Totul depinde de cinci oameni in robe

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 07:28
6933 citiri
Totul depinde de cinci oameni in robe

Nu stiu de cate ori in istoria recenta a Romaniei atat de multe, adica aproape totul in politica romaneasca a momentului, sa depinda de decizia a doar cinci oameni. Nu oricare, ci oameni in robe, completul de cinci al ICCJ, condus de Livia Stanciu, care va judeca apelul in dosarul fraudei de la referendum.

Pentru ca in discutie nu cred ca sunt doar persoana dlui Dragnea si nici macar soarta unui partid, ci felul in care ar putea fi redesenata scena politica din Romania.

Sa incepem prin a vedea ce posibilitati concrete exista in cazul dlui Dragnea, aflat in fata verdictului definitiv. Teoretic, are sansa unei achitari, insa o vad mai putin probabila avand in vedere prima sentinta de condamnare, dar si faptul ca dna Stanciu este cunoscuta drept una dintre cele mai severe judecatoare din Romania.

Exista posibilitatea ca dl Dragnea sa fie condamnat cu executare, ceea ce, desigur, il va elimina brusc si total din viata politica.

Si exista posibilitatea ca dl Dragnea sa ramana cu o condamnare la inchisoare cu suspendare care poate fi insotita de pedepse accesorii. Asa a fost in prima instanta, cand pe langa anul de inchisoare cu suspendare, dl Dragnea a primit interdictia dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si a dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. In ce masura sunt aceste interdictii aplicabile si functiei de sef de partid este discutabil, pentru ca mereu regulile si legile pot fi interpretate in Romania in functie de scopul urmarit.

Se poate adauga si pedeapsa interzicerii dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii, sub incidenta careia cred ca ar cadea fara dubii o functie politica. Dar, cum dl Dragnea beneficiaza de prevederile vechiului Cod Penal pedeapsa accesorie este suspendata si ea in cazul suspendarii pedepsei principale.

Deci, daca tragem linie, dl Dragnea are doua sanse din trei de a putea ramane, din punct de vedere legal, sef al PSD dupa verdict. Sigur, in caz de condamnare cu suspendare ar interveni chestiunea morala, de imagine: sef de partid condamnat definitiv pentru frauda electorala. Teoretic o situatie inacceptabila.

Practic, noi suntem deja intr-o situatie inacceptabila cu un premier trimis in judecata. In plus, pentru electoratul PSD si pentru partid o asemenea condamnare ma tem ca reprezinta de-a dreptul o medalie de onoare in lupta cu regimul Basescu. Deci nu as miza pe o demisie de onoare.

Iar daca dl Dragnea va putea ramane legal presedinte PSD in urma verdictului, cred ca partidul, scapat de sabia lui Damocles, va forja la maximum in anul electoral viitor si beneficiind de guvernare va avea toate sansele sa castige alegerile, avand in vedere si prestatia mediocra a Opozitiei, cel putin in acest moment.

Imi bazez evaluarea si pe faptul ca localele de anul viitor vor fi intr-un tur de scrutin, deci avantajul va fi de partea celor in functie, cei mai multi din PSD, iar rezultatul localelor influenteaza decisiv parlamentarele.

In plus, este de asteptat ca la dezgustul pentru viata politica al romanilor, absenteismul sa creasca, iar la vot sa se prezinte mai degraba nucleele dure ale partidelor, din nou in avantajul PSD care, dupa cum spuneam, isi foloseste deja din plin avantajul guvernarii pentru a multumi electoratul sau traditional, nu foarte sensibil la chestiuni etice si penale.

Daca dl Dragnea va fi cumva achitat, sunt gata sa pun pariu ca tinteste cu sanse bune functia de premier, din chiar ziua urmatoare acestei eventuale achitari.

Daca insa dl Dragnea va intra dupa gratii, este de asteptat ca PSD sa intre in vrie. Se va gasi probabil un lider formal care sa se aseze pe scaun in locul domniei sale, dar in partid nu vad sa existe acum persoana cu suficienta autoritate si forta ca sa tina PSD la un loc si sa-l redreseze. Linia de start a alegerilor interne de pe 11 octombrie asta arata. Asadar este de asteptat ca intr-un PSD lovit de tren sa apara o multime de conflicte interne si chiar o miscare centrifuga.

Cine sa fie beneficiarii ei? Pe de-o parte, teoretic, actuala Opozitie. Dar nu stiu in ce masura liberalii, la cum performeaza acum, vor fi apti sa valorifice avantajul.

Asa ca marele castigator ar putea fi generalul Oprea care sa preia masiv dintr-un PSD fracturat, in degringolada si fara lider, ajungand poate chiar sa inverseze raportul de forte dintre cele doua partide de pe stanga. Este unul dintre motivele pentru care cred ca dl Oprea nu s-a rupt de PSD, desi Liviu Dragnea i-a refuzat scaunul de premier - sta la panda pentru prada cea mare.

Avand in vedere toate aceste posibilitati pe care le va deschide verdictul in cazul Dragnea, probabil ca scena politica sa ramana in asteptare pana atunci, fara schimbari spectaculoase. Si avand in vedere ca la PSD sunt painea si cutitul si ca urmeaza adoptarea bugetului pe anul viitor, as spune ca timpul curge deocamdata in favoarea PSD.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#verdict Liviu Dragnea, #Liviu Dragnea condamnare , #PSD