Ziare.com

Cazul Dragnea lipseste din Constitutie

de Camelia Badea
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 17:48

   

Cazul Dragnea lipseste din Constitutie
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis, luni, in judecata pentru fraudarea referendumului, fapta comisa inainte de a-si prelua mandatul in Guvernul Ponta. Constitutia nu spune daca el poate fi sau nu suspendat de presedintele Romaniei.

Articolul 109 din Constitutia Romaniei prevede urmatoarele:

(1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.

(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala.

La randul ei, Legea privind responsabilitatea ministeriala, legea 115/1999 republicata in 2007, spune la articolul 7 alin. (2) ca "pentru savarsirea altor infractiuni, in afara exercitiului functiei lor, membrii Guvernului raspund potrivit dreptului comun".

Profesorul Ioan Stanomir a explicat pentru Ziare.com ca, in opinia sa, "trimiterea in judecata care sa antreneze suspendarea din functie trebuie sa fie definita printr-o relatie intre fapta de care ministrul este acuzat si functia pe care o ocupa".

"Ceea ce inseamna ca in situatia in care trimiterea in judecata se face pentru o fapta realizata in exercitiul functiunii sau in legatura directa cu acest exercitiu al functiunii suspendarea intervine automat.

In cazul Dragnea e o problema delicata. Din pacate, Constitutia noastra nu precizeaza in mod clar ce se intampla daca trimiterea in judecata se face pentru fapte care nu au legatura directa cu functia pe care o exercita ministrul respectiv", a declarat profesorul Stanomir.

In schimb, acesta subliniaza faptul ca desi in cazul Dragnea nu este vorba despre o fapta savarsita in exercitarea functiei de ministru "trebuie retinut ca trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului poate fi un semnal de natura politica, semnal care trebuie luat in considerare".

"Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului este un eveniment suficient de important si suficient de grav pentru ca sa justifice demisia domniei sale", a mai comentat profesorul Stanomir.

In schimb, premierul Victor Ponta a declarat luni, la scurt timp de la aflarea vestii ca Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, ca nici nu se pune problema suspendarii acestuia de catre presedinte sau a demiterii sale din Guvern.

Ponta despre trimiterea in judecata a lui Dragnea: Nici vorba sa-l demitem din Guvern (Video)

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, luni, alaturi de alte 74 de persoane, in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum". Dragnea este acuzat de procurori de "infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite"

Liviu Dragnea, trimis in judecata

Bomba in dosarul referendumului: De unde stia Dragnea cati oameni au votat "Da" pe parcursul zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit primul termen al procesului la data de 18 februarie 2014.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3794 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cazu Dragnea, lipseste din constitutuie dar epateaza prin orriginal,

consecventa, decizie si cinstea traditionala, dintre hoti.
Mandria tarii impostorilor politici, psd-u, fura din toate pozitiile si conjuncturile posibile, previzibile, necunoscute si imposibile. Exercitiul de furt, manipulare, deturnare, trafic a devenit atat de obisnuit, si superevoluat, incat nu mai mira pe nimeni; cu exceptia vinovatilor, desigur, care recita refrenu tras de premieru oualellor: nevinovat, victim politic, ma uraste Base.
Pe langa lacomie, orgolii si primitivism grobian, mai avem si legi blande, judecatori intelegatori, constitutii schvaiter; pun pariu p-o bere ca singurul care va plati in acest conflict va fi Papici. Neobrazarea de a-l trimite in judecata pe baronu de Teleorman nu poate ramane nepedepsita; ca toti sunt boieri pe domeniile castigate electoral.
Psd-u duce greul, usl-u il manipuleaza, boboru plateste totdeauna!

 

......din politica si PSD .Aici nu e vorba de raspundere politica...

.....ci de un act PENAL.
E alta mancare de peste !

 
 

 

dosaru Dragnea-de-Teleorman cite cincinale va dura?

...probabil pina se prescrie si dosarul baronului penal Dragnea...Cind te gindesti citi sobolani penali avem in politica, nu-i de mirare ca situatia economiei romanesti si lipsa locurilor de munca sunt un dezastru!

camelia badea se pare ca nu tu ai sris articolul?

la punctul(2),fraza finala spune "Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie."
Deci daca dragnea dragostea michaelei a fost trimis in judecata el trebuie suspendat,adica trimis la plimbare, ca si Fenechiu

Zambeste olteanul cu toti dintii?Cite masele are un oltean standard?

42?
Nici functia de vice-premier nu exista in Constitutie, deci s-ar putea sa o dai in bara definitiv tovarase Dragnea!

 

Dragnea ne garanteaza si ca alegerile din 2012 au fost corecte, nu?

Noi de la astia vrem ecologie si privatizari oneste??

OARE de cand fura PSD-ul in halul acesta??

 

Art.109,pct. 2

..daca nu este respectat,inseamna o incalcare.
Favorizarea infractorului (ce-i drept,inca nu este declarat infractor desi nu exista dubii ),se lasa cu pedepse !
Ce senin spune Puie Monta : "Nici vorba !". I-o veni si lui randul sa cerseasca indurare iar Judele sa-i replice......"nici vorba !"
Poate sa stea si-n cap,Papici i-a facut un dosar de nezdruncinat ! Nu este (Papici) un naiv sau un incepator ! Cand a trimis Codrutei dosarul,sigur a consemnat intr-un colt al copertei...."BETON" !

 

Subscriu si..

,,adaug : este clar si negru pe alb ,chiar si pentru ultimul " doctor " in penal.

Infractori platiti de stat sa stea in procese

Normal si de drept,ar fi ca un parlamentar,ministru sau deputat,in momentul in care are un proces,iar durata investigatiilor si procesului sunt mai lungi de 3 luni,acesta sa-si dea demisia.Ce treba face pentru natiune un vicepremier cat timp el este sub investigatii? Natiune treziti-va ! Voi ce faceti,platiti salarii unor indivizi care merg la munca sa-si rezolve cazurile lor de frauda si coruptie?

La urmatoarele alegeri,nu mai votati nici un partid din care fac parte infractori.

http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

Pentru PROSTI,asa e.Numai ca exsista si legea electorala incalcata

......de Liviu Dragnea.

 

Pentru ingradirea dreptului de a vota ....

....cit se da amice?

 

@Apollo ... 3 ani !

Vezi stimularea jocului pozitiv, la Becali, "premiata" de Justitia lui Baselu! Le vine si lor rabdul.
In fapt cei care denatureaza sa plateasca, dar dupa aceeasi lege, identic aplicata!

Mda,

Pe viitor ar fi bine sa inseram in Constitutia tarii un paragraf prin care sa interzicem infractorilor de rand, interlopilor sau celor susi sub urmarire penala, exercitarea unor functii publice, deoarece se pare ca in Romania chestii ca cinstea, onorarea, increderea publica sau bunul renume al unui organism de stat sau partid nu au nici o insemnatate.

 

DNA nu face dosar pe baza greselilor politice ,ci pe baza legilor...

....penale.
Dragnea a incalcat legea electorala ce prevede pedepse penale de panja la sase ani de inchisoare si suprimarea unor drepturi de reprezentare publica.

 
 

Uselistilor lasati-ne odata in pace

Aceasta organizatie politico-mafiota uselista merge cu pasi repezi nu numai spre subordonarea Justitiei, dar loveste si in Mass-Media, pe care vrea sa o declare insolventa atunci cand aceasta nu este alaturi de Guvernul sau corupt. Shalom

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor