PSD, incotro? Calea sinuciderii colective

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 10:18
18392 citiri
PSD, incotro? Calea sinuciderii colective

PSD arata acum precum o masina condusa de un sofer care si-a pierdut uzul ratiunii si o izbeste de toate gardurile, de toate zidurile, de toti copacii cu perspectiva clara de a o face cu totul praf. O masina de lux si un sofer care o condusese impecabil pana acum.

Fara opozitie, cu un presedinte constitutional, cu un DNA sufocat de atacuri politice si decizii CCR menite sa distruga anticoruptia, PSD a reusit performanta sa faca treaba tuturor adversarilor politici, adica sa se distruga singur.

Liviu Dragnea s-a descalificat definitiv si irevocabil atunci cand, impins de disperare, a acceptat concesiile UDMR, adica revendicari pe care niciun partid, niciun om politc nu le-a acceptat vreodata, pentru ca ele lovesc o simbolistica nationala profunda si genereaza un risc de instabilitate si tensiuni de neasumat pentru un om normal la cap.

A renuntat la ele atunci cand partidul a inteles ca va fi maturat de tsunami-ul creat, dar a fost prea tarziu. Deja raul fusese facut. Simplul fapt ca ai fost dispus la asa ceva este suficient pentru a te anula ca om politic si ca lider, atat in fata electoratului, cat si in fata propriului partid care nu are cum sa treaca peste o asemenea eroare de calcul.

De ce? Pentru sine, totul doar pentru sine.

Motivarea deciziei CCR privind interdictia impusa condamnatilor de a ocupa o functie guvernamentala explica multe.

Dupa cum arata opinia concurenta (adica opinia care sustine solutia, dar se disociaza de motivarea majoritara) formulata de Livia Stanciu, aceasta decizie este, practic, o mare ilegalitate comisa de CCR.

Sesizarea Avocatului Poporului privind art 2 din Legea 90/2001 a fost respinsa, insa in motivare, CCR ii deschide doua mari porti lui Liviu Dragnea.

Desi articolul este declarat constitutional, CCR isi permite din nou sa legifereze si ofera doua solutii pentru Liviu Dragnea.

Pe de-o parte, pune limite interdictiei prevazuta de lege care ar trebui sa inceteze in caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie.

Dar, mai mult decat atat, CCR impune legiuitorului sa il curete pe Dragnea de interdictie: "sarcina de a realiza o corelare necesara intre conditiile de acces in functia de membru al Guvernului si cea de membru al Parlamentului, avand in vedere, pe de o parte, compatibilitatea intre cele doua functii publice."

De ce inseamna eliminarea interdictiei? Pentru ca, in cazul parlamentarilor, ea nu exista si nici nu poate fi impusa cat timp conditiile impuse pentru candidatura nu pot fi inasprite, pentru ca sunt incluse in Constitutie: art 37 - Dreptul de a alege si de a fi ales.

Cat de ilegal se comporta CCR, impachetand o admitere in respingere si devenind legiuitor pozitiv ne arata Livia Stanciu in opinia concurenta:

"Curtea nu poate impune obligatii unor autoritati publice cata vreme ea insasi, in cuprinsul aceleiasi decizii, a constatat ca nu este competenta sa o faca.

In plus, astfel de considerente nu ar fi putut sustine nici macar o decizie de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate, intrucat se bazeaza pe o premisa gresita, si anume ca functiile de membru al Guvernului si cea de parlamentar ar trebui exercitate simultan, in toate cazurile, ceea ar impune, in mod firesc, compatibilitatea conditiilor de acces in privinta lor.

Altfel spus, Curtea se raporteaza la un Guvern alcatuit numai din ministri care au calitatea de parlamentar. Or, Constitutia stabileste doar o posibilitate in acest sens, iar nu o conditie/obligatie de a ocupa simultan cele doua demnitati publice."

Exact la fel se intampla probabil si in cazul pragului pentru prejudiciu in cazul infractiunii de abuz in serviciu, dupa cum arata comunicatul dat in ziua deliberarii.

Deci prin depasirea atributiilor, chiar potrivit propriei jurisprudente care nu ii permite sa legifereze, CCR i-a deschis de fapt lui Liviu Dragnea drumul sa scape de a doua condamnare si sa scape de efectele primei condamnari pentru a ajunge cu adevarat stapanul Romaniei.

Avea insa nevoie de doua OUG, una pentru prag la abuz, alta pentru eliminarea interdictiei de a fi premier, sub pretextul deciziilor CCR, pe care Sorin Grindeanu a refuzat sa le emita.

Pentru a-l presa, Liviu Dragnea a intrat intr-o spirala din care nu a mai putut sa iasa si in care a tarat intreg PSD si apoi intreaga tara.

Cred ca orice social-democrat care nu doreste sa se duca direct spre sinucidere politica ar trebui sa inteleaga, asadar, ca:

1. Liviu Dragnea nu da doi bani nici pe partid, nici pe tara, ci doar pe propria libertate si pe propria putere, pentru care este dispus sa dea foc si partidului, si tarii, asa cum a facut-o deja de doua ori si, cu siguranta, ar face-o din nou, daca ar mai avea ocazia si interesul.

2. Daca motiunea de cenzura va trece, jocul se va muta la Cotroceni, adica la un Klaus Iohannis aflat intr-un moment de gratie, la o foarte mare anvergura politica internationala. Din aceasta pozitie extrem de favorabila, Klaus Iohannis nu are niciun motiv rational sa ii faca pe plac lui Liviu Dragnea in privinta premierului si sa desemneze o marioneta a acestuia.

Iar Liviu Dragnea nu va propune decat o marioneta, care sa dea toate ordonantele care sa-l scape si sa-i deschida calea spre sefia Guvernului. Si daca presedintele refuza marioneta, ce o sa faca Liviu Dragnea?

Fie se va supune, dar episodul de acum se va repeta atunci cand si viitorul premier va refuza sa hacuiasca Codul Penal sau sa rastoarne bugetul.

Fie va tari partidul intr-o alta aventura sinucigasa, aceea a suspendarii presedintelui care va scoate practic Romania din lumea civilizata, avand in vedere imaginea externa foarte buna a lui Iohannis.

Asta in timp ce dl Dragnea este total nefrecventabil pentru partenerii externi. Pentru ei, el nu poate fi decat un condamnat.

Incotro crede PSD ca se duce cu Liviu Dragnea in frunte? Nu e suficienta umilinta, nu e suficient prejudiciul provocat numai pentru ambitii si interese personale inca de la inceputul anului?

Pe mine soarta PSD ma intereseaza foarte putin, la fel ca a oricarui partid, dar ma intereseaza soarta Romaniei atrasa in jocul pe persoana fizica al lui Liviu Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motiune de cenzura Grindeanu, #Dragnea CCR condamnare , #PSD