Romanii au mai multa incredere in moaste decat in politicieni (Opinii)

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:54
2287 citiri
Romanii au mai multa incredere in moaste decat in politicieni (Opinii)
Foto: Turnul Sfatului

Miile de pelerini care au venit din toata tara si au stat noaptea la coada ca sa vada a doua zi moastele Sfintei Paraschiva demonstreaza ca exista si situatii cand romanii se prezinta si de buna voie acolo unde e necesar, fara sa-i struneasca Dragnea, sa-i plimbe autobuzul si sa ameninte cineva ca-i aduce legati la urna.

In sanatatea basistilor

Surpriza. Credinciosii nu s-au asteptat deloc sa apara printre ei pelerinul Dragnea, dar nici n-au avut mare lucru de vazut, intrucat vicepremierul a considerat ca are prioritate la moaste, asa ca n-a stat niciun minut cu ei. A trecut direct in fata, dand de inteles multimii ca e cazul sa stea pe loc. A pupat rapid sfintele moaste, s-a inchinat si dus a fost.

Poate altii judeca altfel, dar mie mi se pare ca a opri in loc zeci de mii de oameni pentru a le-o lua inainte la pupatul moastelor, chiar si pentru trei minute, se numeste cel putin nerusinare.

N-ar fi pentru prima oara. Cel dintai pupator de moaste al Romaniei post-decembriste, starostele Revolutiei, domnul Ion Iliescu, care in decembrie '89 dadea de inteles ca n-are alt Dumnezeu decat socialismul intinat de predecesorul sau, in ianuarie se declara liber cugetator, iar cand a simtit ca se apropie alegerile s-a repezit smerit cu bodyguarzii la icoane si moaste, de se cruceau crestinii vazandu-l cat de neindemanatic e cand isi face cruci.

Au mai urmat multi altii. Asa stand lucrurile, nici despre Dragnea nu-mi vine sa cred ca s-a deplasat tocmai pana la Iasi numai ca sa se roage pentru cei care "au gandit rau" in dosarul lui. Pe astia i-a catalogat demult domnul Ponta ca sunt basisti si m-as mira sa bata Dragnea atata amar de drum numai pentru niste rugaciuni in sanatatea basistilor.

Un zvon

Mai curand as crede ca tot despre alegeri e vorba, ca se apropie eurparlamentarele si merge prin targ zvonul ca doamna Bombonica, sotia bombonelului Dragnea, s-ar pegati intens pentru campanie, cartile fiind ca si facute pe sest, acolo, in Teleorman.

Este cat se poate de corect. Daca sotia lui Ponta a ajuns demult la Bruxelles, iar doamna lui Crin se simte si ea acolo ca acasa, ar fi un fel de discrimare la inalt nivel sa ramana pe dinafara tocmai doamna Bombonica. Ori suntem cu totii egali in fata legii, ori nu suntem!

Strategia e buna, jocul de imagine excelent, iar daca dintre zecile de mii de pelerini sositi din toata tara, numai cateva poposesc in cabina de vot cu stampila in mana, inseamna ca scopul a fost atins.

Intre noi fie zis, moda asta cu politicienii la pupatul moastelor e ceva nou de tot. Pe vremea lui Iorga, a lui Titulescu, a lui Maniu sau a Bratienilor, campanie electorala se facea oriunde, numai la moaste nu.

Cele sacre erau respectate altfel decat azi. Oficialii frecventau Patriarhia la slujba, era prezent insusi regele tarii, se inchinau, dar nu facea nimeni din asta spectacol public pentru alegatori.

Servit prioritar la moaste

Desi ma repet, imi permit sa amintesc ca nici Stefan cel Mare, atunci cand turcii ii risipisera oastea, n-a alergat acolo unde-i lume multa, ca sa-l vada toti ca se inchina crestineste, ci a mers tiptil in munti la sihastrul Daniil, unde s-a rugat fara zarva, fara multime si fara moaste, numai in fata modestei locuinte a sihastrului, asezata intr-o grota.

Daca nu vroia sa dea in spectacol, putea si domnul Dragnea sa mearga in biserica din cartier, ca sa nu sfidze multimea la Iasi. Dumnezeu e pretutindeni si nu lipseste de nicaieri. Acolo putea sa se reculeaga si sa se roage la Cel de Sus, exact cum spune dansul pentru cei care "au gandit rau" in respectivul dosar.

Nu spun ca pelerinul Dragnea n-ar fi trebuit sa se roage chiar la sfintele moaste de la Iasi. Doamne fereste! Dar varianta normala era sa stea la rand cu toti credinciosii, sa serveasca din cand in cand ceai cald, plus pachetelul cu hrana rece, oferit de Primarie si de mitropolie, iar dupa 20 de ore de asteptare sa se reculeaga la locul cuvenit din sfantul lacas.

Poate ca sunt de folos si rugaciunile facute in stil mare, cu cruci multe si solemne, cu camerele de luat vederi de fata si cu presa pe faza ca sa afle toata lumea ca s-a rugat la Cel de Sus.

Problema ma depasesta, dar daca domnul Dragnea vrea sa se documenteze, il poate intreba pe Stan Patitul. Il gaseste usor: cum intra in Jilava, imediat pe stanga, prima casa mare, cu gard inalt. Intreaba de Gigi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Dragnea moaste, #Liviu Dragnea Iasi, #moaste Iasi pelerini , #stiri Liviu Dragnea