Veniti cu alt guvern!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Februarie 2017, ora 06:44
20577 citiri
Veniti cu alt guvern!

Nu e nimic ilogic sau conspirationist in continuarea, chiar amplificarea protestelor si dupa abrogarea OUG 13, care, strict pentru moment, inaltura pericolele la adresa legislatiei penale. Iar faptul ca ele vizeaza acum Guvernul Grindeanu este o evolutie fireasca dupa toate cele comise de guvern de la martea neagra incoace.

Guvernul Grindeanu nu mai poate continua. Este evident pentru orice om dotat cu doi ochi care vad marea de oameni din strada, cu mult mai multi decat cei numarati, avand in vedere ca exista un flux permanent de veniri si plecari din piete, un rulaj.

Contractul de incredere intre acest guvern si cetateni a fost rupt iremediabil.

Pentru ca orice roman, pesedist sau nu, se poate gandi asa: daca au adoptat aceasta ordonanta ca hotii, desi intentia starnise deja proteste masive in zilele anterioare, daca a fost nevoie de atata efort pentru a renunta la ea, daca au mintit atat de mult, ce garantie avem ca maine nu vor face la fel cu orice alta reglementare in orice domeniu?

Si o spune inclusiv liderul celei mai mari confederatii sindicale din Romania, Cartel Alfa.

Guvernarea este in primul rand un contract de incredere intre guvernati si guvernanti. Unul care presupune sa nu stai cu frica in san inaintea fiecarei sedinte de guvern si sa nu deschizi cu groaza Monitorul Oficial in fiecare zi. Si ea s-a dus.

Iar guvernul nu face decat sa agraveze in continuare situatia. Ordonanta de abrogare este minata de neconstitutionalitati recunoscute senin de premier si Ministerul Justitiei, deci, inteleg, intentionate, care pot avea efecte imprevizibile chiar pana la invierea OUG 13 cand ne-o fi lumea mai draga. Ce se va intampla daca OUG 14 va fi atacata la CCR? Ce se va intampla daca OUG 14 va fi respinsa in Parlament? Sa nu consideram pericolul trecut.

Totul este subminat de neincredere. Cand spui Guvernul Grindeanu duci mana la portofel. Cand premierul spune ca afara ploua, te uiti pe geam inainte sa crezi. A ajuns sa fie contestat masiv chiar in orasul sau, in Timisoara, care ii cere demisia.

Nu merge asa, guvernarea pe ascuns nu are cum sa functioneze.

Aud comunicatorii spunand ca oamenii sunt adusi in piete de mai stiu eu cine, opozitie, servicii, multinationale, agenturi, Soros. Nimeni nu are aceasta capacitate organizatorica la nivelul intregii tari. Daca adversarii PSD o aveau, acest partid nu castiga alegerile cum le-a castigat.

Sunt oameni pe care nu i-a adus si nu ii tine nimeni in piata. Nimeni in afara de acest guvern si de Liviu Dragnea. El este cel care a generat aceasta uluitoare si splendida unitate.

Aud ca scopul protestelor ar fi rastunarea rezultatului alegerilor, deci subminarea democratiei. Fals! N-am auzit pe cineva scandand numele vreunui partid politic, al unui politician, al unei personalitati oricare ar fi ea. Desigur cu exceptia lui Liviu Dragnea.

Nimeni nu are o problema cu rezultatul algerilor. Problema este neincrederea iremediabila in acest guvern.

Asa nu se poate continua. Nu exista nicio sansa. Chiar daca la un moment dat protestele din strada se vor mai domoli, de oboseala, de frig, de ninsoare, de ce o fi, starea din societate va ramane, se va simti si se va extinde pentru a rabufni oricand.

Simplul fapt ca Dragnea, Tariceanu si Grindeanu neaga realitatea si continua cu placa lipsei de comunicare, a agenturilor si a programului de guvernare, nu arata decat un fel de autism politic, care in loc sa calmeze spiritele, le agita pentru ca reprezinta o sfidare in sine.

Pentru sustinatorii PSD spectacolul de pe puntea corabiei guvernamentale este al derivei: din stenogramele declasificate din noaptea neagra aflam ca ministrul Justitiei l-a minitit pe premier, care totusi nu-l demite instantaneu, ci ii tot da termene de autoevaluare si asumare.

Tariceanu se calca pe pantofi cu Grindeanu si Dragnea sa anunte primul aborgarea. Social democrati tineri, unii chiar lideri locali precum primarul Iasului sau europarlamentarul Sorin Moisa, se disociaza de cangrena de la centru.

Este evidenta si izolarea externa a PSD pe care analisti de casa ai partidului incearca sa o explice prin nu stiu ce conspiratie impotriva Romaniei. O conspiratie a tarilor NATO si UE? E noaptea mintii. Altii cred ca Iohannis vrea sa rupa Romania pe mana cu rusii. In timp ce proocidentalul salvator e Dragnea?

Eu nu sunt adepta anticipatelor, pentru ca nu au la ce sa duca pe actuala oferta politica. O noua majoritate nu cred ca se poate forma acum decat din bucatele incompatibile si ele insele in criza. Intr-un fel, PSD e condamnat sa guverneze conform rezultatului unor alegeri care sunt desigur valabile.

Dar sa guverneze conform programului, cu un alt premier si alta garnitura pentru care Liviu Drangea sa nu reprezinte un Dumnezeu. Adica un guvern adevarat. Daca nu o vor face, cat de curand se va ajunge la situatia ca, intr-adevar, PSD sa nu mai poata guverna si sa inceapa sa piarda si din electoratul traditional, pentru ca spectacolul oferit este jalnic.

Si niciun om intreg la cap si suflet nu cred ca poate ramane impasibil privind iluminarea noptii de catre oamenii care nu mai vor minciuna, nu mai vor sfidare, nu mai vor hotie.

Daca Dragnea si camarila sa sunt in mod evident cramponati cu disperare de putere intr-o negare obstinata a realitatii, eu inca astept ca restul PSD sa inteleaga situatia dramatica in care se afla. Adica intr-o pierdere de viteza extrem de rapida cu riscul de a deveni complet nefrecventabili in plan intern si extern.

Nimeni nu cere PSD sa renunte la guvernarea pe care a castigat-o. Ci la acest guvern si la acest stil de guvernare, pe ascuns, hoteste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvern Grindeanu proteste , #PSD