premier, pentru ca in jurul sau sa se construiasca si un minim program de guevrnare, de data aceasta PNL si PSD se comporta ca si cum alegerile nu le-ar privi in mod direct.

In cazul PNL, starea de blocare e usor de inteles, intrucat cred ca nici cel mai optimist si fanatic liberal nu mai crede ca partidul lor are vreo sansa sa formeze o majoritate dupa alegeri. Pe cale democratica si fara artificii la limita sau dincolo de lege. Liderii partidului sunt inca sub anestezia lectiei alegerilor locale - imbratisarea exclusiva a discursului anticoruptie pare sa fie drumul sigur spre sinucidere politica.

Iar dincolo de clamarea puritatii morale, reformei si curateniei care oricum nu a avut loc, basca si cu partidul inca fracturat si nefuzionat, tot ce le-ar mai ramane liberalilor sa ofere alegatorilor ar fi promisiuni electorale despre care toata lumea stie ca nu mai prind nici la adolescentii cei mai naivi.

Dimpotriva, in PSD se stie de acum ca e suficient sa stea cuminti in colegii, eventual sa astepte fie pusi sub urmarire in vreun dosar incropit in graba de un procuror zelos anticoruptie, iar victoria e ca si asigurata. Putin nationalism difuzat de la centru, un strop de piosenie si PSD nu va avea nevoie decat de o strangere de mana cu ALDE al lui Tariceanu.

Intrebarea pe care si-o pun cei care au lucrat la erodarea PSD e cat de mult bine i-au facut incercand sa-l distruga. In lipsa unui raspuns la intrebarea de mai sus, Klaus Iohannis a facut primul pas spre o colaborare cu viitoarea majoritate din jurul PSD, recunoscand ca vremea tehnocratilor a trecut si urmeaza sa revenim la o guvernare politica.

Nevenindu-le sa creada urechilor, Dragnea si Ponta numai cat nu i-au multumit lui Iohannis pentru recunoasterea si acceptarea unei stari de normalitate fara de care nu exista democratie. Cred ca a fost punctul in care s-a vazut cel mai bine cat de amortita a ajuns clasa politica, punctul mort in care s-a blocat de fapt discursul politic.

In PSD singurul care mai articuleaza un discurs coerent politic este Victor Ponta, insa o face sub presiunea resentimentelor inca vii dupa debarcarea din fruntea Guvernului. Dar nici macar Ponta, de exemplu, nu ataca teme cum ar fi punerea in ordine a haosului care domneste in zona serviciilor secrete si controlul acestora asupra mediului de afaceri sau inegalitatile tot mai mari din societate.

In schimb, pana si Ponta se multumeste sa recite poezia cu capitalul romanesc asuprit de cel strain, cu voia ba chiar ajutorul cuplului Iohannis - Ciolos. De ca si cum, in cazul in care ar fi adevarat, procesul s-ar fi declansat spontan dupa debarcarea sa si nu ar avea radacini intr-o veche traditie a liderilor Romaniei de a se supune si accepta ordinele si directivele "straine".

Asadar, cu un PNL amutit si cu atitudine de pierzator si un PSD declarat castigator inainte de vot, dar la fel de catatonic in discursul politic, fara lideri credibili si cu teama de puterea pe care ar primi-o prin vot, cine si de ce s-ar speria de o eventuala victorie detasata a social democratilor?

Cand niciuna dintre fortele politice nu isi propune sa chestioneze ordinea tot mai dezechilibrata a societatii si mecanismele care o fac posibila, falsele spaime trebuie sa fie intretinute chiar de catre cei care stiu ca doar astfel isi conserva statutul privilegiat.

Din acest punct de vedere, alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt deja inutile si irelevante. Nimeni nu va indrazni sa deranjeze puterea nici macar cu o intrebare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#PSD alegeri parlamentare, #PSD guvern, #PNL guvern, #PNL alegeri parlamentare , #PSD