Pe ce va topai, totusi, Guvernul Tudose

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 09 Iulie 2017, ora 19:44
9252 citiri
Pe ce va topai, totusi, Guvernul Tudose

Cate luni va ramane in functie Guvernul Tudose? Ce soarta va avea cel de-al doilea Executiv plantat in Palatul Victoria de Liviu Dragnea? Acestea sunt intrebari ce par secundare pe langa cele doua mari probleme ale principalului partid de guvernare - cum se va incheia aventura penala a sefului PSD si de unde va face rost de bani pentru actualele si viitoarele cresteri de salarii ale bugetarilor.

Eu cred ca soarta penala a lui Liviu Dragnea poate si va influenta in mod sigur destinul Guvernului Tudose, indiferent de modul in care se va finaliza dosarul in care e judecat si care urmeaza sa primeasca o sentinta definitiva in curand, cel mai probabil in toamna acestui an.

Faptul ca DNA a anuntat, dupa ce Rise Project a publicat cea mai recenta ancheta despre firma si banii lui Dragnea, ca procurorii cerceteaza in rem faptele mentionate de investigatia jurnalistica nici nu mai conteaza atat de mult pentru prezentul si viitorul apropiat al sefului PSD.

Pentru ca daca va fi condamnat in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu, in virtutea faptului ca mai are deja o condamnare, momentul va fi si capat de linie pentru Liviu Dragnea. Tocmai de aceea ma astept ca pana atunci, fie Guvernul, fie Parlamentul, sa "puna in ordine" problema pragului la abuzul in serviciu, cu atat mai mult cu cat exista deja doua pronuntari ale Curtii Constitutionale pe acest subiect.

Daca Liviu Dragnea mai viseaza sau nu sa ajunga premier tine mai mult de fantezia sefului PSD, din moment ce pare deja o mare performanta situatia in care se afla in prezent - lider al partidului de guvernare, sef al Camerei Deputatilor si premier din umbra al oricarui prim-ministru va functiona acum sau in viitor la Palatul Victoria.

Astfel avem un tablou al guvernarii impartit in doua. In prima jumatate, in mod normal, ar trebui sa fie prioritatea zero a actualului Guvern, respectiv identificarea de resurse care sa aduca bani la buget pentru a sustine cresterile care vor intra in vigoare de anul viitor.

In cea de-a doua jumatate a imaginii guvernarii, vedem efecte tot mai ciudate ale preocuparii si ingrijirii pentru justitie, ce mie imi par menite sa conserve sau chiar sa curete cazierului lui Liviu Dragnea.

Dincolo de clasicile initiative legislative care sa duca la gratiere sau chiar amnistia unor fapte de care, printre altii, e acuzat si liderul PSD, vedem si balbele care guverneaza politicile fiscale ale social democratilor si care ar putea fi explicate tot ca un efect al statutului judiciar incert al lui Liviu Dragnea.

PSD se afla intr-un paradox in care o majoritate poate si mai mare decat cea care l-a votat asteapta si se roaga ca promisiunile privind majorarile salariale sa fie respectate si duse la bun sfarsit, dar pe de alta parte nimeni nu pare de acord cu masurile noi anuntate de social-democrati.

Este adevarat, in acelasi timp, ca un partid care are in frunte un lider cu atat de multe probleme nu va avea niciodata forta sa negocieze sau sa impuna societatii masurile care ar trebui sa redistribuie avutia dinspre varful celor mai putini catre baza celor mai multi.

In realitate, un astfel de partid poate da nastere cel mult unui Guvern exact precum cele pe care le-a produs deja PSD, Grindeanu sau Tudose, ce are cel mult curajul unui mort cand vine vorba sa impuna masurile economice si fiscale din program. Adica exact asa cum pare ca se intampla cu impozitul pe cifra de afaceri si restul initiativelor fiscale.

Asadar, in ciuda faptului ca rapoartele oficiale si statisticile arata ca avem tara cu inegalitatile cele mai mari din UE, unde munca este impozitata si taxata mai mult decat capitalul, unde investitiile inca sunt cele mai rentabile si profitabile, iar statul cheltuie cel mai putin pentru educatie si sanatate, nu avem si o forta politica insa care sa corecteze aceste anomalii si aberatii care tin Romania intr-o subdezvoltare consolidata.

Paradoxul e si mai interesant cand stim ca avem si un partid care a castigat cele mai recente alegeri exact cu un astfel de program de corectare, dar care s-a pierdut intre slabiciunile liderilor sai si forta celor care au tot interesul sa mentina tara in aceasta subdezvoltare cronica.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#PSD promisiuni cresteri salarii, #PSD impozitare multinationale profit, #PSD impozit cifra afaceri , #PSD