Pe Dragnea il supara "defaimarea sociala", asa ca a facut o lege cu amenzi uriase

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 14:35
4521 citiri
Pe Dragnea il supara "defaimarea sociala", asa ca a facut o lege cu amenzi uriase
Foto: site PSD

Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, a depus un proiect de lege la Senat care prevede amenzi drastice pentru "defaimare sociala", de pana la 30.000 de lei, daca vizeaza o persoana fizica, si de maxim 60.000 de lei in cazul unui grup social.

Proiectul de lege initiat de deputatul PSD poarta titlul "Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup" si prevede, printre altele, infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, precum si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa difuzeze programe care promoveaza toleranta, iar scolile sa fie obligate sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii", informeaza Mediafax.

In actul normativ se precizeaza ca prin defaimare sociala se intelege fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la o categorie de persoane, "care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

Conform noii legi, defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 lei, daca vizeaza un grup social.

Persoana care se considera defaimata se poate adresa instantei de judecata pentru a cere acordarea de despagubiri sau anularea situatiei create prin discriminare fie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei, fie "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei".

Campanie inedita impotriva discriminarii: Raed Arafat si alte personalitati s-au alaturat (Video)

Pe de alta parte, inspectoratele scolare judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor fi obligate sa organizeze anual pentru cadrele didactice cel putin un curs in domeniul drepturilor omului si promovarii tolerantei, iar Guvernul va fi obligat sa prezinte cel putin o data pe an o analiza a stadiului implementarii masurilor privind promovarea drepturilor omului, demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup la nivelul administratiei publice.

De asemenea, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor fi insarcinate anual cu elaborarea unui plan similar, si orice angajator cu cel putin 50 de angajati va include in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.

In cadrul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, care, printre alte atributii, va putea acorda diplome si distinctii anuale institutiilor mass-media care s-au remarcat prin promovarea demnitatii umane si tolerantei.

Traian Basescu, amendat pentru discriminarea rromilor - a pierdut procesul cu CNCD

In expunerea de motive, Liviu Dragnea arata ca finantarea acestui departament pentru o perioada de 5 ani se ridica la 2.993.060 lei, suma care include finantarea a 10 posturi in cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica si echipamente.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dragnea lege defamare sociala amenzi, #Dragnea lege toleranta drepturile omului , #PSD