PSD, "retreat" la malul marii pentru a pune la cale planul de actiune in Parlament

Joi, 24 August 2017, ora 09:28
4509 citiri
PSD, "retreat" la malul marii pentru a pune la cale planul de actiune in Parlament
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a convocat pe social-democrati, joi si vineri, la malul Marii Negre, in Neptun, intr-o sedinta a CExN premergatoare sesiunii parlamentare de toamna, unde urmeaza a se stabili programul legislativ al coalitiei de guvernare, dar si chestiuni organizatorice.

CExN al PSD, a carui reuniune oficiala va avea loc vineri, incepand cu ora 12:00, va fi precedat de o sedinta a coalitiei de guvernare, care a fost convocata pentru joi. Mai mult, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a invitat pe omologul sau de la ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sa ia parte la sedinta CExN de vineri.

Atat la nivelul coalitiei, cat si al CExN al PSD, se va discuta despre abordarea politica a unor teme "fiebinti", devenite astfel fie prin faptul ca au un impact social ridicat, fie ca nu au fost indeplinite la timp si, prin amanarea lor, nu s-a respectat programul de guvernare.

Subiectele fierbinti pe agenda pesedistilor

Astfel, principala tema de discutie in coalitie si CExN va viza programul legislativ in sesiunea parlamentara care urmeaza sa debuteze la inceputul lunii septembrie.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat in repetate randuri ca asteapta de la Guvern ca proiectul privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) sa depaseasca faza de avizare si sa ajunga in Parlament, imediat dupa ce incepe noua sesiune parlamentara.

FSDI reprezinta una dintre principalele intarzieri in materie de acte normative, in relatia cu promisiunile cuprinse in programul de guvernare, reprosuri in aceasta privinta primind si fostul premier Sorin Grindeanu, in evalurea negativa a Cabinetului sau.

In ceea ce priveste masurile cu impact social, coalitia de guvernare si PSD trebuie sa decida intre mai multe variante ale Legii pensiilor.

"Variantele Legii pensiilor sunt gata. Am vrut sa dam posibilitatea coalitiei sa aleaga dintre ele. Din punct de vedere financiar, sunt sensibil egale (...) Dupa ce va fi aleasa varianta finala, va fi trimisa Parlamentului", a declarat recent ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, precizand ca toate variantele contin cresterea valorii punctului de pensie la 1.775 de lei pana in anul 2020.

Vasilescu a estimat ca proiectul de lege a pensiilor ar putea fi adoptat de catre Parlament in luna decembrie a acestui an.

Legea pensiilor va contine prevederi si in ceea ce ii priveste pe parlamentari. Astfel, premierul Mihai Tudose a precizat, recent, ca parlamentarii vor incasa pensiile speciale doar dupa ce vor face varsta de pensionare.

O alta promisiune politica facuta de ambii lideri ai coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, vizeaza modificarea Statutului deputatilor si senatorilor, inca din debutul sesiunii parlamentare, astfel incat sumele forfetare majorate ca urmare a legii salarizarii unitare sa fie plafonate la nivelul anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Un alt punct fierbinte si care reclama o decizie politica priveste majorarea accizei pentru carburanti. Premierul Tudose a dat asigurari ca acciza va fi majorata, dar a mentionat ca decizia privind procentul de majorare si momentul aplicarii urmeaza a fi luata in functie si de simularile care se fac la ministerul de Finante. In context, Tudose a spus ca Guvernul lucreaza la Legea redeventelor - acestea urmand a fi modificate incepand cu 1 ianuarie 2018, iar majorarea va fi facuta in acord cu comportamentul "la pompa" al operatorilor economici.

Alte discutii ar putea viza masura privind trecerea obligatiei platii CAS si CASS din sarcina angajatorului in sarcina angajatului sau TVA split, dar si rectificarea bugetara care a fost anuntata deja de premierul Mihai Tudose pentru luna septembrie.

Si Legile Justitiei vor ajunge in Parlament, ministrul Tudorel Toader starnind un val de nemultumiri si noi proteste dupa ce a prezentat ieri modificarile pe care le trimite spre aprobarea Legislativului.

Evaluare la 2 luni de guvernare. Tudose n-are de ce sa-si faca griji, spune Dragnea

O alta discutie va viza evaluarea Guvernului la 2 luni de la preluarea mandatului. Date fiind declaratile recente ale liderului PSD, Liviu Dragnea, premierul si ministrii nu au de ce sa isi faca probleme in acest sens.

"Nu am nemultumiri in legatura cu ministrii. Sunt in regula si cu premierul si cu Guvernul, sunt in grafic, lucreaza, au recuperat mare parte din ceea ce era de recuperat", a declarat, recent, Dragnea.

Pe de alta parte, in CExN al PSD se va discuta despre liderii de grup care vor activa in noua sesiune parlamentara si care ar putea fi Ioan Munteanu la Camera Deputatilor si Serban Nicoale la Senat.

O alta chestiune organizatorica vizeaza preluarea presedintiei Comsiei SRI, dupa desemnarea senatorului Adrian Tutuianu ministru al Apararii. Potrivit unor surse, cele mai mari sanse pentru a fi nominalizat pentru aceasta functie le are senatorul Claudiu Manda, acesta fiind sustinut de Dragnea.

De asemenea, senatorii PSD trebuie sa decida pe cine vor sustine pentru functia de secretar al Senatului, post care va fi vacantat de Tutuianu la inceputul sesiunii parlamentare, ca urmare a plecarii sale la Guvern.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Liviu Dragnea PSD sedinta Neptun 2017, #PSD plan legi Parlament septembrie 2017 , #PSD