Realitatea stramba pe care incearca sa o impuna PSD: violenta si represiunea sunt normale, e chiar democratic

Marti, 21 August 2018, ora 20:35
15041 citiri
Realitatea stramba pe care incearca sa o impuna PSD: violenta si represiunea sunt normale, e chiar democratic

Carmen Dan este ministru de Interne din ianuarie 2017. Alaturi de Olguta Vasilescu, este una dintre cele mai vechi detinatoare de portofoliu din PSD, ocupand aceasta functie cu mici intreruperi de la alegeri si pana acum.

Carmen Dan isi da demisia din Guvernul Grindeanu pentru a-l izola pe intaiul premier PSD din actuala legislatura la comanda lui Liviu Dragnea care intrase in conflict cu propriul premier.

Gestul a fost urmat de intregul Cabinet, iar premierul care a refuzat sa demisioneze a fost alungat printr-o motiune de cenzura depusa si sustinuta de liderul PSD in Parlament.

Carmen Dan este extrem de apropiata de seful social-democratilor. A ajuns "bratul inarmat" al acestuia dupa ce a reprimat violent mitingul de vineri, 10 august.

Legatura ministrului de Interne cu "coordonarea" interventiei jandarmilor si atacul cu gaze lacrimogene asupra zecilor de mii de protestatari s-a facut prin Directia Generala de Management Operativ, structura fara personalitate juridica si care se afla in subordinea directa a ministrului de Interne.

Dar, mai grav, dupa coordonarea represiunii, a fost incercarea doamnei Carmen Dan din zilele care au urmat atacului jandarmilor asupra protestatarilor de a "normaliza violentele".

Ministrul de Interne, intr-o declaratie publica, anunta ca atacul fortelor de ordine asupra protestatarilor este ceva firesc in statele civilizate, iar oamenii ar trebui sa se obisnuiasca si sa accepte interventia in forta a jandarmilor.

"In orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca in Romania, statul intervine in forta pentru restabilirea ordinii si sigurantei publice. Cred ca toti cetatenii au avut ocazia sa vada cum se desfasoara astfel de interventii de restabilire a ordinii publice in orice alt stat democratic", a declarat Carmen Dan, sambata, 11 august.

Aceasta atitudine a ministrului lasa sa se intrevada unul dintre obiectivele urmarite de PSD prin reprimarea violenta a manifestatiei, acela de a crea o normalitate a represiunii.

Un presedinte de partid, aflat in cautarea unei armate

In opinia mea, una dintre motivatiile politice ale atacului asupra manifestatiei din 10 august a fost aceea de a pune capat cu orice pret protestelor la adresa Guvernului si a coruptiei politicienilor.

Crearea unei "legitimitati" a interventiei in forta i-ar fi oferit lui Liviu Dragnea o armata, e vorba de Jandarmeria Romana, si posibilitatea de a spune ca atacarea adversarilor e justificata.

In cazul in care ar fi reusit, pozitia lui Liviu Dragnea in partid s-ar fi imbunatatit, ar fi dovedit ca nu si-a pierdut puterea, dar l-ar fi ajutat sa-si refaca si legatura cu Calin Popescu Tariceanu in ce priveste relansarea strategiei de suspendare a presedintelui.

Dar planul n-a reusit. Opinia publica e revoltata de interventia in forta a jandarmilor. Miile de imagini care au fost vazute de milioane de oameni pe retelele sociale sau la televizor in care copiii nu pot respira din cauza gazelor - in care oamenii sunt batuti cu bestialitate, fara motiv, in care protestatarii pasnici sunt atacati cu grenade acustice si lacrimogene - au produs o stare de neliniste in intreaga societate.

Carmen Dan, un ministru de Interne care sustine ca interventia brutala a fortelor de ordine este normala - Foto: Hepta.ro

Iesirea de duminica seara a ministrului Carmen Dan nu a facut decat sa puna gaz pe foc, prestatia domniei sale a fost una de complicitate cu cei care au folosit violenta, incercand sa justifice interventia in forta.

Ecaterina Andronescu produce o degringolada si mai mare in PSD

Acum, reprezentantii PSD cauta o cale de a iesi de sub presiunea societatii, dar au plecat pe un drum inchis, cu declaratii fanteziste facute de eurodeputatii Dan Nica, Ioan Mircea Pascu si de senatorul Liviu Ioan Pop, oamenii care n-au aderenta la public din cauza controverselor din jurul lor si a lipsei de carisma.

De exemplu, Ioan Mircea Pascu a devenit subiect de glume dupa o postare conspirationista pe retelele sociale in care sustinea ca Putin a indepartat ploaia pentru a proteja desfasurarea Campionatului Mondial de Fotbal desfasurat in Rusia.

Insa, cea mai importanta voce moderata a social-democratilor i se opune lui Liviu Dragnea si a anuntat ca e nevoie de discutii serioase la nivelul PSD. E vorba de senatorul Ecaterina Andronescu.

Luarea de pozitie a Ecaterinei Andronescu vine intr-un moment in care declaratiile oficiale sunt din ce in ce mai contradictorii si nu se bazeaza pe dovezi.

Carmen Dan a evitat adevarul, incercand sa scape si sa salveze institutia Jandarmeriei, dar lunga sa declaratie a lasat prea multe intrebari fara raspuns. Posibilitatile ei de manevra pot fi limitate foarte usor de cercetarea penala inceputa de procurori asupra interventiei brutale a fortelor de ordine din data de 10 august.

Tot o incercare de a "normaliza reprimarea protestelor" a fost si postarea pe pagina de Facebook a Jandarmeriei a unui colaj propagandistic de clipuri realizat de postul de televiziune Russia Today, care vrea sa ilustreze brutalitatea fortelor de interventie din Occident asupra protestatarilor.

Cat de credibil si onest poate sa fie acest demers, cand Carmen Dan incearca sa legitimeze atacul jandarmilor asupra a zeci de mii de manifestanti pasnici prin propaganda realizata de Vladimir Putin, liderul rus, acuzat ca a eliminat fizic mai multi jurnalisti si reprezentanti ai Opozitiei, care a atacat opozanti ai regimului sau cu poloniu radioactiv si cu neuro-toxine?

Din pacate, asa cum il vad eu, obiectivul fixat de PSD in urma represiunii din 10 august e clar si ingrijorator - cel al transformarii Romaniei intr-un stat politienesc, expulzat din Uniunea Europeana si din NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Carmen Dan interventie jandarmi, #Carmen Dan ministru de interne, #Liviu Dragnea presedinte PSD, #proteste 10 august reprimare violenta, #interventie jandarmi proteste , #PSD