Opinii: Se cauta un print mostenitor la PD-L

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:26
4502 citiri
Opinii: Se cauta un print mostenitor la PD-L

PD-L are azi totul. Aproape. Are presedintele, premierul, cam tot Guvernul si majoritate in Parlament. Are cativa ani de liniste pana la urmatoarele alegeri. Prezentul ii e asigurat. Ceea ce e nesigur insa e viitorul.

PD-L-ului ii trebuie un nou Basescu. Sau un mostenitor pentru el. Urgent. O locomotiva electorala care sa asigure victoria partidului la parlamentarele din 2012. Un prezidentiabil cu sanse reale. Usor de spus. Foarte greu de gasit. Sau de pregatit, daca ne gandim la Liviu Negoita.

Al treilea razboinic

PNL il are pe Crin. Poate nu exceleaza prin seriozitate si consistenta, insa vorbeste bine. Nu are pete colorate in dosar. Si e in plina ascensiune pe scena publica, in timp ce in partid isi consolideaza puterea.

PSD il are acum pe Ponta. Ce-i drept, un tip cu atitudini adesea caricaturale si teribiliste. Numai daca ne gandim ca e fanul declarat al lui Che Guevara, un revolutionar fantezist printre ale carui idei nastrusnice se numara tentativa de a interzice banii, ca sa luam un exemplu la intamplare.

Ponta e in schimb un tip cu tupeu si cu o ambitie nemasurata. E mult mai bataios si mai agresiv, in comparatie cu Geoana. Si nu are pietrele de moara pe care le-a strans acesta in cinci ani. N-a promis romani in spatiu si nu s-a luptat cu flacara violet. Si va fi ajutat de criza economica, de miscari cosmetice si de inerentele balbe ale Guvernului Boc.

PD-L nu are pe nimeni.

Cine ar putea fi?

Boc e presedintele partidului, dar nu poate fi locomotiva lui. E un tip harnic, bun vorbitor, dar nu exceleaza la capitolul personalitate. Romanii l-au votat la limita pe Basescu, nu-l vor vota in veci pe executantul sau fidel.

Blaga, in schimb, are mult mai multa forta. Si e un ministru apreciat chiar si de adversarii politici. Ceea ce-i lipseste insa pentru a trage partidul dupa el e charisma. Cu tot profesionalismul sau, ministrul de Interne e mult mai putin atractiv din punct de vedere electoral fata de Ponta sau Antonescu.

Alti lideri ai partidului, precum Videanu sau Berceanu, nici nu ar trebui luati in considerare. Stolojan, la fel. El e doar o solutie din trecut. Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor si al treilea om in stat, ar putea fi luata in considerare doar in gluma. Sa speram ca la fel stau lucrurile si cu Elena Udrea.

Singurul candidat viabil pe care il are PD-L la aceasta ora e Liviu Negoita, primarul sectorului 3 al Capitalei. Ales primar cu 80% din voturi, presedintele PD-L Bucuresti e considerat unul din cei mai buni edili din tara. E inteligent, articulat si cu o imagine foarte buna in ochii electoratului. Tocmai de aceea a fost propunerea lui Basescu pentru functia de premier intr-un guvern care se stia ca nu va trece, dar trebuia sa sustina candidatura sefului statului.

Negoita are insa si cateva piedici in calea sa. In primul rand, nu e nici pe departe asa de apreciat in partid cum e in Bucuresti. Multi dintre baronii partidului nu-l privesc cu ochi buni. Nu e maleabil si nici nu tine legaturi stranse cu teritoriul. Cam dificil sa fie propulsat din aceasta pozitie la postura de lider al partidului.

Apoi, o candidatura serioasa la pozitia de premier sau la cea de presedinte al Romaniei ar fi greu de sustinut din postura de simplu primar al unui sector din Bucuresti. Pentru a-si imbunatati profilul si vizibilitatea, Liviu Negoita ar trebui fie sa ocupe Primaria Capitalei, fie sa se intoarca in Parlamentul pe care l-a parasit acum 6 ani. Si sa se caleasca in batalia pentru schimbarea Constitutiei pe care o pregateste seful statului.

La ora asta, nici macar nu se stie daca Negoita isi doreste sa plece din scaunul de primar in care sta atat de confortabil. Daca n-o va face, PD-L va avea mari probleme in a-i gasi un mostenitor lui Traian Basescu, cel putin in PD-L. La urma urmei, nici nu era asa usor.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#locomotiva PDL, #candidat viabil PDL, #Liviu Dragnea candidat PDL, #congres PDL , #stiri Liviu Dragnea