Societatea civila, revoltata de legea "defaimarii sociale" initiata de Dragnea

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 06:34
4730 citiri
Societatea civila, revoltata de legea "defaimarii sociale" initiata de Dragnea
Foto: site PSD (Arhiva)

Mai multe organizatii ale societatii civile critica dur atat prevederile, cat si modul in care a fost adoptata de Senat legea "defaimarii sociale" initiata de Liviu Dragnea, cerand Camerei Deputatilor, for decizional, sa respinga definitiv proiectul.

Reactia organizatiilor neguvernamentale Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene s-a concretizat intr-o scrisoare deschisa adresata deputatilor, prin care li se cere sa respinga proiectul, si o petitie online.

"Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societatea civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare", subliniaza semnatarii scrisorii publicate pe pagina de Facebook a Expert Forum.

Legea lui Dragnea, adoptata de urgenta: Cat ne va costa "defaimarea sociala"

Acestia sunt impotriva noii legi in special pentru ca definitiile termenilor de "grup social" si "defaimare sociala" sunt "vagi, imprevizibile si permit interpretari abuzive".

In legea initiata de deputatul PSD Liviu Dragnea, defaimarea sociala este definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social", iar grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA".

Pe de alta parte, amenzile contraventionale pentru defaimarea sociala sunt consistente: 1.000-30.000 de lei daca tinta defaimarii este o persoana fizica sau 2.000-60.000 lei daca discriminarea vizeaza un grup social.

"In conditiile ambiguitatilor privind definitiile, este neclar daca, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturatoare a unui jurnalist sau om obisnuit care scrie in spatiul public despre un partid ca avand mai multi corupti decat altii sau despre parlamentari ca votandu-si in grup pensii speciale. Cuantumul amenzilor este suficient de mare incat sa duca la autocenzurarea vocilor critice", se arata in scrisoarea semnata de reprezentantii societatii civile.

Totodata, este criticat si faptul ca legea a trecut neobisnuit de repede prin Senat, fara o dezbatere publica reala, lucru considerat "inacceptabil", tinand cont de faptul ca vorbim despre "o lege cu implicatii majore asupra libertatii de exprimare".

"Jurnalistii se vor gandi de mai multe ori daca isi risca salariul pe un an"

Contactata de Ziare.com, Ana Otilia Nutu (Expert Forum) a punctat cateva aspecte care ridica mari semne de intrebare cu privire la scopul real urmarit de initiatorul proiectului legislativ.

"La cum arata legea, s-a folosit pretextul 'corectitudinii politice' (sanctionarea unor cazuri legitime de 'hate speech') pentru a introduce prevederi suficient de vagi incat sa poata fi sanctionate, la o adica, si vocile critice. Aici e problema - definirea prea vaga a termenilor. O asemenea lege ar trebui dezbatuta larg, cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), CNA, cu reprezentantii minoritatilor, cu ONG-urile care lucreaza cu grupuri defavorizate.

E interesant de vazut ca initiativa nu a venit din aceasta zona, ci de la Liviu Dragnea, ceea ce nu prea da credibilitate intentiilor reale din spatele legii. Cred ca s-a folosit de o problema reala (de exemplu de nevoia de a reactiona la islamofobia pe care probabil o va genera criza refugiatilor) ca sa strecoare in lege o prevedere care sa-i faca pe jurnalisti si pe altii sa se gandeasca de mai multe ori daca nu risca salariul pe un an spunandu-si opinia", a comentat reprezentantul Expert Forum.

Semnatarii scrisorii deschise au initiat si o petitie online cu titlul "NU legii anti-defaimare sociala", petitie care poate fi semnata de toti cei care inteleg pericolul care se ascunde in spatele acestui proiect.

"Un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare"

Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o, pentru a exclude astfel riscurile de "interpretare gresita", si s-a angajat ca va dimina si cuantumul amenzilor.

Dragnea a sustinut ca a urmarit observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

Dragnea apara legea tolerantei: Nu e mijloc de cenzura. Sa nu uitam ce s-a intamplat in martie '90 (Video)

La scurt timp insa, alte cateva organizatii neguvernamentale au remis presei un comunicat in care isi exprima dezaprobarea fata de proiectul de lege, in ciuda schimbarilor anuntate de Liviu Dragnea.

"Presupunand ca asa se va intampla, aceste amendamente la proiect nu se adreseaza si nu remediaza in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania.

In data de 7 octombrie 2015, Senatul Romaniei a adoptat Proiectul de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (L 534/2015). Consideram acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare in Romania, care instituie responsabilitatea colectiva, permite sanctionarea solicitarilor pentru autonomie ale comunitatilor minoritare, un proiect de lege ce dubleaza inrautatind prevederi din actuala legislatie antidiscriminare si incalca directivele europene in materia nediscriminarii.

Acest proiect contine definitii vagi permitand abuzuri, inclusiv limitarea libertatii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie in interiorul CNCD-ului un alt organism de sanctiune inadecvat pentru domeniul discriminarii, si care nu respecta standarde de independenta, transparenta si minime garantii procesuale", se arata in comunicatul semnat de reprezentanti de la Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Conventia Organizatiilor de Media, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Societatea Academica din Romania si postat pe site-ul ActiveWatch.

In aceste conditii, organizatiile semnatare solicita, de asemenea, "retragerea imediata a proiectului" sau respingerea acestuia de catre Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#petitie legea defaimarii sociale Dragnea, #scrisoare deschisa legea defaimarii , #PSD