Dragnea: Procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este ilegala si trebuie abrogata

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 23:15
14411 citiri
Dragnea: Procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este ilegala si trebuie abrogata
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca hotararea de guvern care stabileste procedura de achizitie a corvetelor pentru Armata Romana este "ilegala" si trebuie abrogata.

"Acolo este o problema serioasa. (...) In situatia respectiva acea hotarare de guvern nu putea fi adoptata fara sa existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu ca va face Guvernul - si trebuie sa faca - sa abroge acea hotarare de guvern si sa reia procedura legala care inseamna eventual memorandum in Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare dupa care sa purceada la hotararea de guvern care sa aiba un rezultat sau altul", a afirmat Dragnea, la Antena 3.

El a precizat ca in achizitia acestei tehnici trebuie avute in vedere pretul, utilitatea, "dimensiunea offset-ului", dar si "pozitionarea strategica cu partenerii din NATO".

"Aici vorbim de un profund interes national, major. La orice achizitie se ajunge trebuie sa se ajunga pe cale legala. Deci acea hotarare de guvern trebuie sa fie abrogata. Asta e prima conditie.

A doua conditie - trebuie sa vedem care e cea mai folositoare varianta pentru statul roman din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al pretului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului in Romania, din punct de vedere al utilitatii tehnicii militare respective si din punct de vedere al pozitionarii noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate in calcul pentru ca asa face orice tara din lume", a adaugat liderul PSD.

Dragnea a amintit ca au fost alocati pentru Aparare peste 2% din PIB.

"Asta nu inseamna ca banii astia vor fi aruncati pur si simplu. In primul rand noi trebuie sa dezvoltam sistemul de aparare romanesc, dar in acelasi timp trebuie sa dezvoltam intr-un mod inteligent relatiile cu partenerii nostri strategici", a mai mentionat presedintele PSD.

Guvernul Ciolos a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotararea privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala".

"Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstantele si procedura specifica aferenta programului strategic de inzestrare 'Corveta multifunctionala' in vederea furnizarii de catre Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite si dotate in Santierul Naval Damen Galati S.A., precum si a suportului logistic initial.

Valoarea estimata a programului, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde euro (cu TVA), suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor", anunta la acea vreme Guvernul Ciolos intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, in Studiul de concept pentru produsul "Corveta multifunctionala", elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele Fortelor Navale Romane.

Constructia si dotarea navelor se vor realiza in Romania, la Santierul Naval Damen Galati S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria nationala de aparare, "atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze".

"Conform procedurii specifice avute in vedere, activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale fortelor navale romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania.

Initierea programului strategic de inzestrare 'Corveta multifunctionala' si realizarea navelor in Romania ar reprezenta o oportunitate importanta de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti", se arata in comunicatul mentionat.

Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparenta decizionala in premiera in materie de achizitii, se adauga in comunicatul citat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dragnea Romania achizitie corvete, #Dragnea Corveta multifunctionala, #Romania cumparare corvete , #stiri Liviu Dragnea