Ziare.com

Senatul a adoptat proiectul lui Dragnea privind sanctionarea dublului standard

Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 13:07

   

Senatul a adoptat proiectul lui Dragnea privind sanctionarea dublului standard
Senatul a adoptat, miercuri, proiectul legislativ initiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, care prevede sanctionarea cu amenda de maximum 4% din cifra de afaceri pentru comercializarea produselor si serviciilor la care a fost constatata existenta dublului standard.

Propunerea a fost adoptata de senatori cu 57 de voturi "pentru" si 18 abtineri.

Prevederile initiativei legislative vor fi aplicate "tuturor persoanelor fizice autorizate si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanti, servicii de telefonie si internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comert", conform unui amendament din raportul de admitere adoptat de Comisia Economica a Senatului la proiectul de lege.

Initiativa arata ca o amenda de maximum 4% din cifra de afaceri va fi aplicata pentru "comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenta dublului standard", iar "in caz de abatere repetata se poate suspenda autorizatia de functionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioada de 6 luni", potrivit sursei citate.

"In sensul prezentei legi prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se intelege o practica comerciala care implica introducerea pe piata a unui produs ca fiind identic cu acelasi produs comercializat in mai multe state membre, in cazul in care aceste produse au in mod semnificativ o compozitie diferita sau caracteristici care cauzeaza sau pot determina consumatorului mediu sa ia o decizie comerciala pe care nu ar fi luat-o in caz contrar", mai arata un amendament al raportului adoptat de senatorii din Comisia Economica.

Totodata, in cazul produselor si serviciilor pentru care s-a constatat existenta dublului standard, sunt aplicate "prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor", conform sursei mentionate.

Potrivit initiativei legislative, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate "constituie o practica inselatoare si atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala dupa caz".

ANPC va recolta probe si va face analize

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor ar urma sa fie facute de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si, dupa caz, de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit proiectului de lege, ANPC va recolta probe in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

"Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori in vederea protejarii intereselor consumatorilor in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 si (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului si de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE si 2008/5/CE ale Comisiei si a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor", arata articolul 1 al propunerii legislative.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea si actualul purtator de cuvant al PSD Valeriu Steriu sunt cei doi initiatori ai proiectului de lege.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1642 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Existenta

dublului standard la unele produse intre cele vandute in vest si cele vandute in est este un fapt binecunoscut si condamnabil.
Dar initiativa legislativa psd mi se pare o aiureala anti UE in conditiile cand acest dublu stabdard este in discutie de ceva timp la organismele de conducere ale UE si deja s-au luat masuri drastice impotriva companiilor care se dovedeste ca practica dublul standard.
De fapt initiativa lui dracnea imbratisata cu drag de psd-isti si nu numai este o actiune anti UE, nationalista, care nu face altceva decat sa lamureasca si mai bine celelalte tari din UE la cat suntem de duplicitari si antiUE la nivelul politic al psd.

 

Vrei sa traduci te rog!

In ce limba ai scris? Sau, mai bine zis, in ce limbi ai scris?

" este un fapt binecunoscut si condamnabil." Dar, "initiativa lui dracnea imbratisata cu drag de psd-isti si nu numai este o actiune anti UE"...:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

"suntem de duplicitari si antiUE la nivelul politic al psd."...:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

@Vintegradov

Am sa incerc sa va explic eu.
Bomba cu "dublu standard"a fost o fumigena anti UE lansata de Dragnea care nu intelege nimic din problemele economiei reale!
Ma mir ca nu a numit-o "standardele paralele"ale UE(tot are obsesia "satelor paralele" etc).
Marfurile din import sunt fabricate de furnizori conform cerintelor importatorilor locali!
Daca puterea de cumparare a pietii este inferioara celei furnizoare,importatorii vor comanda parametri de calitate mai mici pentru a putea desface produsul respectiv la preturi mai mici decat cele practicate pe pietele cu consumatori avand posibilitati de cumparare superioare!
Important este ca aceste rabate la calitate sa nu devina nocive pentru consumator si sa se mentionaze pe etichete adevarata compozitie etc a produsului!
Deasemenea,este importanta o mentiune care sa diferentieze produsul respectiv de originalul fata de care se deosebeste!
Acest din urma factor este asigurat de furnizor,atent la mentinerea renumelui firmei si marcii!
Daca dl Dragnea vrea produse la nivelul standardului tarilor bogate va trebui sa le cumpere la preturile din acele tari(probabil chiar duble),legile economice fiind neiertatoare cand se ajunge la calcule de cost,promovare,desfacere etc.
Am sa va dau un exemplu cu folosirea semnului de Wool Mark
pe costumele din lana romanesti,la export!
Wool Mark era semnul producatorilor de lana superioara(Australia ,Noua Zeelanda,etc etc)!
Costumele purtand acest insemn se vindeau la preturi superioare!
Noi exportam costume de lana la preturi mici nefolosind aceasta sigla!
Cumpararea ei implica sume mari de "Royalty"pe care Ceausescu(ca si Dragnea si gasca lui)nu le-r fi inteles niciodata!
Am asteptat pana a izbucnit o mare criza pe piata lanii si am obtinut dreptul de folosire a insemnului fara niciun ban platit(desi lana romanesaca era departe de finetea celei australiene,de ex. care mergea pana la 100's)
Problema cu dublul standard in comercializarea produselor este o gogorita,diversionista ,dargnista pentru a preocupa
opinia publica locala cu false probleme anti-europene!
O remarca:mai bine s-ar preocupa autoritatile de educarea consumatorului roman obisnuindu-l sa citeasca etichetele privind compozitia,originea etc etc ale produselor importate,care invadeaza piata in lipsa incurajarii producerii lor in tara!Teo

Cand

Teodorovici a introdus amnistia fiscală pentru Ciorbea, care nu și-a plătit impozitele timp de 10 ani, nu e dublu standard ? Adică noi plătim regulat, din salarii și pensii mici, iar trepădușul Ciorbea din salariul imens, nu ?

 

Stimate, TE-o,

1.Constatarea dublului standard de calitate nu este doar a lui Dragnea, ci si a altor tari din Est!Sint de acord cu dvs. in ce priveste justificarea economica/tehnica a diferentei de calitate (care poarte fi realizata prin diverse modalitati - plecind de la materia prima, conservanti, coloranti sau altele - dar EU ca si CLIENT trebuie sa stiu exact ce cumpar, iar supermarketul ca VINZATOR trebuie sa (imi) scrie LIMPEDE pe ambalaj acest lucru!Pe de alta parte, este o situatie (aproape) imposibil de descifrat, deoarece diferentele pot apare de la costul si calitatea materiei prime si cred ca in UE se va face departajerea de calitate la produsele de carne intre materia prima de ferma normala si ferma BIO, asa cum se face la legume si fructe!
Aici NU poate fi vorba de o initiativa anti-UE, deoarece cu siguranta ca ea nu este dispusa ori incurajata de Bruxelles!
Comerciantii sint comercianti pretutindeni si nu sint de regule PRODUCATORI, iar urmarirea acestei situatii de o institutie abilitata legal in acest scop si sanctiunea stabilita intr-o lege era obligatorie.Cel putin pentru linistea si sanatatea noastra, cit si pentru ca cei in cauza sa se gindeasca de doua ori, inainte de a recurge la practici comerciale dubioase...
2.Pe de alta parte, aceasta situatie este destul de complicata, iar deocamdata ne aflam la inceputurile analizei si evaluarii acestei situatii.
Asa ca solutiile sint de asteptat, fiindca nu stiu in ce masura ANPC va putea face fata la multitudinea de produse, iar pe de alta parte comerciantii vor gasi metode pentru a nu putea fi sanctionati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor