Reforma lui Liviu Dragnea - boala lunga

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 August 2015, ora 06:18
6681 citiri
Reforma lui Liviu Dragnea - boala lunga

De cateva zile, ma simt ca in bancul cu conserva. Daca deschid una, iese din ea Liviu Dragnea? Cum deschid televizorul, pe orice post, am sanse peste 50% sa dau daca nu peste un talk-show cu presedintele PSD, atunci macar peste o stire despre declaratiile sau postarile pe Facebook ale domniei sale.

Ba cum o sa reformeze PSD, ba despre tristetile legate de "tanarul prieten" Ponta, ba cum cheama la ordine ministrii PSD, ma rog, grijile dlui Dragnea.

Din punctul de vedere al presei, e normal. Dl Dragnea este nu numai presedintele PSD (nu cred ca mai are rost sa mai vorbim despre interimar), ci un fel de premier de facto al Romaniei spre care se duce in mod evident tot mai multa autoritate dinspre Palatul Victoria.

Sigur ca poate fi racoritor faptul ca dl. Ponta pierde galopant putere, pentru cei care considera ca atat timp cat a avut-o deplina, n-a folosit-o in interes public (nu stiu de ce dar imi vine greu sa folosesc formula interes national). Dar, la rece, saltul "calitativ" mi se pare remarcabil.

Adica nu mai avem un presedinte PSD inculpat, ci unul de-a dreptul condamnat in prima instanta si care peste cateva luni, dupa judecarea recursului, ar putea intra in puscarie. Sigur ca pentru activul PSD este o uriasa diferenta intre un lider urmarit penal pentru invarteli cu un tovaras vechi in favoarea propriului buzunar si un martir al campaniilor si masinariei pesediste, sacrificat, nu-i asa?, pentru victoria PSD, mai ales in lupta cu Traian Basescu.

Dar in termenii statului de drept nu cred ca e vreun castig, dimpotriva. Dl Dragnea are o vinovatie confirmata in prima instanta si inca pentru o infractiune asimilata celor de coruptie.

Deci nu vad castigul ca puterea guvernamantala trece pe halci de la un inculpat la un condamnat in prima instanta. Cum s-ar zice, un "up-grade" penal. Ce ne arata el? Ca PSD nu mai are lideri viabili, adica si cu forta in interior si cu imagine curata.

Dl Dragnea ne spune ca vrea sa atraga spre PSD intelectuali de stanga. E foarte bine daca vrea asta. Dar eu ma intreb asa: ce intelectual de stanga onest va accepta sa isi asocieze imaginea cu a unui condamnat in prima instanta, care a declansat de fapt o restauratie in PSD, cu trimitere directa catre perioada si chiar persoana lui Adrian Nastase si a lui Ion Iliescu?

Dl Dragnea are toate sansele sa reorganizeze partidul, sa ii redea vigoarea organizationala si disciplina de alta data, sa mobilizeze comandourile de baroni. Are si experienta si stiinta necesare. Si asta inseamna ca PSD ar reusi sa-si consolidieze electoratul captiv, bazinul de aproximativ 30%, sub care nu a scazut niciodata.

Oamenii acestia vor fi probabil fericiti ca partidul, dominat in ultima vreme de lupi tineri ostentiv de bogati, se reintoarce cu fata spre "popor", asa cum era Ion Iliescu, la care Liviu Dragnea a facut de altfel apel.

Dar acest electorat este in scadere inevitabila din motive biologice. Asa ca pentru PSD cred ca marea incercare era sa capteze electorat nou, tanar, din zona care doreste intr-adevar o stanga, dar moderna, reformata si integra. Un electorat care nu vrea stanga cu punga in mana. Nu vad cum dl Dragnea insusi si oferta domniei sale de lideri resapati poate aduce asa ceva.

Asadar, Liviu Dragnea poate opri pe moment dezintegrarea galopanta a PSD. Cel mai logic din punct de vedere politic ar fi sa-l impinga pe Victor Ponta spre demisie ca sa scape definitiv de "tanarul prieten" si sa retraga PSD in opozitie, cea mai buna pozitie de atac a alegerilor de anul viitor pentru un partid cu problemele interne si de imagine ale PSD. Cea mai profitabila este campania negativa din opozitie.

Dar probabil ca miscarea nu va fi facuta, decat dupa ce noul protocol cu UNPR va fi semnat, iar generalul Oprea va ramane legat de PSD pentru locuri in parlament si la locale. Asa ca la Palatul Victoria nu ar putea fi instalat decat un guvern minoritar PNL, vulnerabil, pe care UNPR sa-l tina acolo in numele interesului national pentru ca PSD sa il poata toca temeinic.

Poate fi o strategie pe termen scurt, cum spuneam, reusita, dar ea nu se profileaza decat ca o prelungire a bolii unui partid care in actuala formula nu mai are potential de crestere.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Liviu Dragnea reforma PSD, #Dragnea Ponta Oprea , #PSD
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Ce Dumnezeu să reformezi? Ce să reformezi? Îţi vine să cânţi